Ιδού η πρόταση Τσαβούσογλου για Ασφάλεια - Εγγυήσεις

Άνοιξε ή όχι τελικά η Τουρκία όλα της τα χαρτιά σε σχέση με το κεφάλαιο Ασφάλειας-Εγγυήσεων; Πρόκειται απλά για μια κίνηση εντυπωσιασμού, εν όψει φυσικά και της αυριανής άφιξης Γκουτέρες;

Σε κάθε περίπτωση πάντως, πρόκειται για μια προφορική πρόταση την οποία ανέλυσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη χθεσινή απογευματινή συνάντηση στο Crans-Montana. Το τουρκικό ΥΠΕΞ, από νωρίς το πρωί, διαψεύδει την όποια κατάθεση πρότασης από πλευράς Τσαβούσογλου.

Το Σίγμα αποκαλύπτει σημαντικά στοιχεία σε σχέση με την πρόταση Τσαβούσογλου:

Βασικό

στοιχείο της πρότασης αποτελεί το ότι δεν κάνει λόγο για κατάργηση των Εγγυήσεων, αλλά για προσαρμογή της υφιστάμενης Συνθήκης στα σημερινά δεδομένα. Εξαιρετικής σημασίας επίσης το γεγονός ότι δεν προνοεί πλήρη αποχώρηση στρατευμάτων, ενώ θα εναπόκειται στις 3 εγγυήτριες δυνάμεις να επανεξετάζουν τα δεδομένα για ενδεχόμενη αλλαγή του συστήματος Ασφάλειας στο μέλλον.

Η πρόταση αγγίζει τέσσερις βασικές πτυχές:

την εξωτερική πτυχή της Ασφάλειαςτη Συνταγματική Ασφάλειακάνει λόγο για αποτελεσματική συμμετοχήεμπλέκει επίσης ζήτημα εδαφικής ακεραιότητας των συνιστωσών πολιτειών

Σύμφωνα, πάντα, με την πρόταση, η Τουρκία εισηγήθηκε αποχώρηση σημαντικού ποσοστού στρατευμάτων με το που θα τεθεί σε ισχύ η όποια λύση συμφωνηθεί από τα εμπλεκόμενα μέρη. Ακολούθως, προτείνει σταδιακή μείωση στρατευμάτων, έτσι ώστε να φτάσουν σε ένα συμφωνημένο αριθμό. Άρα, η πρόταση, σε καμιά περίπτωση δεν κάνει λόγο για πλήρη αποχώρηση στρατευμάτων, όπως είναι η επιδίωξη της ε/κ πλευράς.

Όσον αφορά στον μηχανισμό όπου θα επιβλέπει την εφαρμογή της λύσης και των συμφωνηθέντων, ο Τσαβούσογλου πρότεινε όπως δημιουργηθεί μια επιτροπή επίβλεψης, η οποία δεν θα περιλαμβάνει σε καμιά περίπτωση την ΕΕ ανάμεσα στα μέλη που θα την απαρτίζουν.

Η Επιτροπή αυτή, θα επιβλέπει το πώς κινούνται τα δεδομένα σε σχέση με τη Συνταγματική Τάξη των πραγμάτων, την αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/κ στο ομοσπονδιακό κράτος, την ισότιμη μεταχείριση Ελλήνων και Τούρκων υπηκόων στην Κύπρο μετά τη λύση, αλλά και το κατά πόσο η λύση παραμένει λειτουργική.

Η πρόταση Τσαβούσογλου προνοεί επίσης τη δημιουργία δύναμης κάτω από το κεφάλαιο 6 του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που αφορά την Ειρηνική διευθέτηση διαφορών.

Σε σχέση με τη Συνθήκη Συμμαχίας, η Τουρκία προτείνει συνέχισή της, με την ελληνική και τουρκική δύναμη να υπάγονται στις αντίστοιχες συνιστώσες πολιτείες, χωρίς την ύπαρξη τριμερούς στρατηγείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα