ΗΒ: Με "κακό μάτι" βλέπουν ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

Η Τουρκία, όπως κάθε νέο μέλος της ΕΕ, θα πρέπει να εκπληρώσει τους σκληρούς και απαιτητικούς όρους ένταξης πριν γίνει μέλος, δήλωσε από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Ντέιβιντ Λίντινγκτον.

Ο κ. Λίντινγκτον επανέλαβε ότι η βρετανική Κυβέρνηση παραμένει ισχυρός υποστηρικτής της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας, καθώς πιστεύει ότι θα ήταν προς όφελος της ασφάλειας και της ευημερίας του βρετανικού λαού.Σε συνεδρίαση με ερωτήσεις βουλευτών

προς το Φόρεϊν Όφις το μεσημέρι της Τρίτης, ο κ. Λίντινγκτον ανέλαβε, επίσης, να απαντήσει ερώτημα για το πώς θα αποτρεπόταν ένα μεγάλο μεταναστευτικό κύμα από την Τουρκία σε περίπτωση ένταξής της στην ΕΕ. Ο Βρετανός Υπουργός Ευρώπης σημείωσε ότι το Λονδίνο θα επιμείνει στην έγκαιρη αλλαγή όσων ισχύουν για την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών από νέες χώρες-μέλη.Η βουλευτής Αν Κλούιντ επισήμανε τις παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία, με τον κ. Λίντινγκτον να απαντά ότι η βρετανική κυβέρνηση εγείρει τακτικά το ζήτημα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε επαφές με Τούρκους αξιωματούχους και Υπουργούς και ότι θα συνεχίσει να το κάνει. «Πιστεύω ότι η διαδικασία ένταξης παρέχει τον καλύτερο μηχανισμό μέσω του οποίου θα πιεστεί και θα ενθαρρυνθεί η Τουρκία να προχωρήσει περισσότερο προς τη σωστή κατεύθυνση», πρόσθεσε ο Βρετανός Υφυπουργός.Ο κ. Λίντινγκτον ρωτήθηκε επίσης για την ανάγκη να γίνει η Τουρκία πιο «αξιόπιστη» σύμμαχος παρέχοντας στις συμμαχικές δυνάμεις τις βάσεις της για τις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους και ελέγχοντας πιο στενά τα σύνορά της με τη Συρία. Ο Υφυπουργός αναγνώρισε το βάρος που έχει επωμιστεί η Τουρκία με τους σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία, αλλά πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις σε ανώτατο επίπεδο με την τουρκική κυβέρνηση για το πώς μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική η δράση κατά του Ισλαμικού Κράτους.Σε απάντηση προς άλλη σχετική ερώτηση ο Υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ είπε πως έχει υπάρξει πρόταση από την Τουρκία για δημιουργία ζωνών απαγόρευσης πτήσεων στη βόρεια Συρία για την προστασία των πληθυσμών από το καθεστώς Άσαντ. Όπως είπε ο Βρετανός Υπουργός, η πρόταση δεν έχει απορριφθεί απολύτως, ωστόσο υπάρχουν κάποιες πρακτικές δυσκολίες.Σημειώνεται ότι στο Λονδίνο για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, κυρίως επί του θέματος της αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κράτους, βρίσκεται ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.Ο έτερος Υφυπουργός Εξωτερικών Τομπάιας Έλγουντ είπε εξάλλου ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει επίγνωση των αναφορών ότι η Τουρκία διατηρεί διάλογο με τη Χαμάς. Όπως σημείωσε, η Βρετανία καλεί όσους έχουν επιρροή επί της χαρακτηρισθείσας ως τρομοκρατική οργάνωσης να την πιέσουν να σταματήσει την ένοπλη βία και να υποστηρίξει ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ. Στις συναφείς ερωτήσεις τους οι βουλευτές κάλεσαν το Φόρεϊν Όφις να ασκήσει πίεση στην Τουρκία ώστε να αποκηρύξει κάθε σχέση και υποστήριξη προς τη Χαμάς.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα