Ηλεκτρονικό μητρώο για αποφάσεις της Κομισιόν

Ηλεκτρονικό μητρώο για την εύρεση και παρακολούθηση των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λαμβάνονται υπό τη μορφή "κατ’ εξουσιοδότησης πράξεων" της Κομισιόν, ενεργοποίησε το Συμβούλιο των Κρατών Μελών.

Οι "κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις" χρησιμοποιούνται για να συμπληρώσουν ή να τροποποιήσουν οδηγίες της ΕΕ και είναι πλέον συνήθεις στους τομείς της οικονομίας, της γεωργίας, του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, της ενιαίας αγοράς και του εμπορίου.

Πρόκειται για μια μορφή "παράγωγου δικαίου", που χρησιμοποιείται, για παράδειγμα, για την ενημέρωση των τεχνικών

απαιτήσεων στη νομοθεσία. Το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο εξουσιοδοτούν την Κομισιόν να καταρτίζει "κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις", οι οποίες στη συνέχεια υποβάλλονται σε αυτά τα όργανα. Το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο μπορούν να απορρίψουν τα σχέδια πράξεων κατ’ εξουσιοδότηση.

Για να βοηθηθεί το κοινό και τα ενδιαφερόμενα μέρη να ακολουθήσουν αυτό το μέρος της διαδικασίας λήψης αποφάσεων της ΕΕ, ένα νέο κοινό ηλεκτρονικό μητρώο ξεκινάει από τα τρία θεσμικά όργανα, έτσι ώστε οποιοσδήποτε να μπορεί εύκολα να αναζητά και να βρει εξουσιοδοτημένες πράξεις που συνδέονται με ένα συγκεκριμένο θέμα ή ένα κομμάτι νομοθεσίας.

Το νέο διοργανικό μητρώο των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων, παρέχει πλήρη επισκόπηση του κύκλου ζωής αυτής της διαδικασίας. Επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν και να παρακολουθούν την εξέλιξη των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων από το στάδιο του σχεδιασμού που διεξάγει η Κομισιόν μέχρι την τελική δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα. Το μητρώο είναι διαθέσιμο σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ.

"Το μητρώο θα επιτρέψει στους πολίτες να παρακολουθήσουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με τις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις, οι οποίες συχνά φαίνονται τεχνικές, αλλά μπορούν επίσης να είναι πολιτικά ευαίσθητες. Αποτελεί απάντηση στο μακροχρόνιο αίτημα του Κοινοβουλίου να προσεγγίσει η ΕΕ τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και να καταστήσει τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και το δίκαιο της ΕΕ πιο διαφανή", δήλωσε ο Αντόνιο Ταγιάνι, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

"Εκφράζουμε εκ νέου την ατζέντα της Κομισιόν για τη βελτίωση της νομοθεσίας και την κοινή μας δέσμευση με το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για τη βελτίωση της νομοθεσίας των πολιτών της Ευρώπης. Με την έναρξη αυτού του νέου ηλεκτρονικού μητρώου, καθιστούμε την ΕΕ πιο διαφανή και ανοίγοντας τα παράθυρα διαδικασίας υιοθέτησης τεχνικών κανόνων για την εφαρμογή των πολιτικών μας", συμπλήρωσε ο Φρανς Τίμμερμανς, Πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

"Η διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ πρέπει να καταστεί πιο προσιτή για τους πολίτες. Χαίρομαι που το νέο μητρώο θα διευκολύνει τον καθένα να παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο εκδίδονται οι κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις, γεγονός που ευθυγραμμίζεται με τον στόχο μας να αυξήσουμε τη διαφάνεια στις εργασίες της Koμισιόν", ανέφερε ο Μάατι Μάσικας, Αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Εσθονίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα