Κάλεσμα Κομισιόν σε Τουρκία για σεβασμό της ΑΟΖ μας

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία για το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ της, έστειλε η Κομισιόν, κατόπιν ερωτήματος που κατέθεσε η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρορυς.

Αρχικά, στις 14 Σεπτεμβρίου 2015, η εφημερίδα Ακσάμ, είχε δημοσιεύσει έγγραφο στο οποίο καθιστά σαφές ότι το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό δεν θα επιτρέψει έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Όπως αναφέρεται στην

απάντηση: "Στην έκθεση προόδου του 2014 για την Τουρκία, η ΕΕ υπογράμμισε τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της, στα οποία, μεταξύ άλλων, εντάσσεται το δικαίωμα εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των φυσικών τους πόρων, σύμφωνα με το κεκτημένο της ΕΕ και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ τόνισε και την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών μελών επί των χωρικών τους υδάτων".

Επί τη βάσει των ανωτέρω και με αφορμή την ερώτηση της Δρας Θεοχάρους προστίθενται τα ακόλουθα: "Η Επιτροπή έχει διαβιβάσει τα εν λόγω σαφή μηνύματα και στην Τουρκία και εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά την κατάσταση".

Πέραν τούτων, η Επιτροπή καλεί στην απάντησή της όλα τα μέρη να συνεργαστούν για τη λύση του Κυπριακού στο πλαίσο των συνομιλιών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα