Ηγεσία ΕΕ: Όχι μαγική λύση αλλά ιστορικό βήμα η συμφωνία για μετανάστευση

Για ιστορική ημέρα έκαναν σε δηλώσεις τους μετά την έγκριση των νομοθεσιών του πακέτου για τη μετανάστευση και το άσυλο από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Πρόεδρος του σώματος Ρομπέρτα Μέτσολα, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο Βέλγος Πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρόο, του οποίου η χώρα ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Όπως μάλιστα ανακοίνωσε ο κ. Ντε Κρόο, η εφαρμογή του πακέτου θα σηματοδοτηθεί από συνάντηση των αρμόδιων Υπουργών τον επόμενο μήνα στη Γάνδη του Βελγίου.

Διαβάστε ακόμη: «Πράσινο» από την Ολομέλεια του ΕΚ στο Σύμφωνο Μετανάστευσης

Μεταξύ

άλλων, ο κ. Ντε Κρόο υπογράμμισε πως η αρνητική ψήφος στο πακέτο ήταν μια ψήφος υπέρ της διατήρησης της κατάστασης ως έχει. «Το μπλοκάρισμα αυτής της ψηφοφορίας είναι συμφωνία με το στάτους κβο, και νομίζω πως αυτό δεν είναι κάτι καλό».

«Το στάτους κβο σημαίνει πως ορισμένες χώρες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών» οδηγώντας στη θυματοποίηση ανθρώπων από τους διακινητές.

«(Η συμφωνία) είναι ένας συμβιβασμός που σπάζει το στάτους κβο» πρόσθεσε.

Η κ. Μέτσολα τόνισε πως «ακούσαμε, αναλάβαμε δράση και φέραμε αποτελέσματα» σε ένα θέμα που αποτελεί μια από τις κύριες ανησυχίες των πολιτών, φέρνοντας νόμους που βρίσκονται υπό συζήτηση για πάνω από δέκα χρόνια. Όπως τόνισε, πρόκειται για ένα «ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο» το οποίο θα είναι το ίδιο σε όλα τα κράτη μέλη, ακολουθεί ανθρωπιστικές αρχές αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες, διασφαλίζοντας τα εξωτερικά σύνορα κρατώντας επίσης την ισορροπία μεταξύ αλληλεγγύης και ευθύνης.

Όπως είπε, το νέο πλαίσιο δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα όμως αποτελεί «δέκα τεράστια άλματα μπροστά», παραπέμποντας στις δέκα νομοθεσίες που εγκρίθηκαν, καθώς διασφαλίζεται πως αυτοί που χρειάζονται προστασία θα την λαμβάνουν γρήγορα, και πως κανένα κράτος μέλος δεν θα είναι ξανά μόνο του, είτε στη Μεσόγειο είτε στα χερσαία σύνορα, είτε αντιμετωπίζει υβριδικές απειλές.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι το πακέτο είναι η ευρωπαϊκή απάντηση σε μια ευρωπαϊκή πρόκληση, το οποίο διασφαλίζει πρώτον πιο ασφαλή σύνορα για την ΕΕ, καθώς θα καταγράφεται πλέον ποιος περνά τα σύνορα ενώ θα διασφαλίζονται τα θεμελιώδη τους δικαιώματα, δεύτερον θα βοηθήσει στην επίσπευση διαδικασιών ώστε να επιστρέφουν αυτοί που δεν δικαιούνται να έρθουν στην ΕΕ αλλά να προστατεύονται αυτοί που φεύγουν από πόλεμο, και τρίτον, θα διασφαλίσει περισσότερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών, τα οποία θα επιλέγουν πώς να την ασκήσουν. Πρόσθεσε πως οι νέοι κανόνες προβλέπουν περισσότερη συνεργασία για να σταματήσουν οι δευτερεύουσες μετακινήσεις μεταξύ των κρατών μελών.

Από την άλλη, η Πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε πως θα συνεχίσει να παρέχει επιχειρησιακή στήριξη σε όλα τα κράτη μέλη, από τη Λαμπεντούζα στα σύνορα της Φινλανδίας και από τις Κανάριες Νήσους στην Κύπρο. Αναφέρθηκε ακόμα στην προώθηση συμφωνιών με χώρες προέλευσης και διέλευσης, σημειώνοντας πως πρόκειται για ένα κεντρικό στοιχείο της προσέγγισης της ΕΕ.

Ο κ. Ντε Κρόο τέλος υπενθύμισε πως οι πλείστοι αιτητές ασύλου και μετανάστες είναι θύματα των διακινητών, και πως οι πολίτες θέλουν να υπάρχει τάξη στη διαδικασία μετανάστευσης. Υπενθύμισε πως η μετανάστευση είναι ένα πολύπλοκο φαινόμενο και πως δεν υπάρχει μαγική λύση, αλλά πως το πακέτο προσφέρει στα κράτη μέλη τα εργαλεία να ελέγξει και να κατευθύνει καλύτερα τις μεταναστευτικές ροές.

Ο Βέλγος Πρωθυπουργός σημείωσε ακόμα πως σημαντικό ρόλο έχουν και οι συμφωνίες όπως αυτές με την Τυνησία, την Αίγυπτο και τη Μαυριτανία.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ηγεσία ΕΕ,igesia ee