Ιδού η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας για τη Γεροσκήπου

Το ΣΙΓΜΑ αποκαλύπτει την γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας στην επείγουσα επιστολή του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών, ημερομηνίας 28 Απριλίου 2017 για το θέμα αποχαρακτηρισμού των αρχαίων της Γεροσκήπου.

Στην γνωμάτευση της η Νομική Υπηρεσία αφού παραθέτει τι προβλέπει το άρθρο 23 του συντάγματος αναφέρει ότι:

«Για να είναι δυνατή η αποστέρηση ή περιορισμός ή δέσμευση περιουσίας που κατοχυρώνει το Σύνταγμα

ως δικαιωματικά ανήκουσα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, αυτό μπορεί να γίνει με τη γραπτή συγκατάθεση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου που έχει τον έλεγχο της περιουσίας αυτής. Είναι γνωστό ότι το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας υπερέχει των νόμων της Δημοκρατίας».

Στη γνωμάτευση γίνεται αναφορά στις υποθέσεις του Ιερού Ναού Χρυσελεούσης Στροβόλου, εναντίον Κυπριακής Δημοκρατίας και στην απόφαση της ολομέλειας του ανώτατού, στην υπόθεση Ιεράς Μητρόπολης Πάφου – Αρίστο developers.

«Προκύπτει ξεκάθαρα ότι για την ενεργοποίηση του άρθρου 6 του περί Αρχαιοτήτων Νόμου κεφ.31, απαιτείται εκ του Συντάγματος γραπτή συναίνεση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου. Επομένως, η γνωστοποίηση είναι αντισυνταγματική και θα πρέπει να ανακληθεί», αναφέρει η γνωμάτευση.

Επισημαίνεται ότι το άρθρο 6, του περί αρχαιοτήτων νόμου κεφ.31, επί του οποίου βασίστηκε η γνωστοποίηση κήρυξης του τεμαχίου ως μνημείου, προβλέπει:

«Το Υπουργικό Συμβούλιο δύναται, με σύσταση του Διευθυντή, από καιρό σε καιρό με Διάταγμα στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας να ανακηρύσσει οποιοδήποτε αντικείμενο, κτίριο ή χώρο σε οποιαδήποτε γη τον οποίο αυτό θεωρεί ότι είναι δημοσίου συμφέροντος από απόψεως ιστορικού αρχιτεκτονικού, πατροπαράδοτου, καλλιτεχνικού ή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που είναι συνδεδεμένο με αυτό ότι αποτελεί αρχαίο μνημείο», αναφέρει η γνωμάτευση.

Ο Υπουργός Μεταφορών, τόνισε ότι δεν νιώθει την ανάγκη να απολογηθεί σε κανέναν και για τίποτα.

«Ξεκάθαρα το συμπέρασμα της γνωμάτευσης είναι ότι η γνωστοποίηση είναι αντισυνταγματική και α πρέπει να ανακληθεί. Τι θα έπρεπε να κάνουμε να παραβιάσουμε το σύνταγμα; Και επειδή έχω ακούσει δηλώσεις για ηθικές ακρότητες και άλλος είπε για συναλλαγές. Και έχω δει και μία αναφορά από τον κύριο Μαλά, αν εκλεγεί πρόεδρος θα παραβιάζει το σύνταγμα της ΚΔ;», τόνισε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος ιδιοκτητών Αρχαίας Αμαθούντας Χρίστος Ονησιφόρου αναφέρει ότι «οι αποφάσεις θα είναι κατά το δοκούν; Γιατί δεν αποχαρακτηρίζει και την Αρχαία Αμαθουντα επειδή δεν θα γίνουν μεγάλες αναπτύξεις;».

O Μάριος Δημητριάδης από τον αέρα της εκπομπής επισήμανε ότι το υπουργικό συμβούλιο πήρε την απόφαση χωρίς να έχει γνώση ότι παραβιάζεται το σύνταγμα.

Δείτε ολόκληρη τη γνωμάτευση κάνοντας κλικ στο Photo Gallery.

Keywords
Τυχαία Θέματα