Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιεί τόση ενέργεια όση μια μικρή χώρα

Τον Ιανουάριο, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) εξέδωσε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια χρήση ενέργειας για τα επόμενα δύο χρόνια. Στις προβλέψεις περιλαμβάνονταν για πρώτη φορά εκτιμήσεις για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που σχετίζονται με κέντρα δεδομένων, κρυπτονομίσματα και τεχνητή νοημοσύνη.

Ο ΔΟΕ  εκτιμά ότι, αθροιστικά, αυτή η χρήση αντιπροσώπευε σχεδόν το 2 τοις εκατό της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης το 2022 — και ότι η ζήτηση για αυτές τις χρήσεις θα μπορούσε να διπλασιαστεί μέχρι το 2026, γεγονός που θα

την καθιστούσε περίπου ίση με την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται από ολόκληρη τη χώρα της Ιαπωνίας .

Ζούμε στην ψηφιακή εποχή, όπου πολλές από τις διαδικασίες που καθοδηγούν τη ζωή μας είναι κρυμμένες από εμάς μέσα στον κώδικα του υπολογιστή. Μας παρακολουθούν μηχανές στα παρασκήνια που μας χρεώνουν όταν διασχίζουμε γέφυρες με διόδια, μας καθοδηγούν στο διαδίκτυο και μας προσφέρουν μουσική που δεν ξέραμε καν ότι θέλαμε. Όλα αυτά χρειάζονται υλικό για να κατασκευαστούν και να λειτουργήσουν — πλαστικά, μέταλλα, καλωδιώσεις, νερό — και όλα αυτά έχουν κόστος. Αυτά τα κόστη απαιτούν συμβιβασμούς.

Κανένας από αυτούς τους συμβιβασμούς δεν είναι τόσο σημαντικός όσο στην ενέργεια. Καθώς ο κόσμος θερμαίνεται προς όλο και πιο επικίνδυνες θερμοκρασίες, πρέπει να εξοικονομήσουμε όση περισσότερη ενέργεια μπορούμε για να μειώσουμε την ποσότητα αερίων που θερμαίνουν το κλίμα που ρίχνουμε στον αέρα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αριθμοί του ΔΟΕ είναι τόσο σημαντικοί και θα  πρέπει να απαιτήσουμε περισσότερη διαφάνεια και πιο πράσινη τεχνητή νοημοσύνη στο μέλλον. Και αυτός είναι ο λόγος που αυτή τη στιγμή πρέπει να είμαστε ευσυνείδητοι καταναλωτές των νέων τεχνολογιών, κατανοώντας ότι κάθε κομμάτι δεδομένων που χρησιμοποιούμε, αποθηκεύουμε ή παράγουμε έχει πραγματικό κόστος.

Ένας από τους τομείς με την ταχύτερα αυξανόμενη ζήτηση για ενέργεια είναι η μορφή μηχανικής μάθησης που ονομάζεται γενετική τεχνητή νοημοσύνη, η οποία απαιτεί πολλή ενέργεια για εκπαίδευση και πολλή ενέργεια για την παραγωγή απαντήσεων σε ερωτήματα. Η εκπαίδευση ενός μεγάλου γλωσσικού μοντέλου όπως το GPT-3 του OpenAI, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί σχεδόν 1.300 μεγαβατώρες (MWh) ηλεκτρικής ενέργειας, την ετήσια κατανάλωση περίπου 130 σπιτιών στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον ΔΟΕ, μια και μόνο αναζήτηση στο Google απαιτεί 0,3 watt/h ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ένα αίτημα ChatGPT διαρκεί 2,9 watt/h. (Ένας λαμπτήρας πυρακτώσεως αντλεί κατά μέσο όρο 60 βατ-ώρες χυμού.) Εάν το ChatGPT ενσωματωνόταν στις 9 δισεκατομμύρια αναζητήσεις που γίνονται κάθε μέρα, λέει ο IEA, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξανόταν κατά 10 τεραβατώρες ετησίως — η ποσότητα που καταναλώνεται από περίπου 1,5 εκατομμύριο κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: VOX

Keywords
Τυχαία Θέματα