Ήταν... στημένο, έγινε κανονικό πρωτάθλημα!

Πώς από τη... μονοκρατορία σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες που αφορούν σε φάουλ και κάρτες, καταλήξαμε στην -σχεδόν- απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στους διεκδικητές του τίτλου; Η... κανονικότητα επέστρεψε και πλέον το πρωτάθλημα παίζεται επί ίσοις όροις!

Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε διαρκώς μία ομάδα που είχε τις λιγότερες κίτρινες κάρτες, τα περισσότερα φάουλ υπέρ της, τα λιγότερα φάουλ υπέρ των αντιπάλων της και φυσικά τα περισσότερα πέναλτι. Αυτά... παλιά, γιατί πλέον, όσο κι αν κάποιους ενοχλεί, το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται στον δρόμο της κανονικότητας, κάτι άλλωστε που αποτυπώνεται

και στον βαθμολογικό πίνακα, αφού βλέπουμε το πλέον ανταγωνιστικό πρωτάθλημα των τελευταίων -τουλάχιστον- 20 ετών, με τέσσερις ομάδες να διεκδικούν τον τίτλο.

Ποιος θα το πίστευε μάλιστα ότι και οι τρεις πρώτοι της βαθμολογίας, Ολυμπιακός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ θα είχαν αρνητικό πρόσημο στα φάουλ μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι έχουν χρεωθεί εις βάρος τους περισσότερα από αυτά που κέρδισαν! Ναι, είναι αλήθεια, όσο κι αν ξενίζει. Σε ένα... κανονικό ποδόσφαιρο, μπορούν να προκύπτουν και τέτοια παράδοξα -με δεδομένο ότι μιλάμε για ομάδες που παίζουν ποδόσφαιρο κατοχής- της στατιστικής, κάτι για παράδειγμα που δεν συμβαίνει με τον Ατρόμητο που μπορεί να βρίσκεται μόλις ένα βαθμό πίσω τους (-2 από Ολυμπιακός, -1 από ΑΕΚ, ΠΑΟΚ), αλλά έχει θετικό πρόσημο στα φάουλ, αλλά περισσότερες κάρτες (κίτρινες).

Δευτεραθλητής στα φάουλ ο ΠΑΟΚ!

Πάμε όμως να τα δούμε και πιο αναλυτικά. Ξέρετε ποια είναι η τέταρτη ομάδα στο πρωτάθλημα με τα λιγότερα κερδισμένα φάουλ; Ο... 2ος της βαθμολογίας (στην ισοβαθμία) ΠΑΟΚ! Κι όμως, έχει 208 και μόνο ο ΠΑΣ Γιάννινα (201), με Πλατανιά (202) κι Αστέρα (202) έχουν πάρει λιγότερα!

Παρεμπιπτόντως οι Θεσσαλονικείς είναι και 4οι με τα περισσότερα εις βάρος τους φάουλ (252), αφού μόνο ο ουραγός Πλατανιάς (274), η Λαμία (269) κι ο Παναθηναϊκός (256) έκαναν περισσότερα. Την ίδια στιγμή βέβαια εκείνος που ακολουθεί τους "ασπρόμαυρους" είναι ο... πρωτοπόρος Ολυμπιακός με 250.

Κάπως έτσι οι "ερυθρόλευκοι" έχουν αρνητικό συντελεστή -31 στα φάουλ, ενώ ο ΠΑΟΚ είναι στο -44 και η ΑΕΚ ακολουθεί στο -2, σε σύνολο 15 αγώνων, σε αντίθεση με τον Ατρόμητο που βρίσκεται στο +34. Ο Δικέφαλος του Βορρά μάλιστα βρίσκεται στη 2η θέση της σχετικής λίστας σε όλο το πρωτάθλημα, αφού μόνο ο Πλατανιάς (-72) τον ξεπερνάει, ενώ οριακά πιο πίσω είναι ο ΠΑΣ (-43)!

Ολυμπιακός και... Κέρκυρα στα πέναλτι

Κι αν ο Ολυμπιακός είναι αυτός που και φέτος έχει τα περισσότερα κερδισμένα πέναλτι στο πρωτάθλημα, έρχεται να του κάνει... παρέα στην κορυφή η Κέρκυρα! Ναι, η προτελευταία της βαθμολογίας, επίσης έχει βρεθεί πέντε φορές στην άσπρη βούλα, ενώ σε αντίθεση μάλιστα με τους "ερυθρόλευκους" που έχουν δύο εις βάρος τους πέναλτι, οι Φαίακες έχουν μόνο ένα. Σε ό,τι αφορά τον ΠΑΟΚ έχει τρία κερδισμένα πέναλτι (ένα κατά), δύο η ΑΕΚ (ένα κατά) και κανένα ο Ατρόμητος, με έχει δύο κατά. Από την άλλη πλευρά ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στο 2-2.

Μοιρασμένες οι κάρτες

Από εκεί και πέρα -σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε τις προηγούμενες χρονιές- παρατηρούμε πολύ μεγάλη ισορροπία και στον καταλογισμό των καρτών. Τις λιγότερες κίτρινες στο πρωτάθλημα τις έχει δεχτεί ο -10ος της βαθμολογίας- ΠΑΣ Γιάννινα (37), ενώ με μία περισσότερη ακολουθεί ο ΠΑΟΚ κι έπειτα ο Λεβαδειακός! Πολύ κοντά όμως βρίσκονται και οι άλλοι δύο πιο "δυνατοί" διεκδικητές του τίτλου, ο Ολυμπιακός με 42 και η ΑΕΚ με 43, αλλά κι ο Ατρόμητος βρίσκεται αρκετά κοντά (45).

Ένα άλλο αξιοσημείωτο είναι ότι οι δύο Δικέφαλοι είναι αυτοί με τις περισσότερες κόκκινες, αφού αμφότεροι δέχτηκαν από τρεις, έναντι μίας του Ολυμπιακού και... καμίας των Περιστεριωτών. Κάπως έτσι οι "ασπρόμαυροι" έφτασαν να μετρούν τέσσερις αποβολές στο πρωτάθλημα, όσες πάντως έχουν κι ο Παναθηναϊκός με την Κέρκυρα. Α, και να σημειώσουμε ότι το Τριφύλλι βρίσκεται πίσω μόνο από τον Παναιτωλικό (63) στις περισσότερες κίτρινες, αφού έχει δεχτεί 54, με πρόσημο στα φάουλ -19.

Εδώ θα μπορούσε να επισημανθεί ένας... αντισταθμιστικός παράγοντας για τους "πράσινους", καθώς εδώ και καιρό είναι σταθερά η ομάδα με τα περισσότερα φάουλ στη Superleague (721), με τον μέχρι πρότινος 2ο της λίστας Ολυμπιακό (658) να υποχωρεί πίσω από τον Πανιώνιο (677), μαζί με τη Λαμία (658). Την ίδια στιγμή ο ΠΑΟΚ έχει 550, η ΑΕΚ 580 κι ο Ατρόμητος 622.

Keywords
Τυχαία Θέματα