(Και) οι Γάλλοι τσακώνονται στο τραπέζι για τα πολιτικά

Γάλλοι αγαπούν να μιλούν για πολιτική. Περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο θέμα. Αυτή η φυσική ροπή για τις πολιτικές συζητήσεις κορυφώνεται κάθε πέντε χρόνια με αφορμή τις προεδρικές εκλογές, ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής ζωής της χώρας. Τότε, αξίες και πεποιθήσεις «αναμετρώνται» στο σπίτι και ενίοτε οι πολιτικές διαφωνίες δοκιμάζουν σοβαρά τις οικογενειακές σχέσεις. Σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2011 στη Γαλλία,

και φέρει εκ νέου στη δημοσιότητα η εφημερίδα Le Figaro, περίπου 4 στους 10 Γάλλους λένε οτι δεν θα ψηφίσουν όπως οι γονείς και τα παιδιά τους. Ακόμα και σε ένα ζευγάρι, εκτιμάται ότι σχεδόν το 1/3 δεν ψηφίζει το ίδιο κόμμα.

Στη διάρκεια της έρευνας, πολλοί Γάλλοι δήλωσαν οτι οι διαφωνίες ήταν τόσο έντονες, με αποτέλεσμα να διακόψουν οριστικά τις σχέσεις με μέλη της οικογένειάς τους. Ενας ερωτώμενος αποκάλυψε ότι δεν μιλάει πλέον με τον γιο του, καθώς εκείνος είναι οπαδός του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου. Ενας άλλος, επίσης, δεν επικοινωνεί εδώ και τρία χρονια με τον αδελφό του για τον ίδιο λόγο. Εξάλλου, μια 45χρονη που ζει από τα 19 της στη Γερμανία, διέκοψε τις σχέσεις τόσο με τους γονείς της όσο και με την αδελφή της, τους θείους και τα ξαδέλφια της που ζουν στην Γαλλία, όταν τους είπε ότι συνδράμει πρόσφυγες από τη Συρία που κατέφυγαν στη Γερμανία, καθώς η οικογένειά της τους θεωρεί τρομοκράτες.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι, αν και υπάρχουν έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ παιδιών και γονιών, αυτές παραμένουν σπάνιες. Εκεί όμως που οι διαφορές είναι έντονες, σε βαθμό ρήξης των σχέσεων, είναι μεταξύ αδελφιών. Ψυχίατροι και κοινωνιολόγοι οι οποίοι κατέθεσαν τις απόψεις τους στη συγκεκριμένη έρευνα, δήλωσαν οτι είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διαφοροποιήσεις, πικρίες και ρήξεις μέσα σε μία οικογένεια λόγω πολιτικών διαφωνιών. Εκτιμούν ότι, καθώς η οικογένεια είναι μία «φατρία» στην οποία όλοι μοιράζονται τις ίδιες αξίες, όταν κάποιος απομακρύνεται ιδεολογικά, αυτομάτως δημιουργείται μία ρήξη. Κάποιες φορές, τονίζουν, οι γονείς βιώνουν τη διαφοροποίηση αυτή ως δική τους αποτυχία να μεταδώσουν στα παιδιά τους τις ίδιες αξίες. Στην αδελφική σχέση οι διαφωνίες πηγάζουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, από έναν ανταγωνισμό με στόχο την αναζήτηση της γονεϊκής αγάπης. Ετσι, η πολιτική μπορεί να προκαλέσει μία βαθειά αντιπαλότητα χρόνων μεταξύ των αδελφών. Οσον αφορά τα ζευγάρια, οι ειδικοί συγκλίνουν στο ότι κάποιες φορές οι πολιτικές διαφωνίες είναι ένα πρόσχημα για να διαλυθεί η σχέση.

Αναλυτικά τα κύρια στοιχεία της έρευνας:

Στο ερώτημα: Οταν μιλάνε για πολιτική στην οικογένεια:

- το 37% δήλωσε οτι το συζητά με τον πατέρα του,

και

- το 29% με την μητέρα του.

Ωστόσο:

- το 12% των Γάλλων δήλωσε οτι τσακώνεται με την οικογένεια του εξαιτίας της πολιτικής

Στο ερώτημα: Οταν ξεκινά πολιτική συζήτηση στο οικογενειακό τραπέζι:

- το 37% δήλωσε οτι συνεχίζει να μιλάει χωρίς να θυμώνει

- το 51% αλλάζει θέμα συζήτησης

- το 8% συνεχίζει να μιλάει και στη συνέχεια θυμώνει

και

- το 3% εγκαταλείπει θυμωμένο το τραπέζι

στο ερώτημα: Σε ποιούς λένε οι Γάλλοι τι ψηφίζουν:

- το 48% απάντησε στον πατέρα του

- το 43% στον αδελφό του

- το 42% στην αδελφή του

- το 54 στη μητέρα του

- το 57% στα παιδιά του

και

- το 81% στον σύντροφό του

Στο ερώτημα: Είναι δύσκολο να ζεις με...

- το 36% απάντησε με κάποιον της άκρας αριστεράς

και

το 54% με κάποιον της άκρας δεξιάς

Στο ερώτημα πώς ψηφίζουν

- το 73% απάντησε όπως ο σύντροφός του

- το 59% όπως η μητέρα του

- το 55% όπως ο πατέρας του

και

- το 63% όπως τα παιδιά του

Η έρευνα αποκαλύπτει επίσης ότι:

- το 4% των Γάλλων παραδέχεται οτι έχει διακόψει τις σχέσεις του με τη οικογένειά του εξαιτίας πολιτικών διαφωνιών

- το ένα τρίτο των Γάλλων δηλώνει οτι έχει διαφορετικές πολιτικές απόψεις από τους γονείς του

- το 11% έχει αλλάξει πολιτικές πεποιθήσεις

- το 8% λέει οτι έχει απελευθερωθεί από τις οικογενειακές πολιτικές πεποιθήσεις και αυτοπροσδιορίζεται «χωρίς πολιτική ετικέτα»

- το 16% λέει οτι οι γονείς του έχουν διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις και δύσκολα μπορεί να συνεννοηθεί μαζί του

Οσον αφορά στα ζευγάρια, σύμφωνα με την έρευνα, ο καθένας επιλέγει τον σύντροφό του με βάση τα πολιτικά του φρονήματα: πάνω από τα τρία τέταρτα των ζευγαριών ψηφίζουν τον ίδιο υποψήφιο και το 33% των Γάλλων εκτιμά οτι στη δημιουργία μίας νέας σχέσης είναι πολύ σημαντικό να μοιράζονται τις ίδιες ιδέες. Ετσι, οι περιπτώσεις ρήξης μεταξύ ζευγαριών παραμένουν σε αρκετά χαμηλό επίπεδο: μόνο ένα 3% των Γάλλων αναγνωρίζει ότι έχει χαλάσει μία ερωτική σχέση εξαιτίας πολιτικών διαφωνιών.

Ειδικότερα:

- ένα 5% των ζευγαριών τσακώνεται εξαιτίας της πολιτικής

ενώ

- το 80% των Γάλλων αργεί να μιλήσει για πολιτική στην αρχή μίας ερωτικής σχέσης

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα