Ιωνάς: Θέματα τρομοκρατίας, κυβερνοασφάλειας στην Αθήνα

Θέματα τρομοκρατίας, οργανωμένου εγκλήματος και κυβερνοασφάλειας συζήτησε χθες ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου κατά τις επαφές του στην Ελλάδα.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Υπουργός ανέφερε ότι το θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας συζητείται εδώ και δύο χρόνια μεταξύ της Κύπρου και της Ελλάδας και συγκεκριμένα

με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδος, αρμόδιο για θέματα Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα.

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε χθες με τον 'Ελληνα Υπουργό, είπε ότι συζήτησαν και θέματα τρομοκρατίας, θέματα που σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα, την κυβερνοασφάλεια, θέματα που αποτελούν σύγχρονα εγκλήματα που χρειάζεται να αποκτηθεί μια πιο εξειδικευμένη γνώση και τρόπος αντιμετώπισης τους.

"Με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά πετυχαίνουμε να μπορέσουμε κατά καλύτερο δυνατόν τρόπο να ανταποκριθούμε σε αυτές τις υποχρεώσεις", συνέχισε.

Παράλληλα, είπε, συζητήσαμε θέματα πυρόσβεσης και τη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει, την υποβολή πρότασης να δημιουργηθεί στόλος πτητικών μέσων που να μπορεί να ανταποκριθεί όταν υπάρχουν ανάγκες τριών χωρών, Ισραήλ, Κύπρου Ελλάδας.

"Γίνεται μελέτη από πλευράς του Υπουργείου Οικονομιών και διερεύνηση, που έχουν κάνει οι ελληνικές Αρχές, ώστε να ετοιμαστεί συγκεκριμένη πρόταση που θα συζητήσουμε με Ισραήλ για υλοποίηση αυτής της δυνατότητας", συμπλήρωσε.

'Οπως ανέφερε, η συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές έχει διευρυνθεί σε πολλούς τομείς.

"'Εχουμε συζητήσει και με τον Υπουργό Ναυτιλίας για προγράμματα εκπαίδευσης και παραχώρηση τεχνογνωσίας στη δημιουργία ακτοφυλακής. 'Εχουν σημαντικές εμπειρίες. Η Ελλάδα μια χώρα με κατεξοχήν παράδοση στα θέματα ναυτιλίας", είπε.

Σημείωσε ότι για θέματα στόλου γίνεται μελέτη μέσα από διαδικασία προσφορών να εξασφαλιστεί η δυνατότητα ενοικίασης συγκεκριμένου αριθμού πτητικών μέσων "που θα σταθμεύουν στις χώρες αυτές και η δυνατότητα αξιοποίησης μεγαλύτερου αριθμού στόλου εκεί που θα υπάρξουν ανάγκες και τις οποίες μπορούμε να αγοράσουμε αυτές τις υπηρεσίες τη δεδομένη στιγμή που θα προκύψει η ανάγκη".

"Μέσα από την οικονομική μελέτη πιστεύω θα διαφανεί ότι αυτή είναι πιο οικονομική λύση αλλά και πιο αποτελεσματική διότι ο στόλος θα είναι πιο αυξημένος από αυτό που έχουμε σήμερα στη διάθεση μας ή αυτός που συγκεντρώνουμε στα πλαίσια των συνεργασιών μας με Ισραήλ και Ελλάδα", ανέφερε ο κ. Νικολάου.

Πρόσθεσε ότι η ανάγκη για αναβάθμιση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην αστυνομία και την πυροσβεστική προτάσσεται ως επιτακτική, και υπενθύμισε ότι πέρσι υπογράφηκαν δύο πρωτόκολλα συνεργασίας, ένα με την αστυνομική ακαδημία Ελλάδος και ένα με την πυροσβεστική ακαδημία ώστε μεγάλος αριθμός μελών της αστυνομίας και της πυροσβεστικής να έχουν την ευκαιρία να εκπαιδεύονται σε εξειδικευμένα προγράμματα μακράς διάρκειας στην Ελλάδα.

"Με αυτό τον τρόπο σκοπεύουμε να αναβαθμίσουμε το επίπεδο εκπαίδευσης και ειδικότερα να δώσουμε την ευκαιρία σε Κύπριους αστυνομικούς και πυροσβέστες να αποκτήσουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία και επιστημονική γνώση για πολύ εξειδικευμένα θέματα που προβάλλονται σήμερα", είπε.

Σημειώνοντας ότι αυτό εντάσσεται στο γενικότερο πρόγραμμα αναβάθμισης της εκπαίδευσης ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι "'έχουμε μέχρι στιγμής προχωρήσει με τη συνομολόγηση ενός πρωτοκόλλου συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου ώστε οι νεοεισερχόμενοι αστυνομικοί και πυροσβέστες, όπως για παράδειγμα αυτοί που θα προσληφθούν με τις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί, να παρακολουθούν ένα εξάμηνο εκπαίδευσης στο πανεπιστήμιο Κύπρου".

"Ένα μέρος της εκπαίδευσης τους θα είναι πανεπιστημιακού επιπέδου και στη συνέχεια θα γίνεται η εκπαίδευση στην αστυνομική ακαδημία στην οποία περισσότερο περιλαμβάνονται ζητήματα που έχουν να κάνουν με καθαρά αστυνομικά καθήκοντα και πρακτική εκπαίδευση", συνέχισε.

Είπε ότι "έτσι θα δώσουμε τη δυνατότητα να αναβαθμιστεί η εκπαίδευσή τους ώστε μέσα από αυτές τις ενέργειες και την ανατροφοδότηση που μπορεί να γίνεται στα υπόλοιπα μέλη να ψηλώσει το επίπεδο ανταπόκρισης των μελών της αστυνομίας στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις τους".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα