Η Βουλή ενέκρινε ομόφωνα τον Προϋπολογισμό της ΠΕΠ

Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε ομόφωνα τον προϋπολογισμό της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων (ΠΕΠ) για το έτος 2016, ο οποίος προβλέπει δαπάνες ύψους €377.000 και έσοδα του ίδιου ύψους, με διαφωνίες ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ για τη μείωση των προβλεπομένων δαπανών.

Ο Πρόεδρος της Βουλής

Γιαννάκης Ομήρου έδωσε οδηγίες στην Υπηρεσία της Βουλής όπως ετοιμασθεί επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών με την οποία θα ζητείται η πλήρωση των θέσεων στα γραφεία της ΠΕΠ στη Λάρνακα και Πάφο.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι η Βουλή ψήφισε περιορισμούς σε νέες προσλήψεις και φέρει μερίδιο ευθύνης για την υπολειτουργία των γραφείων της ΠΕΠ. Πρόσθεσε ότι η κριτική ότι εγκαταλείπεται ο προσφυγικός κόσμος δεν ευσταθεί και ανέφερε ότι “έχουμε πολλές φορές ζητήσει ανανεωμένη πολιτική προσφυγική πολιτική που να προσαρμοστεί στις σύγχρονες ανάγκες”.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ ανέφερε ακόμα πως υπάρχει ανάγκη για οικοδόμηση μιας νέας ΠΕΠ, διατυπώνοντας τη θέση ότι σε περίπτωση λύσης θα εμφανιστούν νέα προβλήματα.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά πρόσθεσε στα όσα είπε ο κ. Φυττής την ανησυχία και την αγωνία του ΑΚΕΛ για την πορεία της ΠΕΠ και τον προϋπολογισμό που φθίνει.

Η κ. Κουκουμά είπε ότι ζητήθηκε είτε με μετάθεση ή με διορισμό να λύσουν το πρόβλημα με τα γραφεία στη Λάρνακα και Πάφο και κάλεσε την Κυβέρνηση να εξετάσει τρόπους για στήριξη του προσφυγικού κόσμου.

Λαμβάνοντας το λόγο, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Σοφοκλής Φυττής είπε πως ο προϋπολογισμός της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία με αποτέλεσμα στα γραφεία της ΠΕΠ σε Πάφο και Λάρνακα να είναι κλειστά. Πρόσθεσε ότι εκμηδενίζονται υπηρεσίες που πρόσφερε η Ένωση και διατύπωσε τη θέση ότι η φθίνουσα πορεία της ΠΕΠ πρέπει να σταματήσει.

“Η μεταχείριση της Κυβέρνησης προς τους πρόσφυγες είναι απαράδεκτη από πλευράς προϋπολογισμού ΠΕΠ,” ανέφερε καταλήγοντας ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ.

Ο Βουλετής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα είπε ότι το γεγονός ότι η ΠΕΠ πάει να κλείσει οφείλεται σε κυβερνητικούς χειρισμούς. Πρόσθεσε πως αν το Υπουργείο Εσωτερικών θέλει να προσλάβει προσωπικό μπορεί να έρθει στη Βουλή για αποδέσμευση θέσεων. Είπε ότι ο προϋπολογισμός είναι μηδαμινός και 55.000 ευρώ μείον. Είπε ακόμα ότι περιελήφθη κονδύλι μόνο 1.000 ευρώ για διαφώτιση και αποστολές στο εξωτερικό. Ανέφερε τέλος ότι κάποιοι με τη φθίνουσα πορεία στοχεύουν στην κατάλυση της ΠΕΠ.

Ο Βουλευτής Αμμοχώχτου Ζαχαρίας Κουλίας είπε πως “αυτή η κυβέρνηση έχει συνέπεια λόγων και έργων και έχει διαγράψει τη λέξη πρόσφυγας από το λεξιλόγιο.”Κατέληξε λέγοντας ότι με τα μυαλά κάποιων τα πράγματα είναι ζοφερά για τους πρόσφυγες.

Πηγή: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα