Ινστιτούτου Κύπρου:Αειφόρος διαχείριση των υδάτινων πορων

Επιστημονική παρουσίαση από ερευνητές του Ινστιτούτου Κύπρου (ΙΚυ) αναφορικά με τις καινοτόμες προσεγγίσεις για Αειφόρο Διαχείριση των Υδάτινων Πόρων στη γεωργία, παρακολούθησαν τα μέλη του Συνδέσμου ‘Φίλοι του Ινστιτούτου Κύπρου’ στο Αγρόκτημα Στράκκα (Λεβέντη), μετά από πρόσκληση της Προέδρου του Συνδέσμου, κας Εντμέ Λεβέντη.

Στη διάρκεια

της παρουσίασης χαιρετισμούς απηύθυναν η Πρόεδρος του Συνδέσμου κα Εντμέ Λεβέντη, καθώς και ο Αντιπρόεδρος Δρ. Πέτρος Καρεκλάς, οι οποίοι υπογράμμισαν ότι στην πορεία του το ΙΚυ έχει μεταξύ άλλων δημιουργήσει σημαντικές ερευνητικές υποδομές για τη χώρα μας αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, ενώ παράλληλα συνεχίζει να σημειώνει μεγάλη επιτυχία στην εξασφάλιση σημαντικών ανταγωνιστικών κονδυλίων, κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τονίστηκε επίσης μεταξύ άλλων και η σημασία της επιτυχημένης λειτουργίας των τριών εγκεκριμένων και πιστοποιημένων διδακτορικών προγραμμάτων του ΙΚυ, καθώς και η διατήρηση του πολύ υψηλού επιπέδου ποιότητας των νεοεισερχομένων φοιτητών. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκαν στη στήριξη που απολαμβάνει το Ίδρυμα από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, γεγονός που καταδεικνύει τη σημαντικότητα των δραστηριοτήτων και των επιτευγμάτων του ΙΚυ.

Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Κύπρου παρουσίασαν στα μέλη του Συνδέσμου κάποιες από τις σημαντικές ερευνητικές δραστηριότητες του Ιδρύματος που συνδέονται με την Αειφόρο Διαχείριση των Υδάτινων Πόρων στη γεωργία και με την Κλιματική Αλλαγή. Χρησιμοποίησαν μάλιστα συγκεκριμένο παράδειγμα το οποίο εφαρμόζεται στο κτήμα Στράκκα, με στόχο τη βελτιστοποίηση της άρδευσης στον ελαιώνα. Οι παρευρισκόμενοι είχαν επίσης την ευκαιρία να ακούσουν σύντομες παρουσιάσεις σχετικά με τις βιολογικές καλλιέργειες στη Στράκκα και τη δραστηριότητα του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου σε θέματα προστασίας των πουλιών, των βιοτόπων τους και της βιοποικιλότητας της Κύπρου.

Στη συνέχεια ακολούθησε σύντομη ξενάγηση στον πρότυπο Ερευνητικό Σταθμό Παρακολούθησης Αγροκλιματικών Δεδομένων του ΙΚυ, ο οποίος είναι εγκατεστημένος στον ελαιώνα του Κτήματος Στράκκα και καταγράφει την υγρασία του εδάφους, καθώς και κλιματικά δεδομένα που χρησιμοποιούνται για την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων και εξοικονόμηση νερού.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν μέλη του Συνδέσμου, μέλη του Συμβουλίου Επιτρόπων του Ινστιτούτου Κύπρου, καθώς και άλλες εξέχουσες προσωπικότητες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σύνδεσμος ‘Φίλοι του Ινστιτούτου Κύπρου’ δημιουργήθηκε και λειτουργεί με βασική αποστολή να πλαισιώσει και να υποστηρίζει ποικιλοτρόπως, αλλά και να προβάλλει τις δραστηριότητες του Ιδρύματος, τόσο τοπικά όσο και διεθνώς.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Σύνδεσμο ‘Φίλοι του Ινστιτούτου Κύπρου’, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 22208795 ή friends[email protected].

Keywords
Τυχαία Θέματα