Κ. Μαυρίδης: Η απραξία της Κυβέρνησης τιμωρεί την Κύπρο

Σχετικά με την ανακοίνωση των υπογραφών ίδρυσης της Ασιατικής Επενδυτικής Τράπεζας Υποδομών, ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ-Σ&Δ) προέβηκε σε δηλώσεις με τις οποίες χαρακτηρίζει ως εθνικά επιζήμια και ακατανόητη την απραξία της Κυπριακής Κυβέρνησης.

Χαρακτηριστικά τόνισε του σε δηλώσεις του: "Είμαι ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ αλλά θέτω πάντα υπεράνω τα συμφέροντα της Κύπρου.

Σ΄ αυτό το πλαίσιο επιδίωξα έντονα να πείσω την Κυπριακή Κυβέρνηση με επιστολές προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Οικονομικών, για την αναγκαιότητα να υποβληθεί αίτημα να καταστεί η Κύπρος ιδρυτικό μέλος της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων, αξιοποιώντας και το στρατηγικό πλεονέκτημα της συμμετοχής μας στην ΕΕ μαζί με τα επιβεβαιωμένα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Μια συμμετοχή στην Τράπεζα εξυπηρετεί τα μέγιστα εθνικά συμφέροντα που το επιβάλλουν και όπως κατέστησα σαφές, από επαφές μου, το κεφάλαιο συμμετοχής ήταν διαπραγματεύσιμο. Απλά, η παρουσία μας σε ένα τέτοιο οργανισμό διεθνούς εμβέλειας, δημιουργεί ένα πολιτικό και οικονομικό πλεονέκτημα ασύγκριτης αξίας στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Αρκεί να αναφέρω ότι πολλά ευρωπαϊκά κράτη και η Τουρκία, έχουν υποβάλει τέτοιο αίτημα και ήδη κάποια έχουν προβεί και στις υπογραφές. Αντί τούτου, η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν υπέβαλε καν αίτημα. Δεν κατανοώ την παράλειψη που πλήττει δυνητικά τα συμφέροντα της Κύπρου και αναμένω μια έστω εξήγηση για τους λόγους που η Κυπριακή Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών, δεν ενήργησαν εμπρόθεσμα στην υποβολή αιτήματος ως ιδρυτικό μέλος της υπό δημιουργία Επενδυτικής Τράπεζας".

Ο κ. Μαυρίδης πρόσθεσε επίσης ότι στην προσπάθεια του να πείσει για την εθνική αναγκαιότητα υποβολής της αίτησης, μια απόφαση που μόνο η Κυπριακή Κυβέρνηση μπορεί να λάβει, άκουσε τέτοια αντεπιχειρήματα που απογοητεύουν γιατί προέρχονται από αρμόδια πρόσωπα που όφειλαν να γνωρίζουν.

«Παραθέτω», προσθέτει, «μόνο δύο από τα κύρια αντεπιχειρήματα που προβλήθηκαν:

(α) "Η Τράπεζα θα επενδύει μόνο στην Ασία".

Στην πραγματικότητα, η Τράπεζα θα επενδύει παγκοσμίως. Ήδη, Η Κίνα έχει εκδηλώσει πρόθεση για σημαντική συμμετοχή της σε επενδύσεις στην ΕΕ μέσω του Σχεδίου Γιούνκερ όπου απαιτείται πολλαπλάσια ιδιωτική χρηματοδότηση. Η Κύπρος έχει ανάγκη από αυτή την πολλαπλάσια χρηματοδότηση για σημαντικά έργα υποδομών και φυσικά στον τομέα της ενέργειας.

(β) "Στην Ασιατική Τράπεζα δεν συμμετέχουν χώρες της ΕΕ."

Στην πραγματικότητα, ήδη υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν και έχουν προσυπογράψει το καταστατικό και πολύ περισσότερες έχουν υποβάλει αίτηση».

Ο ευρωβουλευτής τόνισε καταλήγοντας ότι "η Τουρκία επωφελείται από αυτή την στάση μας. Δυστυχώς, αυτό που έγινε δεν είναι απλά μια χαμένη ευκαιρία. Είναι ζημιά στα συμφέροντα της Κύπρου. Αργά ή γρήγορα το στρατηγικό λάθος θα αναγνωριστεί αλλά θα είναι πλέον αργά. Κατά τ΄ άλλα όλοι μιλάμε για διορατικότητα".

Keywords
Τυχαία Θέματα