Κάηκε η κατεχόμενη Αμμόχωστος PHOTOS

Υπό έλεγχο τέθηκε γύρω στις 20:00 χθες το βράδυ η μεγάλων διαστάσεων πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε μυστηριωδώς στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Η πυρκαγιά ξέσπασε στις 15.00 το απόγευμα, από άγνωστη αιτία, στην περιοχή της Εκκλησίας του Αγίου Μέμνονα και λόγω των ισχυρών ανέμων, επεκτάθηκε μέχρι την περιοχή Μοναστηράκι.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, από τη φωτιά κάηκαν το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο "Sun Hall", ιδιοκτησία της Αρχιεπισκοπής Κύπρου και μεγάλες εκτάσεις από δένδρα και άγρια βλάστηση.

Παρατηρητής η Κ.Δ.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έσπευσε να προσφέρει βοήθεια στις λεγόμενες τουρκοκυπριακές «αρχές», η προσφορά, όμως, απορρίφθηκε.

Το κατοχικό καθεστώς αρνήθηκε, επίσης, βοήθεια, η οποία προσφέρθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη.

Εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ δήλωσε ότι δεν επιτράπηκε η είσοδος στην περιοχή ούτε και σε μέλη της Ειρηνευτικής Δύναμης.

Αντίθετα, το κατοχικό καθεστώς αποδέχθηκε βοήθεια από τις Βρετανικές Βάσεις.

Μεταδίδεται ακόμη ότι αεροσκάφος πυρόσβεσης είχε φθάσει από την Τουρκία στις 19:30.

Στην περιοχή παραμένουν δυνάμεις των κατοχικών δυνάμεων για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της φωτιάς.

Ο εκπρόσωπος της λεγόμενης προεδρίας, Baris Burcu, δήλωσε ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, επικοινώνησε δύο φορές μαζί του, τη μια για να τον ενημερώσει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια και την άλλη για να τον ρωτήσει πώς είναι η κατάσταση.

Ο κ. Burcu ανέφερε ότι και ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, είχε δώσει οδηγίες όπως γίνει αποδεχτή βοήθεια από την Κυπριακή Δημοκρατία και υπάρξει συνεργασία των δύο πλευρών αν αυτό χρειαζόταν.

Εκπρόσωπος: "Δεν υπήρξε επικοινωνία Αναστασιάδη – Ακιντζί"

Μιλώντας στην εκπομπή «Εχουμε θέμα» του Ράδιο Πρώτο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο της λεγόμενης προεδρίας, μετά από οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, και εξέφρασε την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προσφέρει βοήθεια.

Η αντίδραση, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, ήταν, πέρα από τις ευχαριστίες, ότι έχουν δοθεί οδηγίες, αν παραστεί ανάγκη να ζητηθεί βοήθεια από την Κυπριακή Δημοκρατία, τις Βρετανικές Βάσεις και τα Ηνωμένα Έθνη.

Μέχρι αργά το βράδυ, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, δεν ζητήθηκε η βοήθεια μας και όταν, από ανησυχία και ενδιαφέρον για τις εξελίξεις επικοινωνήσαμε εκ νέου, μα ζητήθηκε ελικόπτερα της Κυπριακής Δημοκρατίας να είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση, που χρειαστεί και μας ζητηθεί να σπεύσουμε στην περιοχή για να βοηθήσουμε.

Μετά από είκοσι λεπτά, είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, επικοινώνησαν μαζί μας για να μας ενημερώσουν ότι η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό έλεγχο και να μας ευχαριστήσουν για την ετοιμότητα.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι δεν υπήρξε επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί.

Έγινε επικοινωνία, εξήγησε, μέσω του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, των Ηνωμένων Εθνών και των δύο διαπραγματευτών.

Ερωτηθείς για τις συνθήκες και τα αίτια, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε τους ακριβείς λόγους, που προκλήθηκε η πυρκαγιά.

ΠΗΓΗ: Ράδιο Πρώτο

Keywords
Τυχαία Θέματα