Ισπανία: Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα ο νικητής των εκλογών

Το συντηρητικό κυβερνών Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι είναι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών στην Ισπανία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit poll χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα γύρω στις 03:30 ώρα Ελλάδος μετά την καταμέτρηση του 100% των ψήφων, το Λαϊκό Κόμμα έλαβε 28,72% των ψήφων και 123 έδρες, το οποίο απέχει πολύ από την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο

για την οποία απαιτουνται 176 έδρες, ενώ εξασφάλισε 63 έδρες λιγότερες σε σχέση με το 2011 και είχε το χειρότερο εκλογικό του αποτέλεσμα από το 1993.

Απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα κεντρικά γραφεία του κόμματός του στο κέντρο της Μαδρίτης, ο Ραχόι σημείωσε επίσης ότι οι ημέρες αυτές μετά τις εκλογές, στις οποίες κανένα κόμμα δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία, δεν θα είναι εύκολες και ότι θα χρειαστεί να συναφθούν συμφωνίες.

"Θα χρειαστεί να μιλήσουμε πολύ, να έχουμε διάλογο και να καταλήξουμε σε συμφωνίες", είπε.

Στην αρχή της εκλογικής βραδιάς, exit poll της δημόσιας τηλεόρασης έδινε στο Podemos τη δεύτερη θέση, τοποθετώντας το μπροστά από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, διευκρινίζει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Επειτα από 32 χρόνια δικομματισμού και εναλλαγής του Λαϊκού Κόμματος (PP) και του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) στην εξουσία, το κόμμα Podemos, προερχόμενο από το κίνημα των "Αγανακτισμένων", καταφέρνει ένα ισχυρό πλήγμα στο Σοσιαλισtiκό Κόμμα , που είχε ήδη υποστεί συντριπτική ήττα το 2011.

Το PSOE, υπό τον 43χρονο Πέδρο Σάντσεθ, έρχεται ωστόσο δεύτερο ως προς τον αριθμό των εδρών στο κοινοβούλιο, ευνοημένο από έναν πολύπλοκο εκλογικό νόμο που δίνει μεγαλύτερο ειδικό βάρος σε αγροτικές περιοχές και μικρές περιφέρειες όπου έχει ισχυρότερη εκπροσώπηση.

Εκπρόσωπος του κόμματος Podemos σχολίασε απόψε ότι τα εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν ότι η πολιτική του δικομματισμού τελείωσε για την Ισπανία.

"Το δικομματικό σύστημα τελείωσε και μπαίνουμε σε μία νέα περίοδο στη χώρα μας", δήλωσε ο δεύτερος στην ιεραρχία του κόμματος Ινίγο Ερεχόν.

Επειτα από την καταμέτρηση άνω του 50% των ψήφων, το Λαϊκό Κόμμα καταλαμβάνει 123 έδρες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα 97 έδρες, το κόμμα Podemos 70 έδρες και οι Ciudadanos 31 έδρες.

Exit polls too point at Podemos being second in vote and third in seats. pic.twitter.com/q0yDjdFTJ1 via @jitorreblanca #SpainElection #Spain

— Velina Tchakarova (@vtchakarova) December 20, 2015

AMPLIACIÓN: Sondeo TVE: PP 26,%; Podemos 21,7%; PSOE 20,5% y Ciudadanos 15,2% https://t.co/UkL9ZjBaqF pic.twitter.com/WQuNgLBJPc

— EL PAÍS (@el_pais) December 20, 2015
Keywords
Τυχαία Θέματα