Ισραήλ: Συμφωνία ΥΠΑΜ και ακροδεξιάς πτέρυγας της κυβέρνησης για Δυτική Όχθη

Ύστερα από αντεγκλήσεις και διαφωνίες, υπεγράφη σήμερα συμφωνία μεταξύ του ισραηλινού Υπουργού Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, που προέρχεται από κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, και του δεύτερου τη τάξει Υπουργού στο Υπουργείο Άμυνας, Μπετσαλέλ Σμότριτς, ηγέτη του ακροδεξιού εθνοθρησκευτικού κόμματος «Θρησκευτικός Σιωνισμός», ορίζοντας τις αρμοδιότητες καθενός όσον αφορά την παρουσία των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας στην Δυτική Όχθη.

Η ανάγκη υπογραφής ειδικής συμφωνίας μεταξύ των Γκάλαντ και Σμότριτς προέκυψε ύστερα από επανειλημμένες

διαφωνίες ως προς την διαδικασία λήψεως αποφάσεων τόσο για την εκκένωση εβραϊκών καταυλισμών στην Δυτική Όχθη που δημιουργήθηκαν χωρίς προηγούμενη κυβερνητική έγκριση, όσο και για την απόφαση επέκτασης υφιστάμενων εβραϊκών εποικισμών και την κατεδάφιση παράνομων ιδιωτικών κτισμάτων παλαιστινιακής ιδιοκτησίας.

Η συμφωνία που υπεγράφη σήμερα το μεσημέρι ορίζει ότι επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης, που ασκεί δικαιοδοσία στους υφιστάμενους εβραϊκούς εποικισμούς στην Δυτική Όχθη, θα συνεχίσει να προέρχεται από τη στρατιωτική ιεραρχία του Υπουργείου Άμυνας. Ωστόσο, συμφωνήθηκε ότι ο υποδιοικητής της συγκεκριμένης διοίκησης θα είναι πρόσωπο της επιλογής του Μπετσαλέλ Σμότριτς.

Όσον αφορά την ειδική μονάδα που θα είναι επιφορτισμένη με την εκκένωση και καταστροφή παράνομων αραβικών κτισμάτων, θα τίθεται υπό την αρμοδιότητα του υποδιοικητή της στρατιωτικής διοίκησης, δηλαδή του προσώπου που θα έχει επιλέξει ο Μπετσαλέλ Σμότριτς. Αντιθέτως, η εκκένωση και καταστροφή των εβραϊκών καταυλισμών που συστάθηκαν χωρίς πρότερη κυβερνητική έγκριση θα αποφασίζεται από κοινού, τόσο από τον Υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, όσο και από τον υποδιοικητή, επιλογής του Σμότριτς. Σε περίπτωση διαφωνίας των Γκάλαντ και Σμότριτς, την τελική απόφαση εκκένωσης εβραϊκών εποικιστικών καταυλισμών θα λαμβάνεται προσωπικά από τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου. Τέλος, συμφωνήθηκε ότι, εφόσον κριθεί αναγκαίο για την άμυνα της χώρας, η στρατιωτική διοίκηση του Κεντρικού Ισραήλ θα έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να αποφασίσει την εκκένωση και κατεδάφιση υφισταμένων εβραϊκών εποικισμών ή παράνομων καταυλισμών στην Δυτική Όχθη.

Το περιεχόμενο της σημερινής συμφωνίας μεταξύ του Υπουργού Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, και του δεύτερου τη τάξει Υπουργού στο Υπουργείο Άμυνας, Μπετσαλέλ Σμότριτς, είχε περιγραφεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου κατά την διάρκεια των διακομματικών διαπραγματεύσεων με το κόμμα του «Θρησκευτικού Σιωνισμού», ενόψει του σχηματισμού της κυβέρνησης συνεργασίας, στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν είχε αποτυπωθεί σε συμφωνία, με αποτέλεσμα να προκύπτουν αφορμές για διαφωνίες αφ’ ενός μεταξύ στρατιωτικών αξιωματούχων που υπηρετούν στο επιτελείο του Υπουργείου Άμυνας και σε στρατιωτικές μονάδες της Δυτικής Όχθης, και αφ’ ετέρου με κομματικά στελέχη του «Θρησκευτικού Σιωνισμού» και εκπροσώπων των Εβραίων εποίκων.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας - Νέο πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ισραήλ, Συμφωνία, ΥΠΑΜ, Δυτική Όχθη,israil, symfonia, ypam, dytiki ochthi