ΗΠΑ: Στηρίζουμε τις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού

Τις προσπάθειες των δύο ηγετών στην Κύπρο στηρίζουν οι ΗΠΑ και είναι πρόθυμες να προσφέρουν ό,τι βοήθεια ζητηθεί, δήλωσε η Βοηθός ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ Αμάντα Σλόατ, ενημερώνοντας χθες ατύπως ανώτερους συνεργάτες μελών του Κογκρέσου για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις θέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η συνάντηση έγινε μία μέρα πριν από την ενημέρωση των αντιπροσώπων του

31ου Συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ, από την Αμάντα Σλόατ, αργά σήμερα το απόγευμα.

Σύμφωνα με συνεργάτη μέλους του Κογκρέσου, η Αμερικανίδα αξιωματούχος μίλησε για το θετικό κλίμα που υπάρχει στις συνομιλίες μετά την ανάληψη των καθηκόντων από το νέο Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Εξέφρασε ικανοποίηση για την συμφωνία μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης τα οποία, ανέφερε, θα βελτιώσουν το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων κι έδειξε να ευνοεί την σταδιακή εφαρμογή τους, ξεκινώντας από τα χαμηλής εμβέλειας.

Ανέφερε μάλιστα ότι θα πρέπει οι δύο κοινότητες να αποφασίζουν γι’ αυτά, επισημαίνοντας ότι αν υπάρξει εμπλοκή στα σημαντικά, αυτό θα μπορούσε να επιδράσει αρνητικά στις διαπραγματεύσεις για μια συνολική διευθέτηση, που είναι κι ο κύριος στόχος της διαδικασίας.

Δεν υποβαθμίζουμε την εισβολή και την κατοχή

Οι συνεργάτες των Βουλευτών ρώτησαν για τις πρόσφατες δηλώσεις του Πρέσβη Τζον Κόνιγκ στη Λευκωσία και η κ. Σλόατ ανεφερε πως το νόημα των δηλώσεων παρερμηνεύτηκε. Ξεκαθάρισε πάντως ότι η αμερικανική πολιτική δεν υποβαθμίζει τη σοβαρότητα της εισβολής και της κατοχής και ανέφερε ότι είναι σημαντικό που η προσοχή των δύο ηγετών εστιάζεται στο μέλλον.

Επανέλαβε επίσης ότι παραμένει η πάγια αμερικανική θέση για υποστήριξη των διαπραγματεύσεων για λύση που θα επανενώνει την Κύπρο σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την προσπάθειες των δύο ηγετών κι είναι πρόθυμες να προσφέρουν ό,τι βοήθεια ζητηθεί.

Σε ερώτημα πως είναι βέβαιη η αμερικανική κυβέρνηση ότι η Τουρκία στηρίζει λύση του Κυπριακού, η Αμάντα Σλόατ παρέθεσε σχετικές τοποθετήσεις του Μουσταφά Ακιντζί.

Σε ερώτηση αν πρόκειται στην διάρκεια της παρουσίας του Τ/Κ ηγέτη στις ΗΠΑ (φτάνει σήμερα κι αύριο το μεσημέρι τοπική ώρα συναντάται στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών με τον Μπαν γκι-Μουν) να συναντηθούν μαζί του, απάντησε αρνητικά.

Συζητήθηκαν τέλος διάφορα θέματα που άπτονται του νομοσχεδίου που πέρασε πρόσφατα από τη Βουλή και έχει προωθηθεί στη Γερουσία.

Στο μεταξύ, ανώτερος αξιωματούχος του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενημέρωσε χθες εκπροσώπους εθνικών αμερικανικών οργανώσεων από ευρωπαϊκές χώρες (συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών και των τουρκικών) για τις αμερικανικές προτεραιότητες. Αναφερόμενος στην Κύπρο υποστήριξε τη σημασία να υπάρξει λύση η οποία να εγγυάται την παρουσία της στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και παράλληλα να την κάνει αξιόπιστο και χρήσιμο στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ στην περιοχή.

Για την Ελλάδα, ανέφερε ότι θα πρέπει τάχιστα να βρεθεί συμβιβαστική λύση με τους εταίρους, γιατί οι κίνδυνοι για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία είναι μεγάλοι, ενώ παράλληλα υπάρχουν και γεωπολιτικές προεκτάσεις για τη δυτική συμμαχία.

Keywords
Τυχαία Θέματα