Ιωνάς: Μας ανησυχεί η υπόθεση Φόρου - Μπουλούτα

Την ανησυχία του σχετικά με την υπόθεση Φόρου Μπουλούτα, εξέφρασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου.

«Δεν σας αποκρύβω ότι η συγκεκριμένη περίπτωση ανησυχεί ιδιαίτερα την Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο τη Νομική Υπηρεσία όσο και το Υπουργείο γιατί δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να εμποδίζεται το έργο των δικαστηρίων» τόνισε.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του Εθνικού Μνημοσύνου του Εθνομάρτυρα Κυπριανού και άλλων μαρτυρησάντων την 9 Ιουλίου 1821,εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ελληνικές αρχές στα πλαίσια της αμοιβαίας συνεργασίας και των διεθνών συμβάσεων πρέπει και

οφείλουν να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να εντοπιστούν οι Ευθύμιος Μπουλούτας και Μάρκος Φόρος, και παράλληλα εξέφρασε ανησυχία εκ μέρους της Κυβέρνησης για την τροπή της όλης υπόθεσης.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που θέλουν, κατά το δημοσιογράφο, τη Λευκωσία να είναι ενοχλημένη από τη μη έκδοση του Ευθύμιου Μπουλούτα και Μάρκου Φόρου από τις ελληνικές αρχές και ερωτηθείς κατά πόσο η Κυβέρνηση προτίθεται να προβεί σε νέα διαβήματα προς τις ελληνικές αρχές για το σκοπό αυτό ο Ιωνάς Νικολάου είπε πως, σε κάθε περίπτωση που κάποιος ο οποίος φυγοδικεί προέρχεται από χώρα με την οποία υπάρχουν συμφωνίες είτε διμερείς, είτε ευρωπαϊκές, είτε διεθνείς που ρυθμίζουν τη δυνατότητα έκδοσης, υπάρχουν ζητήματα τα οποία προκαλούν ανησυχία.

Εξήγησε ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση ύποπτοι είναι οι δύο εν λόγω καταζητούμενοι ως φυγόδικοι και στα πλαίσια της αμοιβαίας συνεργασίας και των διεθνών συμβάσεων οι ελληνικές αρχές πρέπει και οφείλουν να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να εντοπιστούν τα πρόσωπα αυτά. «Έχουν γίνει διαβήματα και θα γίνουν επιπρόσθετα διαβήματα προς τις ελληνικές αρχές γιατί στόχος είναι να ασκηθεί κάθε δυνατή πίεση στα πλαίσια πάντα των αμοιβαίων σχέσεων και της συνεργασίας, ώστε να εξευρεθούν τα πρόσωπα αυτά και να εκδοθούν στην Κυπριακή Δημοκρατία για να δικαστούν» τόνισε.

Πρόσθεσε πως κάθε καθυστέρηση επί του θέματος σίγουρα θα αποτελέσει εμπόδιο στην απονομή της δικαιοσύνης και στο έργο του δικαστηρίου, θέμα για το οποίο έχουν ήδη ενημερωθεί και έχουν γίνει οι δέουσες επισημάνσεις στις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Κληθείς να σχολιάσει την πειθαρχική δίωξη που ασκήθηκε στην Ελλάδα σε βάρος Εισαγγελέα για την αρχειοθέτηση της υπόθεσης του Ανδρέα Βγενόπουλου ο κ. Νικολάου είπε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης πάντα παρακολουθούσε τα ζητήματα αυτά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του σε ό,τι αφορά τα θέματα δικαστικής συνδρομής και ότι ακριβώς στο πλαίσιο αυτό έχουν γίνει σε συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα διάφορα διαβήματα.

Πρόσθεσε ότι δεν χρειάζεται ο ίδιος να προβεί σε οποιαδήποτε αναφορά σε ό,τι αφορά την πειθαρχική δίωξη εναντίον της Εισαγγελέως. «Δεν αναμιγνυόμαστε στα θέματα της ελληνικής δικαιοσύνης, εμείς εκείνο το οποίο επιδιώκουμε είναι οι υποθέσεις που αφορούν τα ζητήματα της καταστροφής της κυπριακής οικονομίας να διερευνηθούν κατά τρόπο πλήρη» ξεκαθάρισε, επισημαίνοντας ότι αυτό το οποίο ζητείται από τις ελληνικές αρχές είναι να διευκολύνουν τις κυπριακές διωκτικές αρχές σε σχέση με τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής έτσι ώστε να ολοκληρώσουν αυτό το μεγάλο έργο που έχουν αναλάβει.

Σε ερώτηση πότε θα σταλεί η κατάθεση Βγενόπουλου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι αναμένεται στα πλαίσια της δικαστικής συνδρομής αυτή θα αποσταλεί στις διωκτικές αρχές της Κύπρου όπως γίνεται σε κάθε παρόμοια περίπτωση. Και πρόσθεσε ότι αυτή όταν παραληφθεί θα μελετηθεί στα πλαίσια διερεύνησης της υπόθεσης.

Αύριο η σύσκεψη για τη FOCUS

Εν τω μεταξύ, κρίσιμη σύσκεψη πραγματοποιείται αύριο στη νομική υπηρεσία, με αντικείμενο τον καθορισμό του πλαισίου εντός του οποίου θα κινηθεί το κατηγορητήριο για την υπόθεση FOCUS.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν και νομικοί σύμβουλοι από την Ελλάδα. Οι ανακριτές έχουν εισηγηθεί στη νομική υπηρεσία όπως ασκηθούν ποινικές διώξεις εναντίον υπόπτων, σε σχέση με υπόθεση διαφθοράς και δωροδοκία και αφορά το 1 εκ. ευρώ, το οποίο καταβλήθηκε από τη FOCUS στην εταιρεία πρώην Διοικητή της Κεντρικής τράπεζας, Χριστόδουλου Χριστοδούλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα