Καμπανάκι ΔΝΤ για αφερεγγυότητα και φορολογική μεταρρύθμιση

Τις τρεις μεγάλες προκλήσεις της κυπριακής οικονομίας έβαλε στο «μικροσκόπιο» ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Κύπρο, Βιντσέντζο Γκούτσο.

Σε παρουσίασή του στο 6ο Οικονομικό Συνέδριο της Alpha Bank, στη Λευκωσία ο κ. Γκούτσο απέδωσε σε αυτές τις τρεις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία τη συντηρητική πρόβλεψη, όπως είπε, του ΔΝΤ

για ανάπτυξη 2% του ΑΕΠ το 2017 – 2020, σημειώνοντας ωστόσο ότι μπορούν να μετατραπούν από προκλήσεις σε ευκαιρίες.

Τουρισμός και υπηρεσίες στα «συν» της κυπριακής οικονομίας

Αναφορά έκανε και στις θετικές αποδόσεις της οικονομίας της Κύπρου βραχυπρόθεσμα αφού πέτυχε 1,6% ανάπτυξη το 2015 ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2016 ο ρυθμός ανάπτυξης επιταχύνθηκε στο 2,7% ετησίως. Αναγνώρισε ακόμη ότι η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας είναι ευρεία και καθοδηγείται κατά κύριο λόγο από τον τουρισμό και τον τομέα των υπηρεσιών.

Την ίδια ώρα ανέφερε ότι η πρόβλεψη για 2% ανάπτυξη την τριετία 2017 – 2020 είναι κατά πολύ καλύτερη της ύφεσης κατά 2% που σημειώθηκε την περίοδο 2009 – 2014. Ωστόσο αναγνώρισε ότι την περίοδο 1988 – 2008 η ανάπτυξη κατά μέσο όρο ήταν της τάξης του 5%.

Τα κακώς έχοντα των ΜΕΔ

Για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Κύπρο ανέφερε ότι με ύψος σχεδόν €27 δισ. η έκθεση των ΜΕΔ είναι πάνω από το 150% του ΑΕΠ. Ωστόσο, σε μια πιο θετική νότα, όπως είπε, δάνεια αξίας άνω των €14 δισ. έχουν αναδιαρθρωθεί, τα €6,8 δισ. από τα οποία από τις αρχές του 2015.

Καθρέφτης των ΜΕΔ, οι πληγείσες επιχειρήσεις

Σύμφωνα με τον ίδιο οι επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση εξαιτίας υπερβολικού δανεισμού τους αποτελούν τον καθρέφτη των ΜΕΔ των τραπεζών. Αυτές οι επιχειρήσεις, είπε, δεν έχουν ιδιαίτερο κίνητρο να προχωρήσουν σε περαιτέρω επενδύσεις αφού οποιοδήποτε κέρδος τους θα πρέπει να κατανεμηθεί προς την κατεύθυνση εξυπηρέτησης του χρέους τους. Αυτό, πρόσθεσε, υποδηλοί ότι η ζήτηση για πίστωση είναι αδύναμη γεγονός που πιέζει από την πλευρά του τα κέρδη των τραπεζών και δεν τις διευκολύνει να ξεφορτωθούν τα `κακά` περιουσιακά τους στοιχεία.

Ο κ. Γκούτσο αναφέρθηκε σε ανάλυση του ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία τα ψηλά επίπεδα της υπερβολικής δανειοδότησης των επιχειρήσεων συνέβαλε κατά ένα τρίτο στην πτώση των επενδύσεων στην Κύπρο την πενταετία 2008 – 2013.

Καμπανάκι για αφερεγγυότητα, εκποιήσεις και φορολογική μεταρρύθμιση

Ο κ. Γκούτσο εξέφρασε τη θέση ότι συντονισμένες προσπάθειες για τα ΜΕΔ και τον ιδιωτικό τομέα πιθανόν να υποστηρίξουν την βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των ΜΕΔ, δεν θα επηρεάσει μόνο θετικά τις τράπεζες αλλά θα έχει και ευρύτερες θετικές επιπτώσεις για την οικονομία.

Αναφορά έκανε στην πακετοποίηση δανείων και την ανάγκη εφαρμογής του νέου πλαισίου αφερεγγυότητας και εκποιήσεων.

Η δεύτερη πρόκληση σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΔΝΤ είναι το χρέος του δημόσιου τομέα το οποίο, όπως ανέφερε το 2015 ήταν στο 109% του ΑΕΠ. Το πρωτογενές πλεόνασμα σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει να διατηρείται πάνω από 3% του ΑΕΠ.

Αναφορά έκανε στην ανάγκη να ολοκληρωθεί η φορολογική μεταρρύθμιση και η φοροεισπρακτική ικανότητα του κράτους. Έκανε επίσης λόγο να για την ανάγκη να ενισχυθεί η λειτουργία, εποπτεία και διακυβέρνηση των επιχειρήσεων που ανήκουν στο κράτος.

«Η Κύπρος δεν είναι εύκολος τόπος για το επιχειρείν»

Στην μη ελκυστικότητα της Κύπρου για τις επιχειρήσεις αναφέρθηκε ο κ. Γκούτσο μιλώντας για την τρίτη πρόκληση της κυπριακής οικονομίας. «Η Κύπρος δεν είναι εύκολος τόπος για το επιχειρείν», είπε.

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, πρόσθεσε, η Κύπρος είναι 25η από τις 28 χώρες στο Δείκτη της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις Επιχειρήσεις. Έδωσε το παράδειγμα των αδειοδοτήσεων για την οικοδόμηση μιας αποθήκης, λέγοντας ότι κατά μέσο όρο χρειάζεται 617 ημέρες.

«Ναι» στην ιδιωτικοποίηση

Μίλησε υπέρ της συνέχισης της πορείας ιδιωτικοποίησης των ημικρατικών οργανισμών, εκφράζοντας τη θέση ότι έτσι θα υπάρχουν καλύτερες και λιγότερο ακριβές υπηρεσίες για τον πληθυσμό και ότι θα υπάρξει προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων. Μίλησε επίσης για την ανάγκη ενθάρρυνσης του κλάδου επενδυτικών ταμείων καθώς και για το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των εμποδίων που υπάρχουν για τον ανταγωνισμό, καθώς και μείωση της γραφειοκρατίας.

Πηγή: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα