Η τοπική επικαιρότητα απασχολεί κυρίως τον τ/κ Τύπο

Η εφαρμογή της απόφασης «δικαστηρίου» για τη δεύτερη δουλειά γιατρών του «δημοσίου» και οι επιπτώσεις στον τομέα της υγείας στα κατεχόμενα, οι εκδηλώσεις για τις επετείους της 1ης Αυγούστου, οι δηλώσεις Οζντίλ Ναμί για το Κυπριακό και η παρ' ολίγον τραγωδία σε αγροτικό δρόμο όταν αναποδογυρίστηκε βαρούλκο (βίντζι), είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Διαχωρισμός στην κατασκήνωση», γράφει ότι σε κατασκήνωση που έγινε στην πόλη Τσανάκαλε της Τουρκίας και στην οποία έλαβαν μέρος

και Τουρκοκύπριοι μαθητές, διαχώρισαν τα αγόρια από τα κορίτσια, γεγονός που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων. Αλλού γράφει ότι σε δηλώσεις του σε τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, ο «υπουργός» οικονομικών Σερντάρ Ντενκτάς είπε ότι στηρίζει το άνοιγμα των Βαρωσίων. Αναφέρει ακόμα ότι οι ηγέτες θα συναντηθούν για πρώτη φορά μετά την Ελβετία στην αποχαιρετιστήρια δεξίωση του Έσπεν Μπαρθ Έιντε την Πέμπτη.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Χάος στην υγεία», γράφει ότι πέρασαν οι έξι μήνες διορίας που το «δικαστήριο» έδωσε στους γιατρούς να επιλέξουν πού θα εργάζονται, στον ιδιωτικό ή τον «δημόσιο» τομέα, και από σήμερα τίθεται η απαγόρευση της δεύτερης εργασίας, εξέλιξη που θα δημιουργήσει χάος λόγω παραιτήσεων γιατρών από το «δημόσιο». Γράφει, ακόμα, ότι από τύχη δεν υπήρξαν θύματα όταν ένα βαρούλκο αναποδογυρίστηκε λόγω προβλήματος στα φρένα του. Αλλού αναφέρει ότι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα στα κατεχόμενα για την 446η επέτειο της κατάληψης της Κύπρου από τους Οθωμανούς, την 59η επέτειο της ίδρυσης της ΤΜΤ και την 41η επέτειο της σύστασης της διοίκησης των «δυνάμεων ασφαλείας».

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Μεγάλο χάος», γράφει ότι εν όψει της σημερινής εφαρμογής της απόφασης «δικαστηρίου» για το θέμα της δεύτερης δουλειάς των γιατρών, χθες πέντε ιατροί παραιτήθηκαν από «δημόσιο» νοσοκομείο, ενώ, μέχρι στιγμής, λόγω υποστελέχωσης ήδη έκλεισαν δύο τμήματα σε νοσοκομείο, το τμήμα γαστρεντερολογίας και τμήμα παιδοοδοντιατρικής. Γράφει, ακόμα, ότι δελφίνι που εγκλωβίστηκε στη θαλάσσια περιοχή στο κατεχόμενο Τρίκωμο τελικά με την παρέμβαση καθηγητών βιολογίας «πανεπιστημίου» απεγκλωβίστηκε και αφέθηκε ελεύθερο. Αναφορά γίνεται και σε ανακοινώσεις – εκκλήσεις της θεολογικής σχολής Χαλά Σουλτάν στους νέους για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα Κορανίου.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Δεν φτάνουν τα λεφτά για την κουζίνα», γράφει ότι η αύξηση στις τιμές των προϊόντων και οι μειωμένοι μισθοί αφήνουν πολλά νοικοκυριά χωρίς τα καθημερινά αναγκαία. Η εφημερίδα παραθέτει συγκριτικά τιμές προϊόντων πρώτης ανάγκης. Αλλού αναφέρει ότι ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα όταν βαρούκλο αναποδογυρίστηκε λόγω προβλημάτων στα φρένα του, σε αγροτικό δρόμο από την κατεχόμενη Κερύνεια στον κατεχόμενο Καραβά. Αναφορά γίνεται και στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σήμερα στα κατεχόμενα για την 446η επέτειο της κατάληψης της Κύπρου από τους Οθωμανούς, την 59η επέτειο της ίδρυσης της ΤΜΤ και την 41η επέτειο της δημιουργίας της διοίκησης των «δυνάμεων ασφαλείας».

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Χάος στην υγεία», γράφει ότι τίθεται από σήμερα, 1η Αυγούστου, σε εφαρμογή η απόφαση «δικαστηρίου» σχετικά με το θέμα της δεύτερης δουλειάς γιατρών του «δημοσίου». Σύμφωνα με το «δικαστήριο», μέχρι σήμερα θα έπρεπε οι ιατροί να αποφασίσουν πού θέλουν να δουλεύουν, στο ιδιωτικό ή στο «δημόσιο». Τα οργανωμένα σύνολα των ιατρών προειδοποιούν ότι από σήμερα ο τομέας της υγείας θα αντιμετωπίσει κρίση. Αναδημοσιεύει δηλώσεις του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη σχετικά με το θέμα των Βαρωσίων. Αναφορά γίνεται και σε δηλώσεις του Τ/κ διαπραγματευτή Οζντίλ Ναμί ότι η διαδικασία στο Κραν Μοντάνα απέτυχε λόγω της στάσης της ε/κ πλευράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα