Και συνδικαλιστικός καβγάς στην υγεία

Σφοδρή επίθεση ΠΑΣΥΔΥ σε ΠΑΣΥΝΟ για τις κινητοποιήσεις των νοσηλευτών
Η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Υπαλλήλων χαρακτήρισε αριβίστες τα 1.500, περίπου, μέλη της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών, λέγοντας πως με τη στάση τους οδηγούν σε αδιέξοδα

Συνδικαλιστικός καβγάς στον χώρο του δημοσίου τομέα και δη στον ευαίσθητο τομέα της υγείας ξέσπασε χθες, την ώρα που τα δημόσια νοσηλευτήρια είναι υπό κατάρρευση και ασθενείς περιμένουν μήνες για να πάρουν φάρμακα και να τύχουν ιατρικής περίθαλψης. Αιτία, η σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε η Παγκύπρια Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ)

κατά της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ), με αφορμή τις απεργιακές κινητοποιήσεις της δεύτερης. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η ΠΑΣΥΔΥ χαρακτήρισε τους 1.500, περίπου, νοσηλευτές της ΠΑΣΥΝΟ αριβίστες, ενώ υποστήριξε πως η ίδια, ως Συντεχνία, ανοίγει δρόμους και δίνει λύσεις, ενώ η Συντεχνία των Νοσηλευτών διχάζει και οδηγεί σε αδιέξοδα.

«Αναζητούν προβολή με κάθε τρόπο»
Σχολιάζοντας τις κινητοποιήσεις της ΠΑΣΥΝΟ, η ΠΑΣΥΔΥ εξέδωσε χθες ανακοίνωση με την οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι:
«Η ΠΑΣΥΝΟ, εκμεταλλευόμενη τα επιτεύγματα της ΠΑΣΥΔΥ και με τακτικές που χαρακτηρίζουν μόνο αριβίστες, που με κάθε τρόπο αναζητούν προβολή, προχώρησε σε απεργιακές κινητοποιήσεις, παραβλέποντας τις άμεσες αρνητικές επιπτώσεις τους για τους πολίτες, αλλά και για τα μέλη της. Οι απεργίες της ΠΑΣΥΝΟ αποφασίστηκαν και υλοποιήθηκαν με πλήρη παραβίαση και των συνδικαλιστικών θεσμίων. Η πρόσφατη συμφωνία που πέτυχε η Οργάνωσή μας, για άμεσο ξεπάγωμα 185 θέσεων νοσηλευτών και τερματισμό της εργασιακής ανασφάλειας εκατοντάδων ιατρών, φαρμακοποιών, νοσηλευτών και όσων άλλων συναδέλφων εργάζονται με το ίδιο καθεστώς, δρομολόγησε και τις διαδικασίες για συζήτηση και όλων των άλλων εκκρεμοτήτων του τομέα της υγείας και χαιρετίστηκε από τους επηρεαζομένους. Δυσαρέστησε όμως την ΠΑΣΥΝΟ, γιατί η συμφωνία ανατρέπει τους διασπαστικούς της στόχους, με αποτέλεσμα να βρουν βάση για συνέχισή τους, άλλο επίτευγμα της ΠΑΣΥΔΥ».

«Οικειοποιείται τους αγώνες μας»
Ταυτόχρονα η ΠΑΣΥΔΥ κατηγορεί την ΠΑΣΥΝΟ πως, οικειοποιούμενη τους αγώνες της ίδιας και των δύο νοσηλευτικών της κλάδων, «με ψευδολογίες και παραπλανητικά συνθήματα παρουσιάζεται ως η Οργάνωση, που εδώ και τώρα θα επιτύχει την τοποθέτηση των νοσηλευτών στην πανεπιστημιακή δομή της δημόσιας υπηρεσίας. Διαχρονικά η ΠΑΣΥΔΥ υπήρξε σθεναρός υποστηρικτής και υπέρμαχος στους αγώνες των νοσηλευτών για βελτίωση των όρων εργοδότησής τους», σημειώνει, παραθέτοντας πολλά από τα επιτεύγματα της ΠΑΣΥΔΥ. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται στην αναβάθμιση της θέσης Νοσηλευτικού Λειτουργού, καθώς και στη σημαντική αύξηση στην αριθμητική δύναμη όλης της δομής του γενικού νοσηλευτικού προσωπικού.

Έργο της ΠΑΣΥΔΥ η εξομοίωση του πτυχίου
Σε σχέση με την εξομοίωση του Πτυχίου Νοσηλευτικής από το ΤΕΠΑΚ για τους υπηρετούντες νοσηλευτές, που αποτέλεσε, όπως επισημαίνει, εξέλιξη-σταθμό για τη δημόσια υγεία στον τόπο μας, υποδεικνύει πως «υπήρξε επίσης έργο της ΠΑΣΥΔΥ, με αυτονόητο στόχο την ένταξή τους στην επιστημονική πυραμίδα. Ως συνέπεια τούτου, το θέμα ενεγράφη στη ΜΕΠ στις 6 Οκτωβρίου του 2010 και καταληκτικά ο Πρόεδρος της ΜΕΠ σημείωσε τα ακόλουθα: ‘Ο Πρόεδρος της ΜΕΠ δήλωσε ότι με την εγγραφή του θέματος στην παρούσα Συνεδρία της Επιτροπής, θα αρχίσει η μελέτη του από την επίσημη πλευρά, πρώτα εσωτερικά, ώστε να ακολουθήσει διαβούλευση με την ΠΑΣΥΔΥ.

Ο κ. Πατσαλίδης παρατήρησε ότι το υπό εξέταση ζήτημα εμπεριέχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις, υπενθύμισε, δε, ότι η περίοδος την οποία διανύει η οικονομία δεν επιτρέπει την υιοθέτηση ρυθμίσεων που συνεπάγονται δαπάνες, εκτός και αν παρουσιαστούν εξοικονομήσεις συνεπεία άλλων ρυθμίσεων’. Το ζωτικό αυτό ζήτημα καπηλεύεται σήμερα η ηγεσία της ΠΑΣΥΝΟ, επιχειρώντας μάλιστα να το αναγάγει ως δικό της πρωταρχικό αίτημα, απαιτώντας την άμεση υλοποίησή του στη χειρότερη χρονική συγκυρία. Είμαστε πεπεισμένοι ότι με την ανεύθυνη, τυχοδιωκτική και διασπαστική συμπεριφορά της η ηγεσία της ΠΑΣΥΝΟ οδηγεί ένα σοβαρό θέμα, αντί σε αίσια κατάληξη, στον εκφυλισμό, την υπονόμευση και τον ενταφιασμό του», καταλήγει η ΠΑΣΥΔΥ.

Υπό μελέτην η επίθεση της ΠΑΣΥΔΥ
Η ανακοίνωση της ΠΑΣΥΔΥ, πάντως, ήταν σαν κεραυνός εν αιθρία για την ΠΑΣΥΝΟ, προκαλώντας έντονο προβληματισμό κατά πόσον αξίζει ή όχι απάντησης. Τελικά, μετά από πολύωρες συζητήσεις, η Συντεχνία αποφάσισε αργά χθες βράδυ να μελετήσει την ανακοίνωση της ΠΑΣΥΔΥ και να τοποθετηθεί εν ευθέτω χρόνο.

Παραίτηση Λεοντίου από ΠΑΣΥΔΥ
Πάντως, η ανακοίνωση της ΠΑΣΥΔΥ προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Προέδρου του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑΣΥΝΜ) Ιωάννη Λεοντίου, ο οποίος σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο facebook αναφέρει: «Μάλιστα. Την ώρα που οι νοσηλευτές κερδίζουν βουλευτές συμμάχους όπως η κ. Χαραλαμπίδου, η ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ, αντί να κατακεραυνώνει τον Αβέρωφ Νεοφύτου για τις υποτιμητικές του δηλώσεις έναντί μας, εκδίδει ανακοινωθέν κατακεραυνώνοντας τους συναδέλφους της ΠΑΣΥΝΟ για τη διεκδίκηση της Α8. Κύριοι ηγέτες στην ΠΑΣΥΔΥ, είστε επιεικώς απαράδεκτοι. Εγώ ο Ιωάννης Λεοντίου αποχωρώ από τις τάξεις σας και αφήνω τους συναδέλφους της ΠΡΩΗΝ κλαδικής να κρίνουν αυτό το φαινόμενο», καταλήγει. Σημειώνεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Λεοντίου διαφοροποίησε τη στάση του από αυτήν της ΠΑΣΥΔΥ, αφού κατά τις 12ωρες στάσεις και κινητοποιήσεις της ΠΑΣΥΝΟ την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη, συμμετείχαν και μέλη της ΠΑΣΥΝΜ.

Νέα επίθεση από Αβέρωφ
Σε ένα δεύτερο μέτωπο, η ΠΑΣΥΝΟ δέχθηκε χθες νέα πυρά από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος, αφού υπέδειξε πως «σε αυτόν τον τόπο πρέπει να μάθουμε από τα παθήματά μας», τόνισε πως «το αίτημα των νοσηλευτών για την αναβάθμισή τους στην κλίμακα Α8, απλά σημαίνει 40 εκατομμύρια ευρώ επιπρόσθετο κόστος τον χρόνο για τις επόμενες δεκαετίες. (…) Δεν είναι ένα αίτημα ότι χρειάζονται 50 επιπρόσθετοι νοσηλευτές, που αυτό πρέπει να το λάβω σοβαρά υπ' όψιν γιατί έχει να κάνει με την ποιότητα στις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας προς τους ασθενείς.

Έχει να κάνει με ένα αίτημα, το 2016 που δεν έχουμε ακόμη βγει από το μνημόνιο, για αύξηση μόνο για τους νοσηλευτές, 40 εκ. τον χρόνο. Καλά, αν οι νοσηλευτές από Α4 θα πάνε Α8, δεν θα δικαιούνται αύριο και οι γιατροί από Α9 να ζητούν να εισέρχονται στην Α13; Γιατί να είναι παράλογο; Και γιατί αύριο να μη ζητούν και οι οποιοιδήποτε άλλοι κλάδοι;», διερωτήθηκε και είπε: «Είμαι πρόεδρος κυβερνώντος κόμματος, θα κριθώ και εγώ και η Κυβέρνησή μου στις 22 του Μάη. Θα ήταν εύκολο, πέραν της ικανοποίησης των οποιωνδήποτε αιτημάτων, παράλληλα να μειώναμε και φόρους. Να ακολουθούσαμε μια λαϊκή πολιτική, που θα παίρναμε και χειροκρότημα και προσωρινές ψήφους, εις βάρους του τόπου, εις βάρος της οικονομίας», κατέληξε ο κ. Νεοφύτου.

Κακά ενημερωμένος ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ
Στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ απάντησαν οι Κλάδοι Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού και Προσωπικού Ψυχικής Υγείας της ΠΑΣΥΔΥ, εκτιμώντας πως οι δηλώσεις του οφείλονται σε κακή πληροφόρηση. Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι Κλάδοι, μεταξύ άλλων, σημειώνουν: «Έχουμε την άποψη ότι οι τοποθετήσεις του κ. Νεοφύτου μας αδικούν κατάφωρα και μειώνουν την προσφορά και το έργο μας. Το λιγότερο που ζητούμε από την πολιτεία είναι να αναγνωριστεί η στρέβλωση που υπάρχει ως προς την ένταξή μας στην πανεπιστημιακή δομή, όπως συμβαίνει με όλους τους εργαζόμενους (με το ίδιο επίπεδο μόρφωσης) στον δημόσιο τομέα, τον ευρύτερο δημόσιο και ημιδημόσιο και ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα. Το λιγότερο που ζητούμε από τον κ. Νεοφύτου αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα είναι με την κατάθεση των συμφωνηθέντων με την Κυβέρνηση ενώπιόν τους να τα ψηφίσουν το γρηγορότερο δυνατόν (ξεπάγωμα 185 θέσεων - Μετατροπή συμβολαίων εκτάκτων σε ‘αορίστου’), για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε τάχιστα στη συζήτηση και επίλυση και των υπολοίπων θεμάτων που μας απασχολούν στη ΜΕΠ, συμπεριλαμβανομένης και της αναβάθμισης στην επιστημονική δομή».

«Νυστέρια» πριν από το κρίσιμο αυριανό ραντεβού
Η ΕΝΤΟΝΗ αντιπαράθεση ΠΑΣΥΔΥ-ΠΑΣΥΝΟ εκδηλώθηκε μερικές ώρες πριν από το κρίσιμο αυριανό ραντεβού στο Υπουργείο Οικονομικών, όπου για πρώτη φορά η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών θα γίνει κοινωνός των προνοιών της συμφωνίας για τα ζητήματα που απασχολούν τον τομέα της υγείας, στην οποία κατέληξαν η ΠΑΣΥΔΥ και το Υπουργείο Οικονομικών στις 8 τρέχοντος μηνός. Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε ανακοινωθεί, ΠΑΣΥΔΥ και Υπουργείο Οικονομικών συμφώνησαν στα εξής:

1. Να προωθηθεί, άμεσα, το ξεπάγωμα των 185 θέσεων Νοσηλευτικού Λειτουργού, η πλήρωση των οποίων εκκρεμεί ενώπιον της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ),

2. Όλες οι νέες συμβάσεις εργασίας που θα συνάπτονται από το Υπουργείο Υγείας για την απασχόληση έκτακτου προσωπικού είναι εξαμηνης διάρκειας και όσοι από τους επηρεαζόμενους υπαλλήλους συμπληρώνουν 30μηνη υπηρεσία να μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου,

3. Για όλες τις περιπτώσεις ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού που υπηρετούν με συμβάσεις εργασίας 15νθήμερης ή 6μηνης ή άλλης διάρκειας και που ήδη ικανοποιούν τις προϋποθέσεις της εναρμονιστικής νομοθεσίας (30μηνη υπηρεσία), γίνουν αμέσως όλες οι αναγκαίες νομοθετικές και άλλες ενέργειες, ώστε τα συμβόλαια απασχόλησής τους να μετατραπούν σε συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, και

4. Να προωθηθεί η αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων, όλες οι πιο πάνω συμβάσεις εργασίας να μεταφερθούν στον νέο οργανισμό και στο πλαίσιο του επικείμενου διαλόγου που θα γίνει στη Μικτή Επιτροπή Προσωπικού, να συζητηθούν όλα τα υπόλοιπα εργασιακά θέματα που προκύπτουν, όπως είναι η υιοθέτηση νέων όρων εργοδότησης, που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των αυτόνομων κρατικών νοσηλευτηρίων, ο τερματισμός της μείωσης του 10% μετά από υπηρεσία 24 μηνών, η υιοθέτηση πιο ευέλικτων όρων εργοδότησης κ.ά.

Keywords
υγεια, απεργιες, τεπακ, facebook, νέα, σημαίνει, μνημονιο, προσφορες, σταση εργασιας, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, www.facebook.com, απεργια 5 οκτωβριου, απεργια 10 οκτωβριου, απεργια 19 οκτωβριου, απεργια 20 οκτωβριου, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, μνημονιο 2, μνημονιο 3, κομματα, βουλευτες, υιοθετηση, το θεμα, αβερωφ, ηγεσια, θεμα, οικονομια, περιοδος, πλαισιο, υπουργειο οικονομικων, χθες βραδυ, ωρα, αγωνες, αυξηση, αξιζει, αοριστου χρονου, απαραδεκτοι, απλα, αφορμη, βραδυ, γινει, γιατροι, δευτερο, δευτερα, δυναμη, δημοσιο, δηλωσεις, δομη, εγγραφη, ευκολο, ευρω, ειπε, υπαρχει, εξελιξη, ζωτικο, ιδια, ιδιο, υπηρεσια, υπηρεσιες, κυβερνηση, κλιμακα, μαη, μηνες, ποιοτητα, πολιτεια, ραντεβου, συζητηση, συνθηματα, τεπακ, υπουργειο υγειας, τριτη, υλοποιηση, φαρμακα, φορα, ιωαννης, ωρες, αιθρια, ηγετες, υπουργειο, μελετη, σημαίνει, θεματα, υγειας
Αναζητήσεις
διαγραφηκε ο λεοντιου απι πασυδη
Τυχαία Θέματα