Ικανοποίηση και προβληματισμός

Ενημέρωση από τον Έιντε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό είχε ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών

Σε προκαταρκτικό στάδιο βρίσκονται ακόμα οι μελέτες για την οικονομική πτυχή της λύσης από την Παγκόσμια Τράπεζα, αντιπρόσωποι της οποίας είχαν επαφές με αξιωματούχους του ΟΗΕ

«ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ της Τουρκίας πάγωσαν για πολύ συγκεκριμένους λόγους και στην Τουρκία εναπόκειται, και μόνο, αν θα ανοίξουν ή όχι», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Παρά την απόρριψη των καθοριστικών τροπολογιών, που θα έκλειναν τα

παράθυρα για διχοτομικές ερμηνείες από την τουρκική πλευρά και θα υποστήριζαν τη νομική αντίληψη περί συνέχισης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε περίπτωση λύσης, η Κυβέρνηση, κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και ευρωβουλευτές εξέφρασαν χθες την ικανοποίησή τους αναφορικά με την έκθεση προόδου της Τουρκίας που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μίλησε για ψήφισμα με ενισχυμένες αναφορές στις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας, σημειώνοντας πως αυτές είναι οι αναφορές στους εποίκους, στη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε λύση στη βάση των σχετικών αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, οι αναφορές στην ΑΟΖ και τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων, στο θέμα της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων, της επιστροφής της περίκλειστης πόλης, καθώς επίσης και στο θέμα των αγνοουμένων. «Συγκριτικά, οι κυπρογενείς αναφορές είναι ενισχυμένες», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας πως «την ίδια στιγμή είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι τροπολογίες, οι οποίες στόχο είχαν να αποδυναμώσουν αυτές τις αναφορές, δεν έχουν υπερψηφιστεί».

Άνοιγμα κεφαλαίων

Σχολιάζοντας την επαναλαμβανόμενη αναφορά στο θέμα του ανοίγματος των κεφαλαίων 23 και 24, ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε πως η ενταξιακή πορεία της όποιας υποψήφιας χώρας δεν αποτελεί αρμοδιότητα ούτε του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά ούτε και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Η ενταξιακή πορεία είναι μια διακυβερνητική διαδικασία και οι αποφάσεις λαμβάνονται με ομοφωνία από τα 28 κράτη μέλη», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, παραπέμποντας στη δήλωση που έκανε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την οποία αναφέρθηκε στην ανάγκη σεβασμού των ευαισθησιών της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Τα κεφάλαια της Τουρκίας πάγωσαν για πολύ συγκεκριμένους λόγους και στην Τουρκία εναπόκειται, και μόνο, αν θα ανοίξουν ή όχι», πρόσθεσε.

Ετοιμάζεται το δάνειο λύσης

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανακοίνωσε πως αντιπροσωπία της Παγκόσμιας Τράπεζας έχει προβεί σε μια προκαταρκτική παρουσίαση για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι μελέτες που ετοιμάζονται για την οικονομική πτυχή της λύσης, στην παρουσία των διαπραγματευτών και εμπειρογνωμόνων των δυο πλευρών, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν διευκρινιστικές ερωτήσεις και να προβούν σε σχόλια. Υπενθυμίζεται ότι σε ανάρτηση στο twitter της αντιπροσωπίας των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο την Πέμπτη, αναφέρθηκε πως αντιπροσωπία της Παγκόσμιας Τράπεζας είχε συνάντηση με αξιωματούχους του οργανισμού και συνεχίστηκε ο άριστος διάλογος προς την κατεύθυνση υποστήριξης μιας διευθέτησης στην Κύπρο.

Η όλη διαδικασία για ολοκλήρωση των εκθέσεων βρίσκεται σε εξέλιξη, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως μέχρι στιγμής η εργασία δεν έχει συμπληρωθεί. Αξίζει να σημειωθεί πως η νέα συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη 19 Απριλίου, και όχι στις 18 Απριλίου, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Η αποχή του ΑΚΕΛ

Σε ανακοίνωσή του, το ΑΚΕΛ αναφέρει πως πρόκειται για ένα ψήφισμα με εμφανή θετικά και αρνητικά στοιχεία, τα οποία οδήγησαν τόσο το κόμμα της κυπριακής Αριστεράς όσο και το σύνολο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην τήρηση αποχής. Μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση σημειώνει πως «βασικός στόχος του ΑΚΕΛ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παραμένει η ανάδειξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο των ευθυνών της Τουρκίας για τη διαιώνιση της κατοχής στην Κύπρο. Η καταδίκη του εποικισμού, το κάλεσμα προς την Τουρκία να ανοίξει τα αρχεία που θα υποβοηθήσουν στη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, να εφαρμόσει το ψήφισμα 550 για την Αμμόχωστο, να άρει τη στρατιωτική της παρουσία στην Κύπρο και να στηρίξει ενεργά τη διαπραγματευτική διαδικασία συνθέτουν μια θετική εικόνα στα περί Κυπριακού ζητήματα που αγγίζει η έκθεση».

Να αξιοποιηθούν τα θετικά

Εκφράζοντας την ικανοποίησή της για το ευρωπαϊκό ψήφισμα της Τουρκίας, η ΕΔΕΚ κάλεσε την Κυβέρνηση να αξιοποιήσει τα θετικά στοιχεία της έκθεσης και να ξεκαθαρίσει ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα επιτρέψει άνοιγμα κεφαλαίων, εάν δεν εκπληρωθούν οι κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας προς την Ε.Ε., διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η λύση πρέπει να είναι απολύτως συμβατή με τις ευρωπαϊκές αρχές, να εμπεριέχει τις τέσσερεις βασικές ελευθερίες και την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Δεν μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι ούτε αναλώσιμη, ούτε 'εκλιπούσα'», αναφέρει ανακοίνωση συμπληρώνοντας: «Όσο η Κυβέρνηση τηρεί ξεκάθαρη στάση, δηλώνουμε ότι θα σταθούμε δίπλα της για να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις επερχόμενες εξελίξεις».

Επιβράβευση Τουρκίας

Ενδεχόμενο άνοιγμα των κεφαλαίων 23-24 μετά τις βουλευτικές εκλογές δεν είναι τίποτε άλλο από επιβράβευση της Τουρκίας για την επιθετικότητά της, την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των δημοκρατικών αρχών, δήλωσε από την πλευρά του ο Εκπρόσωπος Τύπου της Συμμαχίας Πολιτών Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, ο οποίος διερωτήθηκε ποια στάση τηρεί επί του θέματος, στο Κολέγιο των Επιτρόπων, ο Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, δεδομένου και του χαρτοφυλακίου που έχει.

Επισημάνσεις ευρωβουλευτών

Την έκθεση σχολίασαν και οι ευρωβουλευτές της Κύπρου, με τον Λευτέρη Χριστοφόρου να σημειώνει: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η έκθεση προόδου της Τουρκίας, όσον αφορά τα θέματα που αγγίζουν την Κύπρο και τα συμφέροντα της πατρίδας μας, είναι η καλύτερη έκθεση που θα μπορούσε να περάσει για την Κύπρο όλα αυτά τα χρόνια».

Από την πλευρά του, ο Κώστας Μαυρίδης δήλωσε πως στις θετικές αναφορές συμπεριλαμβάνεται η καταδίκη της πολιτικής του παράνομου εποικισμού των κατεχομένων από την Τουρκία εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, η ελευθέρωση των θεωρήσεων έναντι όλων των κρατών μελών με την προτροπή για εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου της συμφωνίας σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας έναντι όλων των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας, και η αναφορά στην αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005. Από την άλλη, ο κ. Μαυρίδης ανάμεσα στις αρνητικές αναφορές διακρίνει αυτές για άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας που έχει παγώσει η Κυπριακή Δημοκρατία, τη μη αναφορά σε λύση συμβατή με το κεκτημένο και τις αξίες της Ένωσης, καθώς και ισορροπημένη αντιμετώπιση της Άγκυρας για να μη διαταραχθεί το καλό κλίμα των συνομιλιών.

«Η Κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει τα πολλά θετικά στοιχεία της έκθεσης προόδου της Τουρκίας», δήλωσε με τη σειρά του ο Ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως την ώρα που η Ευρώπη αντιμετωπίζει θεσμική κρίση, οφείλουμε να προτάσσουμε ότι όλες οι ενέργειες της ΕΕ θα πρέπει να κινούνται στο πλαίσιο των αρχών και αξιών όπου εδράζεται. «Άρα δεν μπορούν να γίνονται εκπτώσεις που θα εξυπηρετούν κάποιους στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προσφυγικού, το οποίο, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, η Τουρκία το χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης για άνοιγμα των κεφαλαίων», είπε.

Στο Παρίσι ο Έιντε

ΕΝ ΤΩ μεταξύ, στο Παρίσι βρίσκεται ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο οποίος ενημέρωσε τον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών Jean-Marc Ayrault για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής στις συνομιλίες για το Κυπριακό, καθώς και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διαδικασία και ευχαρίστησε τη Γαλλία για την ισχυρή στήριξή της στις συνομιλίες. Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, οι δύο συζήτησαν τρόπους για να ενισχύσουν τη διεθνή στήριξη στην επανένωση της Κύπρου και ενεθάρρυναν τις δύο κοινότητες να συνεχίσουν τις προσπάθειες για μια συνολική λύση το συντομότερο δυνατό, ώστε να μη χαθεί αυτή η μοναδική ευκαιρία. Συζήτησαν επίσης τον ρόλο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για υποστήριξη της εφαρμογής μιας πιθανής λύσης μεταξύ των κοινοτήτων στην Κύπρο, καθώς και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χρηματοδότηση μιας λύσης.

Όπως είπε ο κ. Έιντε, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μέλος της ΕΕ, «χαιρετίζω την υψηλού επιπέδου πολιτική στήριξη που συνεχίζει να προσφέρει η Γαλλία για λύση στην Κύπρο. Η διεθνής υποστήριξη στις συνομιλίες είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί μια διαρκής λύση για όλους τους Κυπρίους», είπε. Παράλληλα, ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό «να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή διάσταση μιας λύσης. Εναπόκειται στους Κυπρίους να αποφασίσουν τη λύση, αλλά οι συνέπειες της επιλογής τους θα έχουν αντίκτυπο στην Ευρώπη, την ευρύτερη περιοχή και το παγκόσμιο», σημείωσε. Ο κ. Έιντε θα συναντηθεί και με άλλους ανώτερους αξιωματούχους του Γαλλικού ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Παρίσι.

Keywords
Τυχαία Θέματα