Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής-Aνοιχτό ακόμα το θέμα CETA

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής των 28 της ΕΕ, πριν από λίγο στις Βρυξέλλες, όμως το θέμα της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τον Καναδά παραμένει ανοιχτό, εξαιτίας της συνεχιζόμενης άρνησης του περιφερειακού κοινοβουλίου της Βαλλονίας (η γαλλόφωνη νότια πλευρά του Βελγίου) να συμφωνήσει επί του τελικού κειμένου της συμφωνίας, παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες τόσο του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όσο και άλλων μελών του Συμβουλίου και του ίδιου του Βέλγου Πρωθυπουργού.

Κατά την καταληκτική συνέντευξη

Τύπου, ο Πρόεδρος της Κομισιόν απηύθυνε ευθείες κατηγορίες προς τη μερίδα των κρατών μελών του Συμβουλίου που τον παρέσυραν στο να "κάνει το λάθος" να συναινέσει στο να διαχειριστεί τη συμφωνία CETA με τον Καναδά ως μια "μικτή συμφωνία" - δηλαδή από αυτές που απαιτούν έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου χαρακτήρισε το πρόγραμμα ως "πολιτικό" και όχι ως τεχνικό, ενώ τόσο ο ίδιος όσον και ο Πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασαν την ελπίδα να "υπάρξει τελικά συμφωνία μέσα στις επόμενες μέρες" - "της σημερινής ημέρας περιλαμβανομένης", είπε ο Πρόεδρος της Κομισιόν.

Το ζήτημα της CETA ήταν το μόνο στο οποίο οι 28 δεν κατέληξαν σε συμφωνία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεταναστευτικό, οι σχέσεις με τη Ρωσία και η κατάσταση στη Συρία ήταν θέματα που έκλεισαν χθες.

Keywords
Τυχαία Θέματα