Ιδιαίτερα προβληματική η ανεκτέλεστη απόφαση ΕΔΑΔ για τον Καβάλα, λέει η ΚΣΣΕ

Ιδιαίτερα προβληματική κρίνεται από την Επιτροπή Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, «η ανεκτέλεστη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για τον Οσμάν Καβάλα, ακτιβιστή και γνωστό υπερασπιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων ο οποίος παραμένει υπό κράτηση, λόγω της επίμονης άρνησης της Τουρκίας να συμμορφωθεί με τις συμβατικές της υποχρεώσεις παρά τις συνεχείς υποδείξεις του ΕΔΑΔ».

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της η

Επιτροπή όρισε τον Κύπριο Βουλευτή Κωστή Ευσταθίου εισηγητή για γνωμάτευση για το θέμα της κακοποίησης παιδιών στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής κατά τη συνεδρία της εν λόγω επιτροπής υπογραμμίστηκε  ότι ένεκα της στάσης της Αγκυρας εγείρεται θέμα αξιοπιστίας και για το ίδιο το ΕΔΑΔ παρά το ότι γίνεται επίκληση του άρθρου 46 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στον οποίο προβλέπονται τα μέτρα που δύναται να λάβει η Επιτροπή Υπουργών, σε περίπτωση μη αναγνώρισης της υποχρέωσης ισχύος και της εκτέλεσης των αποφάσεων".

Όπως αναφέρει η Βουλή, «ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, οι εργασίες της ΚΣΣΕ στο Παρίσι κατά τη διάρκεια της οποίας ο εισηγητής της επιτροπής για το θέμα της εκτέλεσης των αποφάσεων του ΕΔΑΔ,  Κωστής Ευσταθίου, παρουσίασε σχετικό εισαγωγικό μνημόνιο».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο Κύπριος Βουλευτής παρουσίασε και την πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσαν μέλη της Σοσιαλιστικής Ομάδας για το θέμα της κράτησης του ακτιβιστή και πληροφοριοδότη Τζουλιάν Ασάντς και τα νομικά και πολιτικά ζητήματα που εγείρονται.

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Ευσταθίου, «επικεντρώθηκε στις δυο κύριες θεματικές της 12ης έκθεσης, ήτοι, τη σημασία παρακολούθησης της εκτέλεσης των σημαντικότερων υποθέσεων που εκκρεμούν ενώπιον του ΕΔΔΑ και τη βαρύνουσα σημασία που θα δίνεται πλέον στις υποθέσεις που αφορούν στην ενδυνάμωση των δημοκρατικών αρχών και στην αποτελεσματική καταπολέμηση της αυθαιρεσίας, της διαφθοράς και της κατάχρησης εξουσίας στα κράτη μέλη».

Ο Κύπριος Βουλευτής, «ορίστηκε εκ μέρους της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως εισηγητής για γνωμάτευση για το θέμα της κακοποίησης παιδιών στην Ευρώπη».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα