Η ΒG κατέχει επίσημα το 35% του οικοπέδου Αφροδίτη

Η συμφωνία εισόδου της Βρετανικής BG στην κοινοπραξία που διαχειρίζεται το κοίτασμα Αφροδίτη στο Οικόπεδο 12 υπογράφηκε αργά το απόγευμα στο Υπουργείο Ενέργειας.

Με μια τετραπλή χειραψία μεταξύ Υπουργού Ενέργειας και εκπροσώπων της BG της Noble και της Delek σφραγίστηκε η εξαγορά από το Βρετανικό κολοσσό του 35% του κοιτάσματος Αφροδίτη στο οικόπεδο 12 στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μια συμφωνία η οποία χαρακτηρίστηκε από όλους, στις

δηλώσεις που ακολούθησαν ως ένα πολύ σημαντικό βήμα για παραγωγή και αξιοποίηση του κυπριακού φυσικού αερίου

O Γιώργος Λακκοτρύπης, δήλωσε οτι πλέον ευθυγραμμίζονται τα συμφέροντα στην αλυσίδα παραγωγής και αξιοποίησης, αφού η BG εκτός από βασικός μέτοχος είναι και ιδιοκτήτης του τερματικού υγροποίησης Ίτκου στην Αίγυπτο. Γεγονός που ενδεχομένως να δεικνύει και την τελική κατεύθυνση και προορισμό του Κυπριακού φυσικού αερίου.

Πάντως σε σχετική ερώτηση του Σίγμα ο Υπουργός Ενέργειας συνέστησε υπομονή μέχρι η BG να καταθέσει εντός των επόμενων εβδομάδων τις θέσεις της και ενδεχομένως της τροποποιήσεις που εισηγείται επί του σχεδίου ανάπτυξης με την ελπίδα να υπάρξει και προοπτική γρηγορότερης αξιοποίησης αλλά και οικονομικές εξοικονομήσεις.

Από πλευράς BG ο Ian Seaton ήταν λακωνικός, λέγοντας ότι η εταιρεία προσβλέπει στο να δουλέψει με την Κυπριακή Δημοκρατία και την κοινοπραξία για επιτυχή ανάπτυξη του οικοπέδου 12 ενώ ο Bury Shelden της Noble χαιρέτισε την είσοδο της BG λέγοντας ότι με την τεράστια τεχνογνωσία της αλλά και το οικονομικό της εκτόπισμα θα επιφέρει μεγάλο όφελος στην προσπάθεια ανάπτυξης του κοιτάσματος Αφροδίτη.

Ο Διευθυντής της BG απέφυγε να σχολιάσει πληροφορίες για την πιθανή εξαγορά της BG από τη Shell, παραπέμποντας στην αυριανή συνέλευση των μετόχων του Βρετανικού κολοσσού που θα αποφασίσουν αν αποδέχονται την εξαγορά.

Ωστόσο ο κ.Λακκοτρύπης καθησύχασε όσους ανησυχούν λέγοντας πως ανεξαρτήτως εξελίξεων δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε διαφοροποίηση των πλάνων, αφού η BG Cyprus είναι θυγατρική της BG.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα, έχει γίνει ήδη το έμβασμα 6 εκ.δολαρίων από την Noble προς την Κυπριακή Δημοκρατία που αποτελεί το πέναλτι για τη μη πραγματοποιήση δεύτερης γεώτρησης στο οικόπεδο 12.

Keywords
Τυχαία Θέματα