Ισραήλ: Σε ολοένα και μεγαλύτερη απομόνωση 6 μήνες μετά την έναρξη του πολέμου

Έξι μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, ο θάνατος εργαζομένων ανθρωπιστικής οργάνωσης από ισραηλινό αεροπορικό χτύπημα συνοψίζει τη δεινή ανθρωπιστική κρίση και την έλλειψη ξεκάθαρης διεξόδου στη σύγκρουση που αφήνει το Ισραήλ ολοένα και πιο απομονωμένο.

Η επίθεση το βράδυ της Δευτέρας που στοίχισε τη ζωή σε επτά εργαζομένους της οργάνωσης World Central Kitchen (WCK) έχει εξοργίσει ακόμα και κάποιους από τους στενότερους συμμάχους του Ισραήλ,

εντείνοντας τις πιέσεις για τερματισμό της σύγκρουσης.

Ο ισραηλινός στρατός έχει αναγνωρίσει ότι το πλήγμα έγινε κατά λάθος από τις δυνάμεις του και ζήτησε συγγνώμη για τους «ακούσιους» θανάτους των επτά εργαζομένων, μεταξύ των οποίων ήταν πολίτες της Βρετανίας, της Αυστραλίας, της Πολωνίας, ένας εργαζόμενος με διπλή υπηκοότητα ΗΠΑ-Καναδά και ένας Παλαιστίνιος.

Ωστόσο η κίνηση αυτή δεν κατάφερε να περιορίσει τις αυξανόμενες ανησυχίες στο εξωτερικό, όπου η κοινή γνώμη ακόμα σε παραδοσιακά φιλικές χώρες όπως η Βρετανία, η Γερμανία ή η Αυστραλία έχει στραφεί κατά της ισραηλινής εκστρατείας στη Γάζα, που ξεκίνησε μετά την επίθεση ενόπλων υπό τη Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που έχει δεχθεί αυξανόμενες πιέσεις από τους δικούς του υποστηρικτές για να τερματίσει τη σύγκρουση, δήλωσε εξοργισμένος από την επίθεση στο κομβόι. Χθες, μετά από τηλεφωνική επικοικωνια με τον Νετανιάχου, ο Λευκός Οίκος ζήτησε συγκεκριμένα μέτρα στη Λωρίδα της Γάζας για να περιοριστεί ο αντίκτυπος σε βάρος των αμάχων και δήλωσε ότι η μελλοντική αμερικανική βοήθεια θα καθοριστεί από τις πράξεις του Ισραήλ.

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

Σήμερα, ο Νετανιάχου έδωσε εντολή να ανοίξει και πάλι το πέρασμα Ερέζ στη βόρεια Γάζα και να χρησιμοποιηθεί σε προσωρινή βάση το λιμάνι Ασντόντ στο νότιο Ισραήλ καθώς και να υπάρξει αυξημένη πρόσβαση για ιορδανική βοήθεια μέσω του περάσματος Κερμέν Σαλόμ στη νότια Γάζα.

Με τη Γάζα να έχει σχεδόν ισοπεδωθεί, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των 2,3 εκατ. έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει τις εστίες του και τώρα εξαρτάται από τη βοήθεια για να επιβιώσει, μια πικρή ταπείνωση κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού όταν οι μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο νηστεύουν κατά τη διάρκεια της ημέρας και γευματίζουν μετά τη δύση του ηλίου.

«Είχαμε κάποιες ελπίδες πριν από το Ραμαζάνι αλλά η ελπίδα αυτή εξαφανίστηκε τη νύχτα πριν ξεκινήσει ο μήνας της νηστείας», δήλωσε η 33χρονη Ουμ Νάσερ Νταχμάν, που τώρα ζει με την πενταμελή οικογένεια της σε καταυλισμό με σκηνές στην πόλη Ράφα, όπου πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού της Γάζας έχει βρει τώρα καταφύγιο.

«Πριν από τον πόλεμο ήμασταν αρκετά καλά οικονομικά αλλά τώρα εξαρτόμαστε από την ελάχιστη βοήθεια που υπάρχει και από τους συγγενείς μας», δήλωσε η ίδια μέσω μηνύματος.

Ακόμα και πριν από την επίθεση στο κομβόι το Ισραήλ είχε απομονωθεί διπλωματικά, με τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να ζητά κατ’ επανάληψη ανθρωπιστική κατάπαυση πυρός, και δέχεται ισχυρές πιέσεις να αυξήσει την παράδοση της βοήθειας στη Γάζα, όπου οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι επίκειται λιμός.

Ενώ το Ισραήλ λέει ότι οι δυνάμεις του έχουν σκοτώσει χιλιάδες μαχητές της Χαμάς και έχουν καταστρέψει τις περισσότερες από τις μονάδες μάχης της, μήνες μετά την έναρξη του πολέμου, τα ισραηλινά στρατεύματα συνεχίζουν να μάχονται κατά ομάδων μαχητών στη βόρεια και κεντρική Γάζα.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει έως τώρα αντισταθεί στις πιέσεις να αλλάξει ρότα, επιμένοντας ότι η Χαμάς παραμένει υπαρξιακή απειλή για το Ισραήλ που πρέπει να καταστραφεί πριν μπορέσει να επιστρέψει η ειρήνη.

«Η νίκη είναι σε απόσταση αναπνοής. Είναι πολύ κοντά και δεν υπάρχει υποκατάστατο για τη νίκη», δήλωσε ο ίδιος σε αποστολή σε Ρεπουμπλικανούς, μέλη του Κογκρέσου, στην Ιερουσαλήμ χθες, κάνοντας έκκληση για μεγαλύτερη στήριξη, ώρες πριν από την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπάιντεν.

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ

Οι Ισραηλινοί πολίτες έχουν μεγάλο βαθμό συνεχίσει να στηρίζουν τους στόχους του πολέμου για εξάλειψη της Χαμάς και την επιστροφή των 134 ομήρων που κρατούνται ακόμα στη Γάζα. Αλλά ο ίδιος ο Νετανιάχου βρίσκεται αντιμέτωπος με διογκούμενο κίνημα διαδηλώσεων και αιτήματα για νέες εκλογές, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι πιθανόν να χάσει.

«Με απασχολεί πολύ που όλοι αυτοί εκτός Ισραήλ που ζητούν κατάπαυση πυρός δεν καταλαβαίνουν την κατάσταση εδώ», δήλωσε η Γουέντι Κάρολ, μιας 73χρονη συγγραφέας και ιδρύτρια start-up από την Ιερουσαλήμ. «Είχαμε τόσες πολλές επιδρομές και εισβολές και θα αντέξουμε ως δημοκρατική, εβραϊκή χώρα».

Ωστόσο πρόσθεσε: «Δεν εμπιστεύομαι τον πρωθυπουργό. Είναι μια διχαστική μορφή σε αυτό το κράτος και πολλοί, πολλοί το πιστεύουν αυτό, ανεξάρτητα από πού προέρχονται».

Ενώ οι ειρηνευτικές συνομιλίες συνεχίζονται, οι ελπίδες για μια αποφασιστική εξέλιξη που μπορεί να διασφαλίσει μια παύση στις εχθροπραξίες και να καταστήσει δυνατή την επιστροφή των ομήρων έχουν διαψευστεί πολλές φορές και οι ηγέτες της Χαμάς λένε ότι θα συνεχίσουν να μάχονται για πολύ ακόμα.

«Έξι μήνες έχουν περάσει και οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ είναι ακόμα σε θέση να συνεχίζουν τη μάχη κατά του σιωνιστικού στρατού κατοχής», δήλωσε ο Σαμί Αμπού Ζούχρι, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς.

Ο πόλεμος ξεκίνησε μετά την επίθεση ενόπλων υπό τη Χαμάς, στην οποία πάνω από 250 όμηροι συνελήφθησαν και περίπου 1.200 σκοτώθηκαν, σύμφωνα με την καταμέτρηση των ισραηλινών αρχών, που είναι οι περισσότερες ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν μέσα σε μία μόνο ημέρα στην ιστορία του Ισραήλ. Η εκστρατεία αυτή είναι η πλέον αιματηρή για τους Παλαιστινίους, με πάνω από 33.000 ανθρώπους να έχουν σκοτωθεί έως τώρα, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας. Πάνω από 250 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την αρχή της χερσαίας επίθεσης, επιπλέον των σχεδόν 350 που σκοτώθηκαν στις 7 Οκτωβρίου.

Τα παλαιστινιακά στοιχεία για τα θύματα δεν κάνουν γενικώς τον διαχωρισμό μεταξύ μαχητών και αμάχων και το Ισραήλ υποστηρίζει ότι πάνω από 10.000 μαχητές έχουν σκοτωθεί, ένας αριθμός που δεν επιβεβαιώνεται από τις ένοπλες οργανώσεις. Αλλά πάνω από το ένα τρίτο των νεκρών είναι παιδιά, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο αριθμός των θυμάτων προκαλεί ολοένα και μεγαλύτερο συναγερμό διεθνώς και αιτήματα για τερματισμό της σύγκρουσης αλλά για τους ανθρώπους στη Γάζα, η αναμονή συνεχίζεται.

«Πιστεύω ότι όλα φθάνουν κάποια στιγμή στο τέλος τους, ο πόλεμος θα τελειώσει», δήλωσε η Ουμ Νάσερ Νταχμάν από τη Γάζα. «Αλλά πότε;».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ισραήλ,israil