ΗΠΑ: Αύξηση στο βασικό επιτόκιο της Fed

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αναμένεται να αυξήσει κατά τη σημερινή της συνεδρία το βασικό της επιτόκιο, για πρώτη φορά από το 2006, κίνηση που θα έχει επιπτώσεις στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Με τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο να παρουσιάζει πλέον σταθερή ανάπτυξη - αν όχι δυναμική - η Fed αναμένεται να αποφασίσει πως είναι καιρός

να μετακινηθεί από τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια που στηρίζουν την ανάκαμψη από την έναρξη της Μεγάλης Ύφεσης τη διετία 2008 και 2009.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ότι το βασικό επιτόκιο θα πρέπει να αυξηθεί κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας από το σημερινό 0-0,25%.

Η κίνηση αυτή αναμένεται ότι θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας ενδεχόμενης αργής αύξησης των επιτοκίων ώστε να ομαλοποιηθεί η πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ κατά τα επόμενα δύο χρόνια.

Ωστόσο, αυτό θα σηματοδοτήσει επίσης την αύξηση του κόστους δανεισμού για τις άλλες χώρες και ξένες εταιρείες αλλά και για τους αγοραστές οχημάτων, ενώ θα επιβράβευση τους καταθέτες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα