Ιωνάς: Προτεραιότητα της τροχαίας η ασφάλεια όχι τα πρόστιμα

Την πολιτική του Υπουργείου Δικαιοσύνης ότι ο σκοπός των τροχονόμων είναι η ασφάλεια των οδηγών και του οδικού δικτύου και όχι η επιβολή προστίμων επανατόνισε, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου ο οποίος δήλωσε ικανοποιημένος από τα συγκριτικά αποτελέσματα των μέτρων πρόληψης και καταστολής που εφαρμόστηκαν πέρσι και τη μείωση των σοβαρών συγκρούσεων.

Ταυτόχρονα παρέθεσε τους στόχους του Υπουργείου για τη μείωση των τροχαίων και

τη δημιουργία οδικής συνείδησης.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, αναφερόμενος στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Τμήμα Τροχαίας Αρχηγείου, κατά την οποία αξιολογήθηκαν τα αποτελέσματα του 2014 και τέθηκαν οι στόχοι του 2015.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι αντί της σκληρής πολιτικής που εφαρμοζόταν στο παρελθόν, εφαρμόζεται μια πολιτική συνεργασίας και σωστής προσέγγισης των οδηγών, εκδίδοντας προειδοποιήσεις και παρατηρήσεις, σε βαθμό που κατά το 2014 ήταν τέσσερις φορές μεγαλύτερος από την προηγούμενη χρονιά.

Στόχος τόνισε είναι η εμπέδωση της έννοιας της υπευθυνότητας στην οδήγηση και την εξάλειψη των τροχαίων δυστυχημάτων με αυξημένους ελέγχους και γραπτές παρατηρήσεις και προειδοποιήσεις για τροχαίες παραβάσεις ώστε να δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία στους παραβάτες.

Όσον αφορά τον στρατηγικό στόχο για μείωση των νεκρών και τραυματιών από τις οδικές τροχαίες συγκρούσεις, με βάση τα στατιστικά στοιχεία στις θανατηφόρες συγκρούσεις, παραμένουμε εντός του στόχου όπως έχει καθοριστεί για την περίοδο μέχρι το 2020. Εξήγησε ότι παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των θανάτων παραμένει στα ίδια επίπεδα, ο συνολικός αριθμός των συγκρούσεων έχει μειωθεί περίπου κατά 5% πέραν του στόχου.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε ότι το 2014 εφαρμόστηκε πρώτη φορά η σύγχρονη αστυνόμευση μέσω του Road Policing, κατά την οποία, εκτός από τους ελέγχους που γίνονται για τις τροχαίες παραβάσεις, έγιναν και έλεγχοι και για άλλα αδικήματα, όπως είναι για ανεύρεση ναρκωτικών, καταζητούμενων προσώπων, παράνομη κατοχή οπλισμού, για παράνομους αλλοδαπούς, για κλοπιμαίες περιουσίες ή για κλοπιμαία οχήματα, τα οποία παρουσιάζουν μια σημαντική αύξηση τον τελευταίο καιρό.

Πρόσθεσε ότι το 2014 είχαμε αύξηση στις καταδίκες από τα Δικαστήρια.

Παραθέτοντας τις προτεραιότητες που τέθηκαν είπε ότι αυτές περικλείονται σε 4 βασικούς άξονες, νεαροί οδηγοί, μοτοσικλετιστές, αλλοδαποί οδηγοί και το Road Policing.

Συγκεκριμενοποιώντας τη στοχοθέτηση, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι για το 2015 είναι η πρόληψη και μείωση των θανατηφόρων και σοβαρών τροχαίων συγκρούσεων, εμπέδωση της οδικής συνείδησης, δημιουργία ασφαλούς οδικού περιβάλλοντος, με την επιτήρηση και την επίλυση των προβλημάτων που καταγράφονται σε μελανά σημεία του οδικού δικτύου, αποτροπή των παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας, ρύθμιση της τροχαίας κίνησης σε εικοσιτετράωρη βάση, ενημέρωση – διαφώτιση και εκπαίδευση του κοινού, προώθηση νέων νομοθετικών ρυθμίσεων, καθώς και τον έλεγχο των προσώπων τα οποία δεν έχουν τη σωματική ή διανοητική ικανότητα για σκοπούς διατήρησης της ισχύος των αδειών οδήγησης τους.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι για τους ηλικιωμένους οδηγούς και τους οδηγούς με προβλήματα υγείας που δυνατό να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες για ασφαλή οδήγηση, θα εκδίδεται ετήσιο πιστοποιητικό ικανότητας οδήγησης και ο γιατρός θα έχει ευθύνη να ενημερώνει εάν η κατάσταση υγείας του οδηγού επηρεάζει την ικανότητα του για σκοπούς οδήγησης και τόνισε ότι καταργούνται πλέον τα “πιστοποιητικά μαϊμού”.

Συνεχίζοντας είπε ότι αποφασίστηκε η επέκταση του Road Policing με την εκπαίδευση περισσότερων μελών της τροχαίας για να μπορούν ν’ ανταποκριθούν στα πλαίσια εφαρμογής αυτής της σύγχρονης αστυνόμευσης.

Κατά τη σύσκεψη λήφθηκε απόφαση και τον τρόπο είσπραξης επιβληθέντος προστίμου στους ξένους επισκέπτες στην Κύπρο οι οποίοι ενοικιάζουν οχήματα για σκοπούς μετακίνησής τους. Αυτή διαλαμβάνει ότι η Αστυνομία θα ενημερώνει το γραφείο ενοικιάσεως οχημάτων άμεσα και εκείνο θα ζητά την κατακράτηση του προστίμου προτού αποχωρήσει ο επισκέπτης από την Κύπρο.

Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού στην οδική ασφάλεια είπε ότι θα γίνει μεγαλύτερη αξιοποίηση του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής και μέσω της ετοιμασίας μηνυμάτων που μπορούν να διοχετευτούν στους νέους μέσω διαδικτύου και μέσω της χρήσης τηλεοπτικού χρόνου, με φιλμάκια που θα ετοιμαστούν όσον αφορά την ασφαλή χρήση του οδικού δικτύου.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε πως εξετάζεται η μείωση της επιτρεπτής περιεκτικότητας αλκοόλης στο αίμα για τους νεαρούς οδηγούς και η αύξηση των επιβαλλόμενων βαθμών ποινής.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τη διενέργεια ελέγχων νάρκοτεστ, που βρίσκεται υπό συζήτηση στη Βουλή, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να καταθέσει τροποποίηση, η οποία θα δώσει διέξοδο μετά τις παρατηρήσεις που έχουν γίνει από τη Διευθύντρια του Κρατικού Χημείου. Πρόσθεσε ότι η πρόταση που θα οδηγηθεί στη Βουλή θα είναι η διενέργεια του προκαταρκτικού ελέγχου να γίνεται με δείγμα σάλιου και εφόσον, ο ελεγχόμενος αμφισβητήσει το αποτέλεσμα να γίνεται επιβεβαιωτικός έλεγχος με δείγμα αίματος.

Με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίζεται η θέληση και του ιδίου του ελεγχόμενου να παραχωρήσει αίμα από τη μια και από την άλλη όταν τα αποτελέσματα του ελέγχου με σάλιο γίνονται αποδεκτά από τον ελεγχόμενο δεν θα χωρεί αμφισβήτηση ενώπιον Δικαστηρίου, είπε καταλήγοντας.

Keywords
Τυχαία Θέματα