Ιμάμογλου: Οι ζημιές στο άγαλμα Μακαρίου θα αποκατασταθούν

Οι ζημιές στα αγάλματα του Μακαρίου και του Φαζίλ Κιουτσιούκ που περιλαμβάνονται στο μνημείο του πρώην Τ/κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο δήμο Μπεϊλίκντουζου της Κωνσταντινούπολης, θα αποκατασταθούν δήλωσε ο Δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου.

Το μνημείο εγκαινιάστηκε στις 19 Μαΐου, προκαλώντας αντιδράσεις και αργότερα εθνικιστές το έσπασαν εθνικιστές.

Οι ζημιές θα αποκατασταθούν, δήλωσε ο δήμαρχος και πρόσθεσε πως με τη συμπερίληψη και του Μακαρίου στη σύνθεση αυτή του μνημείου στόχος

τους ήταν να δείξουν «πώς ιδρύθηκε ένα κράτος», εννοώντας το ψευδοκράτος. “Εδώ αυτός που βλέπει τον Μακάριο βλέπει έναν δολοφόνο”, δήλωσε.

Σε δηλώσεις του στον Τύπο μπροστά από το μνημείο, ο δήμαρχος είπε πως πρόκειται για ένα μνημείο του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, από την μια πλευρά του οποίου αναπαρίστανται οι Τούρκοι στρατιώτες μαζί με τους Τ/κ μουτζαχίντ να κρατούν σημαίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους και από την άλλη πλευρά ο Εθνάρχης Μακάριος και ο Φαζίλ Κιουτσιούκ που είχαν υπογράψει τη συμφωνία του Λονδίνου μαζί με τον Βρετανό αντιπρόσωπο. “Δυστυχώς, είναι απόδειξη ότι αυτά τα άτομα που χτύπησαν το πρόσωπο του Φαζίλ Κιουτσιούκ δεν γνωρίζουν μια ιστορική περίοδο και δεν γνωρίζουν τι είναι η Κύπρος”.

Ο Ιμάμογλου χαρακτήρισε ‘θλιβερές και προβοκατόρικες’ τις ομιλίες που έκαναν κάποια άτομα από το κόμμα της εξουσίας, όπως είπε εννοώντας το ΑΚΡ, προσθέτοντας ότι τις καταδικάζει. Μάλιστα ανέφερε πως με την επίθεση δεν έχει σχέση το Κίνημα των Εθνικιστών ή το Κόμμα Εθνικής Δράσης (MHP), οι οποίοι επικοινώνησαν μαζί του και του εξέφρασαν τη συμπάθειά τους μετά την επίθεση.

Όπως είπε, από αύριο θα κλείσουν το μνημείο και θα αρχίσει η αποκατάσταση των ζημιών, ενώ οι γλύπτες θα ξεκινήσουν να εξηγούν τη σημασία αυτού του μνημείου. Ο Ιμάμογλου ανέφερε ακόμη ότι το μνημείο έγινε με την έγκριση της οικογένειας Ντενκτάς και είναι η πρώτη φορά που έγινε ένα τέτοιο μνημείο στην Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα