Κ. Μαυρίδης: Τερματίστε κάθε κονδύλι προς Τουρκία

Παρέμβαση για τον τερματισμό των ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Τουρκία, έκανε ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D), στη συζήτηση για τη χρήση των κονδυλίων Προενταξιακής Βοήθειας της Τουρκίας, στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Απευθυνόμενος στον Επίτροπο Johannes Hahn ο κ. Μαυρίδης τόνισε τα εξής:

«Μπορείτε να αγνοείτε την άποψη των Ευρωπαίων πολιτών. Θα συμφωνήσετε μαζί μου, όμως, ότι δεν μπορεί κανένας, ούτε εσείς, να αγνοεί τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες οι οποίες προνοούν ότι για να είναι ένα κράτος σε ενταξιακό

καθεστώς πρέπει να πληροί τα γνωστά κριτήρια της Κοπεγχάγης, όπως ονομάστηκαν.

Θα σας διαβάσω μόνο ένα κριτήριο, το πρώτο, το οποίο ορίζει ότι για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις προσχώρησης θα πρέπει η χώρα να πληροί αυτό το κριτήριο».

Ο κ. Μαυρίδης διάβασε από το κείμενο της Συνθήκης το κριτήριο που προϋποθέτει: «σταθερότητα των θεσμών που εγγυώνται την δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα δικαιώματα του ανθρώπου και τον σεβασμό και την προστασία των μειονοτήτων».

Συνεχίζοντας ο κ. Μαυρίδης και απευθυνόμενος προς τον Επίτροπο τόνισε:

«Αν πιστεύετε ότι η σημερινή Τουρκία πληροί αυτό το κριτήριο, να μας το πείτε. Αν πιστεύετε ότι δεν πληροί το κριτήριο (η Τουρκία), να μας πείτε πως θα πάρουμε πίσω -όχι μόνο να τερματίσουμε την παραχώρηση νέων κονδυλίων- και εκείνα τα κονδύλια που καταχρηστικά το καθεστώς Ερντογάν χρησιμοποίησε εναντίον των πολιτών της Τουρκίας και εναντίον των μειονοτήτων, πρωτίστως των Κούρδων».

Στην απάντησή του ο Επίτροπος εξήγησε ότι, από τις 28 Κυβερνήσεις κρατών-μελών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μόνο 2 (Αυστρία και Δανία) έχουν ταχθεί υπέρ του τερματισμού των ενταξιακών της Τουρκίας και αποκοπής νέων κονδυλίων. Από τη δήλωση του Επιτρόπου, που έγινε δύο φορές, είναι φανερό ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση συνεχίζει να υποστηρίζει την παροχή κονδυλίων στην Τουρκία και το ενταξιακό της καθεστώς.

Keywords
Τυχαία Θέματα