Η Τουρκία στο Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ

Υπογράφηκε σήμερα στις Βρυξέλλες συμφωνία για τη συμμετοχή της Τουρκίας στο Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Πολιτικής Προστασίας, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο.

Σε ομιλία του κατά την τελετή υπογραφής, ο Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης καλωσόρισε την Τουρκία

στον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, σημειώνοντας πως “αναμφίβολα δεχόμαστε έναν ισχυρό και πεπειραμένο εταίρο” με έναν σημαντικό περιφερειακό ρόλο που μπορεί να αποδειχτεί κρίσιμος σε περιόδους καταστροφών έκτακτης ανάγκης.

“Με την προσθήκη ακόμη ενός μέλους στο Μηχανισμό αυξάνουμε τη δεξαμενή γνώσης και πόρων. Αυτό αυξάνει την ετοιμότητα να βοηθούμε τον άλλο σε δύσκολες περιόδους”, επεσήμανε.

Ο κ. Στυλιανίδης είπε πως η ΕΕ εκτιμά βαθιά τη βοήθεια της τουρκικής κυβέρνησης προς τους Σύρους και άλλους πρόσφυγες, σημειώνοντας πως το βάρος είναι μεγάλο για την Τουρκία. Πρόσθεσε πως η Ευρώπη θα συνεχίσει να στηρίζει τις τουρκικές προσπάθειες προς την κατεύθυνση της επίδειξης αλληλεγγύης προς το συριακό λαό.

Εξάλλου σε εναρκτήρια ομιλία του στο Φόρουμ, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε πως ο οικονομικός και ανθρωπιστικός αντίκτυπος των καταστροφών την τελευταία δεκαετία είναι πρωτοφανής. Πρόσθεσε πως παγκοσμίως συνολικά έχουν επηρεαστεί σχεδόν δυο δισεκατομμύρια άνθρωποι, ενώ εφτακόσιες χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Ο κ. Στυλιανίδης είπε ακόμη πως κατά μέσο όρο το οικονομικό κόστος των καταστροφών αυτών για την Ευρώπη υπολογίζεται στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Αναφέρθηκε στη σημασία του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ καθώς και του Συντονιστικού Κέντρου Επείγουσας Ανταπόκρισης, σημειώνοντας παράλληλα πως παρά την πρόοδο που έχει γίνει πάντα υπάρχει περιθώριο για βελτίωση, “μπορούμε να κάνουμε περισσότερα” και να “δράσουμε καλύτερα”.

Πηγή: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα