Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές στη Γάζα, λέει ο ΟΗΕ

Η τελευταία εντολή εκκένωσης του Ισραήλ για τους αμάχους στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας θα τους αναγκάσει να μετεγκατασταθούν σε περιοχές "όπου γίνονται συνεχείς αεροπορικές επιδρομές", δήλωσε το Σάββατο η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Στην εντολή εκκένωσης που εκδόθηκε την Παρασκευή, ο ισραηλινός στρατός

έδωσε εντολή στους κατοίκους του προσφυγικού καταυλισμού Bureij και των γύρω περιοχών να «φύγουν αμέσως για την δική τους ασφάλεια» και να κατευθυνθούν προς την πόλη Deir al-Balah νοτιότερα.

"Οι άνθρωποι στη Γάζα είναι άνθρωποι. Δεν είναι κομμάτια σε σκακιέρα - πολλοί έχουν ήδη εκτοπιστεί αρκετές φορές", έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Thomas White, διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA στη Γάζα.

"Ο ισραηλινός στρατός απλώς διατάζει τους ανθρώπους να μετακινηθούν σε περιοχές όπου υπάρχουν συνεχείς αεροπορικές επιδρομές. Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές, δεν μπορούν να παν πουθενά".

Μετά την εντολή εκκένωσης, χιλιάδες Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν την κεντρική Λωρίδα της Γάζας προς τα νότια, την Παρασκευή.

Η UNRWA έγραψε στο Twitter ότι η τελευταία οδηγία θα επηρεάσει περισσότερους από 150.000 ανθρώπους.

Υπολογίζεται ότι 1,9 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί λόγω του πολέμου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Οι μάχες ξεκίνησαν στις 7 Οκτωβρίου όταν ένοπλοι της Χαμάς διέρρηξαν τα στρατιωτικοποιημένα σύνορα της Γάζας και σκότωσαν περίπου 1.140 ανθρώπους στο Ισραήλ, κυρίως άμαχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε ισραηλινά στοιχεία.

Παλαιστίνιοι μαχητές απήγαγαν επίσης περίπου 250 άτομα κατά την διάρκεια της επίθεσης, σύμφωνα με ισραηλινά στοιχεία.

Ορκιζόμενο να καταστρέψει την Χαμάς, το Ισραήλ εξαπέλυσε έναν ανελέητο βομβαρδισμό και χερσαία εισβολή στη Γάζα, όπου 20.057 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό από την κυβέρνηση της Χαμάς της περιοχής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα