ΗΒ: «Πρακτικά αδύνατη» η άρση δικαιωμάτων Ευρωπαίων

Τα δικαιώματα των πολιτών χωρών-μελών της ΕΕ που ζουν στη Βρετανία επί περισσότερο από πέντε χρόνια θα ήταν «πρακτικά αδύνατο» να τους αφαιρεθούν, δήλωσε ο Υφυπουργός Μετανάστευσης Τζέιμς Μπρόκενσαϊρ.

Ο κ. Μπρόκενσαϊρ προχώρησε στην εν λόγω δήλωση στην Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων.

Η προ ημερών τοποθέτηση της επικείμενης νέας Πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι πως το καθεστώς των κοινοτικών πολιτών στη

χώρα υπόκειται στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους είχε προκαλέσει ανησυχίες.

Ο κ. Μπρόκενσαϊρ είχε εξηγήσει ότι δεν μπορούν άμεσα να δοθούν εγγυήσεις για τη διατήρηση των δικαιωμάτων των ανθρώπων αυτών, αν πρώτα δεν υπάρξουν αντίστοιχες εγγυήσεις για τους Βρετανούς πολίτες σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ.

Στη σημερινή παρουσία του ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής ο αρμόδιος υφυπουργός σημείωσε ότι με βάση τη διεθνή νομοθεσία δε θα ήταν δυνατό να τους αφαιρεθεί για παράδειγμα το δικαίωμα μόνιμης διαμονής στη Βρετανία.

Ο κ. Μπρόκενσαϊρ επικαλέστηκε το Άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αφορά το σεβασμό στον ιδιωτικό και οικογενειακό βίο. Πρόσθεσε δε ότι όσοι Ευρωπαίοι πολίτες ζουν στη Βρετανία επί έξι χρόνια δικαιούται να καταθέσουν αίτηση για απόκτηση βρετανικής υπηκοότητας.

Πάντως επέμεινε ότι δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή και μέχρι να γίνουν οι διαπραγματεύσεις με του Ευρωπαίους να εγγυηθεί την παραμονή των κοινοτικών πολιτών στη Βρετανία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα