Δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του Mubarak

Το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικύρωσε, με σημερινή του απόφαση, τις αποφάσεις του Συμβουλίου των Κρατών Μελών της Ε.Ε., από το 2017 και το 2018 για την παράταση της ισχύος των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν εις βάρος του Η. Mubarak, τέως Προέδρου της Αιγύπτου, λόγω των εκκρεμών δικαστικών διαδικασιών σχετικά με υπεξαιρέσεις αιγυπτιακών κρατικών κεφαλαίων, κρίνοντας πως, για την έκδοση των αποφάσεων αυτών, "το Συμβούλιο είχε στη διάθεσή

του επαρκή στοιχεία σχετικά με το πολιτικό και δικαστικό πλαίσιο στην Αίγυπτο, καθώς και σχετικά με τις δικαστικές διαδικασίες κατά του Η. Mubarak", απορρίπτοντας τη σχετική προσφυγή του ιδίου.

Το ΓΔΕΕ κρίνει ότι δεν τίθεται θέμα για αδικαιολόγητο και δυσανάλογο περιορισμό του δικαιώματος ιδιοκτησίας του Η. Mubarak και την προσβολή της φήμης του, υπενθυμίζοντας ότι το Συμβούλιο διαθέτει ευρεία εξουσία εκτίμησης και ότι μόνον ο προδήλως ακατάλληλος χαρακτήρας των περιοριστικών μέτρων είναι σε θέση να επηρεάσει τη νομιμότητά τους, πράγμα το οποίο δεν ισχύει εν προκειμένω.

Σημειώνει δε ότι το Συμβούλιο διαβίβασε εμπροθέσμως στον ενδιαφερόμενο τα στοιχεία που τον αφορούσαν και τα οποία είχαν παράσχει οι αιγυπτιακές αρχές πριν από την έκδοση των προσβαλλόμενων αποφάσεων και ορθώς λαμβάνει υπόψη και τις εν εξελίξει έρευνες στο πλαίσιο προσδιορισμού του υπεύθυνου προσώπου για τις πράξεις υπεξαίρεσης κρατικών κεφαλαίων, περιλαμβανομένων και των ερευνών που διεξάγει ο Γενικός Εισαγγελέας της Αιγύπτου, ο οποίος αποτελεί δικαστική αρχή.

Το Γενικό Δικαστήριο επισημαίνει ότι τα στοιχεία που προσκόμισε ο Η. Mubarak αφορούν εν μέρει τη γενική κατάσταση του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Αίγυπτο και δεν έχουν εμφανή σχέση με τις δικαστικές διαδικασίες που έχουν κινηθεί εναντίον του. Επιπλέον, από τα στοιχεία σχετικά με τις ποινικές διαδικασίες δεν προκύπτει έλλειψη αμεροληψίας ή ανεξαρτησίας των αιγυπτιακών αρχών.

Keywords
Τυχαία Θέματα