Ι.Νικολάου: Δραστικά μέτρα για πάταξη στημένων αγώνων

Δραστικά μέτρα για την πάταξη του φαινομένου των στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων στην Κύπρο, ζήτησε ο Ιωνάς Νικολάου από την ΚΟΠ.

Ο μεγάλος αριθμός υποθέσεων που εκκρεμούν προς διερεύνηση σε σχέση με τα στημένα παιχνίδια στην Κύπρο, θορύβησε τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος ζήτησε και είχε συνάντηση με την ΚΟΠ.

Κατά τη διάρκεια της

συνάντησης έγινε ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν για δραστική και άμεση διερεύνηση, αλλά και πρόληψη τέτοιων φαινομένων.

Συγκεκριμένα, εκκρεμούν 59 υποθέσεις προς διερεύνηση, σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, οι οποίες σχετίζονται με ύποπτα παιχνίδια, ενώ 21 φάκελοι έχουν φτάσει κατά το τελευταίο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου από την ΟΥΕΦΑ.

Αν αναλογιστούμε ότι οι φάκελοι που είχαμε μέχρι στιγμής ήταν: το 2013 -14 ήταν 8 φάκελοι, το 2012-13 ήταν 10 φάκελοι και το 2010, 9 φάκελοι», τότε ο αριθμός 21 για φέτος, κρίνεται ως άκρως ανησυχητικός.

Μεταξύ των όσων συμφωνήθηκαν στη συνάντηση, ήταν και η εμπλοκή της ΟΥΕΦΑ στη διαδικασία εξεύρεσης συγκεκριμένων μεθόδων αντιμετώπισης του φαινομένου.

Για το σκοπό αυτό υπεύθυνο στέλεχος της ΟΥΕΦΑ που χειρίζεται αυτά τα θέματα, θα προγραμματιστεί να είναι στην Κύπρο κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο Ιουλίου, για ανταλλαγή απόψεων.

Θα διερευνηθεί επίσης από πλευράς της ΚΟΠ, όπως με το νέο πρωτάθλημα, αξιοποιηθούν πειθαρχικά, αποτελεσματικά μέτρα προς τα σωματεία και τους παράγοντες των ομάδων.

Η ΚΟΠ, δεσμεύτηκε επίσης να μελετήσει ακόμα και επιβολή υποβιβασμού, για ομάδες που ενδεχομένως να λειτουργούν με τρόπο που να τις εντάσσει στους ύποπτους φακέλους για στημένα παιχνίδια συχνά.

Επιπρόσθετο μέτρο το οποίο προτάθηκε, είναι η πιθανότητα δημιουργίας ποινικού αδικήματος για τους παράγοντες – προπονητές ή ποδοσφαιριστές – οι οποίοι συμμετέχουν σε στοίχημα που αφορά αγώνα της ομάδας τους, είτε αυτοί παίζουν στο παιχνίδι είτε δεν αγωνίζονται.

Ο κ. Νικολάου σημείωσε ότι άλλο ένα μέτρο που μπορεί να βοηθήσει, είναι το να ζητηθεί από την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων να μην επιτρέψει το στοίχημα σε ομάδες της Β’ και της Γ’ κατηγορίας.

Συμφωνήθηκε ακόμα, ότι για κάθε φάκελο ο οποίος έρχεται από την ΟΥΕΦΑ θα ετοιμάζεται μια έκθεση από πλευράς της Ομοσπονδίας, η οποία θα διευκολύνει το έργο της διερεύνησης.

Η Αστυνομία, θα εξαντλεί όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, περιλαμβανομένης ακόμη και της δυνατότητας να καλούνται για τις ύποπτες περιπτώσεις οι παράγοντες, οι προπονητές και οι ποδοσφαιριστές για να δώσουν κατάθεση.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα