Καμαρούλα μια.. (ακριβή) σταλιά - Στα ύψη τα ενοίκια διαμερισμάτων (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα ανέδειξε κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής. Κατά τη συζήτηση αναφέρθηκαν περιπτώσεις φοιτητών οι οποίοι σπουδάζουν σε Πανεπιστήμια των ελεύθερων περιοχών αλλά ενοικιάζουν διαμερίσματα στα κατεχόμενα.

Για το ζήτημα μίλησαν στο Μεσημέρι και Κάτι ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών Ακινήτων, Πόλυς Κουρουσίδης και ο Προϊστάμενος Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κύπρου,

Μενέλαος Μενελάου.

Διαβάστε ακόμη: Επ. Παιδείας: Φοιτητές ενοικιάζουν δωμάτια στα κατεχόμενα για να «επιβιώσουν»

Αρχικά ο κ. Κουρουσίδης ανέφερε ότι αν ισχύουν οι καταγγελίες που ακούστηκαν στην Επιτροπή Παιδείας, τότε θα πρέπει να ανησυχήσουν. «Τα ενοίκια δεν είχαν την αύξηση που είχαν άλλα αγαθά», είπε.

Συμπλήρωσε ότι η στέγαση φοιτητών και νεαρών ζευγαριών έχει γίνει πάρα πολύ δύσκολη. «Αυτό οφείλεται στη μη ανάπτυξη διαμερισμάτων για αυτές τις κατηγορίες ανθρώπων».

Επεσήμανε ότι δεν υπήρχε προσφορά διαμερισμάτων με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές. Συμπλήρωσε ότι αυξήθηκε η ζήτηση και από ξένους εργαζόμενους. «Στην Κύπρο υπάρχει πλάνο για να γίνει ένα επιχειρηματικό κέντρο». Επεσήμανε ότι μετά τον πόλεμο, αρκετές ξένες εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων που βρίσκονταν στη Ρωσία, ήρθαν στην Κύπρο.

Μιλώντας για τους φοιτητές ανέφερε ότι οι πρωτοετείς προτιμούν τις εστίες. «Ο πληθυσμός των φοιτητών δεν αυξάνεται. Τα διαμερίσματα που είναι για τους φοιτητές είναι τα ίδια». Σημείωσε ότι κάθε χρονιά αυξάνονται λίγο οι τιμές.

Ακόμη, ανέφερε ότι ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου κοντά στο Πανεπιστήμιο Κύπρου κοστίζει 500-550 ευρώ τον μήνα, ενώ για δυο υπνοδωμάτια είναι περίπου 700 ευρώ τον μήνα. Στην περιοχή της Έγκωμης είναι 100 ευρώ περισσότερα.

Ο κ. Κουρουσίδης σημείωσε ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα  έτσι ώστε να κατασκευάσει εστίες ή φοιτητικά διαμερίσματα για να καλυφθεί το κενό που υπάρχει στην προσφορά και στη ζήτηση. «Αν δεν αυξηθούν τα δωμάτια τότε θα αυξηθούν πολύ περισσότερο τα ενοίκια».

Από την πλευρά του ο Μενέλαος Μενελάου ανέφερε ότι οι νέες εστίες του Πανεπιστημίου Κύπρου θα είναι έτοιμες μέσα στα επόμενα 4-5 χρόνια. «Θα προστεθούν ακόμη 700 δωμάτια».

Μιλώντας για το ζήτημα ενοικίασης διαμερισμάτων στα κατεχόμενα, ανέφερε ότι δεν έχουν τέτοιες περιπτώσεις ενώπιον τους. «Αν υπάρχουν φοιτητές που αντιμετωπίζουν τέτοιου μεγέθους οικονομικά προβλήματα, το Πανεπιστήμιο στέκει δίπλα τους. Κάθε χρόνο μοιράζουμε συνολικά στους φοιτητές 150.000 ευρώ από έσοδα του Πανεπιστημίου».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι στις φοιτητικές εστίες δίνεται προτεραιότητα στους πρωτοετείς φοιτητές..» Οι φοιτητές πρέπει να κάνουν σωστή έρευνα αγοράς και να μην βιάζονται να κλείσουν το πρώτο διαμέρισμα που βρίσκουν». Πρόσθεσε ότι έχουν λίστα με διαμερίσματα με πιο κάτω τιμές.

«Ένα δωμάτιο στις φοιτητικές εστίες κοστίζει 140 ή 180 ευρώ και συμπεριλαμβάνει όλες τις παροχές».

Δείτε το βίντεο: 

Keywords
Τυχαία Θέματα