Μέτρα για καταστολή διαφθοράς στην Αστυνομία μελετά ο Ιωνάς

Η λειτουργία της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου, που προωθεί η κυβέρνηση, στόχο έχει να στενέψουν τα περιθώρια για διαφθορά στην Αστυνομία, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.

Σε δηλώσεις του μετά από σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, για καταπολέμηση της διαφθοράς, είπε ότι μελετήθηκαν τα “μέτρα, τα οποία θα εφαρμοστούν στα πλαίσια της προσπάθειας για καταστολής της διαφθοράς στην Αστυνομία”.

Υποβλήθηκαν, είπε, “τα έξι νομοσχέδια που ετοιμάσαμε καθώς επίσης και τα δύο

νομοσχέδια που εκκρεμούν στη Νομική Υπηρεσία και μια πρόταση Νόμου, η οποία είναι ήδη κατατεθειμένη στη Βουλή”.

Εξήγησε ότι τα έξι νομοσχέδια αφορούν κυρίως τη σύσταση και συγκρότηση Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου στην Αστυνομία, στην οποία κατανέμονται συγκεκριμένες εξουσίες και αρμοδιότητες ώστε αποτελεσματικά να μπορεί να διερευνήσει πληροφορίες ή καταγγελίες που σχετίζονται με θέματα διαφθοράς στην Αστυνομία.

Αφορούν επίσης τη νομοθεσία που ουσιαστικά θα επιτρέψει την άρση του απορρήτου της επικοινωνίας για σκοπούς τηλεφωνικών παρακολουθήσεων υπό τις προϋποθέσεις και τους αυστηρούς όρους που ορίζονται στο Σύνταγμα και στη νομοθεσία που ετοιμάζεται.

Αφορούν τέσσερις τροποποιήσεις της υφιστάμενης νομοθεσίας που αφορά την Αστυνομία με την ποινική δίωξη ή την απαγόρευση κάθε περίπτωσης συγκάλυψης καταγγελιών ή αναφορών ή πληροφοριών που σχετίζονται με τα θέματα διαφθοράς στην Αστυνομία, καθώς επίσης και την προώθηση των πειθαρχικών αδικημάτων, τον τρόπο εκδίκασής τους, τη διαβάθμιση τους κατά τρόπο ώστε να μπορούν να μπαίνουν αυστηρότερες ποινές και ειδικότερα την πρόνοια που αναφέρει ότι στις περιπτώσεις που κάποιοι καταδικάζονται για θέματα διαφθοράς στην Αστυνομία, δηλαδή μέλη της Αστυνομίας, δεν έχουν κανένα χώρο στην Αστυνομία γιατί αυτοί αναγκαστικώς θα εκδιώκονται από την Υπηρεσία μέσω πειθαρχικής διαδικασίας.

Στη σύσκεψη, είπε ο κ. Νικολάου, συζητήθηκε επίσης η νομοθεσία που αφορά την προστασία των προσώπων που δίνουν πληροφορίες καθώς επίσης και η νομοθεσία που σχετίζεται με τους υπό κάλυψη αστυνομικούς.

Κατά τη σύσκεψη, ανέφερε, έγιναν εισηγήσεις για την περαιτέρω λήψη πρόσθετων μέτρων, όπως για παράδειγμα διεφάνη ότι με την κύρωση διαφόρων συμβάσεων, που σχετίζονται με τα θέματα διαφθοράς, προκύπτει ανάγκη να υπάρξουν τροποποιήσεις στο γενικό μας κώδικα ώστε αντίστοιχες ποινές ή αντίστοιχα αδικήματα που ρυθμίζονται στη σύμβαση να αναβαθμιστούν οι ποινέ που ορίζονται στον ποινικό κώδικα καθώς επίσης και η λήψη μέτρων συντονισμού μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών του κράτους ώστε να γίνουν παράλληλες ενέργειες, δραστηριότητες με σκοπό τη δίωξη της διαφθοράς αλλά και του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι ο Αρχηγός της Αστυνομίας έκανε αναφορά σε ειδικά μέτρα που ήδη λαμβάνει η Αστυνομία, όπως μεταθέσεις, λήψη πρόσθετων μέτρων σε σχέση με τη διερεύνηση υποθέσεων και η δυνατότητα για μετακίνηση μελών της Αστυνομίας που παραμένουν για μια συγκεκριμένη μακρά περίοδο σε συγκεκριμένα καθήκοντα που σχετίζονται με αυτά τα θέματα.

Οι νομοθεσίες αυτές, εξήγησε, είναι ουσιαστικής σημασίας για να μπορεί να υπάρξει μια αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς (στην Αστυνομία ) και σίγουρα “στέλλουν την ίδια ώρα τα αντίστοιχα μηνύματα σε όλα τα μέλη ότι πια με τη λειτουργία της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου, με την παραχώρηση όλων αυτών των εξουσιών και την ύπαρξη της σχετικής νομοθεσίας, τα περιθώρια για όλους εκείνους που επιδείκνυαν αυτή τη συμπεριφορά έχουν στενέψει και πρέπει ουσιαστικά να εγκαταλείψουν αυτού του είδους δραστηριότητες”.

Το ίδιο, είπε, “θέλουμε να σταλούν και κάποια συγκεκριμένα μηνύματα σε όλους αυτούς που εμπλέκονται και στο οργανωμένο έγκλημα ότι, η προηγούμενη αντιμετώπιση του εγκλήματος μπαίνει σε μια εντελώς διαφορετική βάση που είναι πιο αποτελεσματική και πιο ουσιαστική”.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι τα νομοσχέδια αυτά “θα προχωρήσουν άμεσα, θα γίνει παρουσίαση τους κατά τη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων αύριο και στη συνέχεια θα σταλούν για νομοθετικό έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία και θα γίνει παρουσίαση σε κάθε ένα από τα κοινοβουλευτικά κόμματα για ανταλλαγή απόψεων”.

Εξήγησε ότι η προσπάθεια “είναι όσο πιο σύντομα να ψηφιστούν αυτά τα νομοσχέδια. Αλλά αντιλαμβάνεστε ότι είναι σοβαρά νομοσχέδια που σίγουρα αναμένω ότι η Βουλή θα θέλει λίγο χρόνο να τα μελετήσει, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι τα περιθώρια μας επιτρέπουν αυτό το πράγμα να επιτελεστεί σε μακρά χρονική περίοδο. Πρέπει άμεσα, και εννοώ τους επόμενους λίγους μήνες, αυτή η νομοθεσία να εγκριθεί για να μπορέσουν να λειτουργήσουν κατά τρόπο αποτελεσματικό οι αρμόδιες Αρχές».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα