Κάποιοι θεωρούν μπελάδες τους ασθενείς

Με σκληρή γλώσσα για μερίδα κυβερνητικών γιατρών μίλησε ο Υπουργός Υγείας
Έκπληκτη από την τοποθέτηση Παμπορίδη δηλώνει η ΠΑΣΥΚΙ

Νέα αντιπαράθεση ξέσπασε χθες μεταξύ Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη και Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώτου, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, σε εκδήλωση με θέμα «ΓεΣυ - Ώρα Ευθύνης», που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Κοινωνικών και Εργατικών Μελετών ΙΚΕΜ - ΣΕΚ, και στο οποίο κύριος ομιλητής ήταν ο Γ. Παμπορίδης.

Πιο συγκεκριμένα, ο Υπουργός

Υγείας, μιλώντας από το βήμα της εκδήλωσης, εξέφρασε τη λύπη του, «γιατί μερίδα γιατρών που εργάζονται στα δημόσια νοσηλευτήρια συμπεριφέρονται στους ασθενείς που περιθάλπουν ωσάν να είναι κατώτερα όντα», προσθέτοντας ότι σε μερικές περιπτώσεις απευθύνονται σε αυτούς «χωρίς ίχνος σεβασμού, σαν να είναι μπελάδες που βρέθηκαν στον δρόμο τους».

Ο κ. Παμπορίδης συνέχισε λέγοντας ότι οι καταστάσεις αυτές, «αν και δεν αποτελούν τον κανόνα, δεν περιποιούν τιμή ούτε στη χώρα, ούτε στην πολιτεία και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν αποδεκτά γεγονότα σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος».

«Δεν είναι δυνατόν, τόνισε, να συνεχίσουν να εξυπηρετούνται αυτοί που σήμερα τυγχάνει να βρίσκονται στην κορυφή μιας ετοιμόρροπης πυραμίδας και εμείς να εξακολουθήσουμε να στηρίζουμε αυτή την πυραμίδα», ενώ καταλήγοντας είπε ότι τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν.

«Έκπληκτοι» οι κυβερνητικοί γιατροί
Τη «μεγάλη της έκπληξη», για όσα ακούστηκαν από το στόμα του Υπουργού Υγείας και αναμεταδόθηκαν τηλεοπτικά, εξέφρασε με χθεσινή ανακοίνωσή της η συντεχνία των κυβερνητικών γιατρών ΠΑΣΥΚΙ.

Στην ανακοίνωση, το Διοικητικό Συμβούλιο της συντεχνίας επισημαίνει ότι «ο Υπουργός Υγείας για ακόμη μια φορά δεν κατάφερε να αποφύγει τον πειρασμό και κρίνει, καταφέρεται εναντίον των γιατρών των κρατικών νοσηλευτηρίων, καταλογίζοντάς τους συμπεριφορές, που όχι μόνο δεν συνάδουν με το ιατρικό λειτούργημα, αλλά ούτε και με στοιχειώδεις κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς, που στιγματίζουν και θίγουν την ολότητα του ιατρικού κόσμου.

»Αν αυτά που καταγγέλλει ο Υπουργός Υγείας αληθεύουν», συνεχίζει η ανακοίνωση, «τότε οι ευθύνες του είναι ασήκωτες, αφού ως πολιτικός προϊστάμενος δεν έλαβε οποιαδήποτε μέτρα έναντι όσων συμπεριφέρονται με ανάρμοστο τρόπο, όπως εξάλλου επιβάλλεται, αλλά τα ανέχτηκε».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «η ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι. δήλωσε και δηλώνει για πολλοστή φορά ότι, αν και εφόσον υπάρχουν αποδεδειγμένα τέτοιες συμπεριφορές, τις καταδικάζει και ζητεί την τάχιστη διερεύνησή τους και απόδοση ευθυνών. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η γενίκευση και η στοχοποίηση του συνόλου των γιατρών.

»Αν όντως οι κατηγορίες που εκσφενδονίζει ο Υπουργός Υγείας για το σύνολο των γιατρών του δημοσίου δεν αποτελούν "κανόνα", όπως ο ίδιος ανέφερε στη δήλωσή του, τότε η γενίκευση του φαινομένου αυτού, για σκοπούς επικοινωνιακούς, δυναμιτίζει το ήδη θετικό κλίμα διαλόγου που κυριαρχεί και μας κάνει να αμφισβητούμε τις "ειλικρινείς" του προθέσεις στον διάλογο για την επικείμενη μεταρρύθμιση της υγείας στον τόπο μας», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Πού αποσκοπούν οι δηλώσεις αυτές, εκτός από το να εντυπωσιάσει, λαϊκίζοντας, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι προσβάλλει τους συνομιλητές τους. Τους ιδίους συνομιλητές που με αυτοθυσία και αυταπάρνηση σε συνθήκες διάλυσης των νοσηλευτηρίων, που επέφερε η πολιτική καθοδήγηση του Υπουργού Υγείας, προσπαθούν υπερβάλλοντας εαυτόν να περισώσουν ό,τι περισώζεται», σημειώνουν οι κυβερνητικοί γιατροί.

Σειρά ερωτημάτων
Ακολούθως στην ανακοίνωση οι κυβερνητικοί γιατροί διερωτώνται «εάν υπάρχει σκοπιμότητα πίσω από τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας και γιατί ο ίδιος επέλεξε να τηρήσει τέτοιου είδους στάση, ελάχιστες ώρες μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της ΠΑΣΥΚΙ».

Διερωτώνται επίσης «εάν ο ίδιος θεωρεί ότι με το να μετατρέψει τους γιατρούς σε εξιλαστήρια θύματα, θα προωθηθούν πολιτικές τις οποίες η συντεχνία θεωρεί ως αδιέξοδες». Τέλος, διερωτώνται «εάν ο Υπουργός Υγείας προσπαθεί να ακυρώσει και να εκμηδενίσει τους κυβερνητικούς γιατρούς μπροστά στα μάτια των ασθενών».

Η συντεχνία της ΠΑΣΥΚΙ αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι «την ίδια στιγμή, δεν θα θέλαμε να πιστέψουμε ότι η μη έγκαιρη λήψη και εφαρμογή διορθωτικών μέτρων, που θα έλυναν σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κρατικά νοσηλευτήρια και κατ’ επέκταση οι ασθενείς συμπολίτες μας, όπως και οι επαγγελματίες υγείας, εντάσσονται στον βωμό του δόγματος που κατέθεσε ο Υπουργός Υγείας "να αλλάξουν τα πάντα".

Καλούν δε τον Υπουργό να αποφασίσει τι πιστεύει για τους γιατρούς των κρατικών νοσηλευτηρίων και να προβεί σε σύγκριση των ευθυνών που αποδίδονται σ’ αυτούς με τις ευθύνες που αναλογούν στον ίδιο για την υπό κατάρρευση πυραμίδα στην οποία αναφέρθηκε.

Τέλος, η ΠΑΣΥΚΙ καλεί τον Υπουργό Υγείας να ανακαλέσει τις δηλώσεις του, οι οποίες προσβάλλουν, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, το σύνολο των μελών της ΠΑΣΥΚΙ αλλά και των κυβερνητικών γιατρών ευρύτερα.

«Τέτοιου τύπου κατηγορίες και γενικεύσεις προς ολόκληρο το σώμα των γιατρών του δημοσίου για ενδεχομένως τυχαία μεμονωμένα περιστατικά δεν μπορούν να γίνουν αποδέκτες με κανένα τρόπο από πλευράς της ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι.

Κατηγορίες και δηλώσεις τέτοιου τύπου θεωρούνται, από πλευράς της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών, σκόπιμη παραποίηση της πραγματικότητας, χάριν εντυπώσεων και εξυπηρέτησης σκοπιμοτήτων και, το χειρότερο από όλα, δυναμιτίζουν το καλό κλίμα στον διάλογο που εμείς επιδιώξαμε, ενώ τυχόν διακοπή και καταπόντισή του θα βαραίνουν εξ ολοκλήρου τον ίδιο», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τον καλούν να απολογηθεί
Τη λύπη του για τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, αλλά και τη χρονική στιγμή που ο ίδιος επέλεξε να τις κάνει, εξέφρασε μιλώντας στη «Σημερινή» ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας.

Ο κ. Κούμας επεσήμανε ότι η εν λόγω τοποθέτηση προκάλεσε την έκπληξη των γιατρών στα κρατικά νοσηλευτήρια, ειδικότερα σε μια περίοδο κατά την οποία οι συνεχείς συναντήσεις και ο διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές βρίσκονταν σε βελτιωμένο επίπεδο. Καταληκτικά, ο κ. Κούμας κάλεσε τον Υπουργός Υγείας να απολογηθεί, έστω και την υστάτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εφημερίδα μας επικοινώνησε με τον Υπουργό Υγείας, ο οποίος δεν θέλησε να τοποθετηθεί επί του συγκεκριμένου ζητήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα