Ιαπωνία: Στο ρεκόρ του ενός εκατομμυρίου οι ξένοι εργάτες

Ο αριθμός των ξένων εργατών στην Ιαπωνία ξεπέρασε το 2016 το ένα εκατομμύριο για πρώτη φορά, σύμφωνα με την ιαπωνική Κυβέρνηση, καθώς η χώρα προσπαθεί να αντισταθμίσει την έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Το Τόκιο έχει χαλαρώσει κάπως τους αυστηρούς κανόνες για τους αλλοδαπούς εργάτες παρά τις εκκλήσεις για χρόνια για να ανοίξει τα σύνορα της σε περισσότερους μετανάστες.

Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε έχει παρουσιάσει ένα σχέδιο για την αναθεώρηση των κανόνων, λέγοντας όλο και περισσότερο θα

υπάρχει η ανάγκη ξένου εργατικού δυναμικού, ιδιαίτερα στον κλάδο των κατασκευών ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο το 2020.

Οι αλλοδαποί εργαζόμενοι στην Ιαπωνία ανήλθαν στο ρεκόρ του 1.083.769 στα τέλη Οκτωβρίου, σημειώνοντας αύξηση 19,4% από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με το ιαπωνικό Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας.

Ο αριθμός των Κινέζων εργαζομένων, οι οποίοι αποτελούν το μεγαλύτερο αριθμό ξένων εργατών στη χώρα, παρουσίασε αύξηση 6,9%, στις 345.000, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου των ξένων εργατών.

Οι εργάτες από το Βιετνάμ βρίσκονται στη δεύτερη θέση, πραγματοποιώντας άλμα 56,4%, φθάνοντας τις 172.000, ακολουθούμενοι από τους Φιλιππινέζους που ανέρχονται στους 128.000, παρουσιάζοντας αύξηση 19,7%.

Το Υπουργείο αναφέρει ότι η αύξηση αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την αύξηση του αριθμού των αλλοδαπών φοιτητών και εργαζομένων με υψηλή ειδίκευση.

Η ραγδαία γήρανση του πληθυσμού της Ιαπωνίας έχει μειώσει δραματικά τους εργαζομένους που πληρώνουν φόρους για να χρηματοδοτούνται οι συντάξεις και η ιατρική περίθαλψη αλλά εξακολουθούν να επιτρέπουν μόνο σε ένα μικρό αριθμό ανειδίκευτων ξένων εργαζομένων να εργαστούν στη χώρα.

Η ιαπωνική Κυβέρνηση αποφάσισε τώρα να επεκτείνει τα προγράμματα βιομηχανικής κατάρτισης της χώρας για να επιτρέπει σε ξένους εργάτες να παραμείνουν στην Ιαπωνία πέντε αντί τρία χρόνια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα