Η εξάπλωση του ιου Ζήκα ενδεχομένως να εξελιχθεί σε πανδημία

Toν κώδωνα του κινδύνου κρούουν, οι Αμερικανοί επιστήμονες όσον αφορά τον θανατηφόρο ιο Ζήκα, ο οποίος εξαπλώνεται με ταχύτητα φωτός.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες, ζήτησαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αναλάβει επειγόντως δράση, αφού όπως λένε πρόκειται για «ραγδαία εξάπλωση του ιού Ζήκα, η οποία ενδεχομένως να εξελιχθεί σε πανδημία».

Ωστόσο, οι επιστήμονες συγκάλεσαν συμβούλιο με εμπειρογνώμονες όπου τόνισαν πως πρέπει να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα έτσι ώστε να εξαλείψουν

τον ιό.

Στη σύσκεψη, ανέφεραν επίσης πως θα παρασκευάσουν ένα εμβόλιο μέσα στα επόμενα 2 χρόνια.

Ο θανατηφόρος ιός Ζήκα, ξεκίνησε από την Βραζιλία και εξαπλώθηκε με γοργούς ρυθμούς σε περίπου 20 χώρες, μολύνοντας έτσι χιλιάδες ανθρώπους.

Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, ζήτησε από τη Λατινική Αμερική να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την καταπολέμηση του ιού, προγραμματίζοντας συνέδριο για την επόμενη εβδομάδα.

Παρέμβαση στο ζήτημα έκανε και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ζήτησε από τους επιστήμονες και τις αρμόδιες υπηρεσίες να επισπεύσουν τις έρευνες για την ανάπτυξη εμβολίου και την ταχύτερη δυνατή καταπολέμηση της ασθένειας.

Ο Μπαράκ Ομπάμα. δήλωσε ότι οι ερευνητές θα πρέπει να ανακαλύψουν καλύτερα και πιο αποδοτικά διαγνωστικά τεστ, ώστε οι πολίτες να προφυλαχθούν από τη μόλυνση, η οποία εξαπλώνεται σε πολλές χώρες στον πλανήτη και προσβάλει τις έγκυες γυναίκες και τα έμβρυα.

Θεραπεία:

«Δεν υπάρχει θεραπεία για τον ιό Ζήκα, ωστόσο προσπαθούμε να παρασκευάσουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο» ανέφεραν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Οι ερευνητές, έχουν επισκεφθεί τη Βραζιλία για διεξαγωγή έρευνας και επέστρεψαν στο Τέξας, όπου και ξεκίνησαν την ανάλυσή των στοιχείων που περισυνέλεξαν, σε μια σουίτα εργαστηρίων υψηλής ασφαλείας. Η πρόσβαση στο κτίριο, ελέγχεται αυστηρά από την αστυνομία και το FBI.

Μιλώντας στο BBC, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου για τις Ανθρώπινες Λοιμώξεις, Δρ. Scott Weaver, ανέφερε ότι «οι άνθρωποι δικαιωματικά είχαν πανικοβληθεί από την εξάπλωση του ιού».

Ο κ. Weaver, προειδοποιεί πως «Εάν ο ιός εξαπλωθεί κι άλλο, είναι επίφοβο η κατάσταση της μικροκεφαλίας να πάρει μεγάλες διαστάσεις, κάτι το οποίο θα ήταν τραγικό αφού δεν έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε κάτι γι’αυτό».

Εξάπλωση του ιού Ζήκα:

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ανακοίνωσε ότι o iος Ζήκα αναμένεται να εξαπλωθεί παντού στην Αμερική, εκτός από τη Χιλή και τον Καναδά.

Το κλίμα στις δύο αυτές χώρες, εμποδίζει την αναπαραγωγή του κουνουπιού Aedes, Οι αρμόδιοι φορείς υγείας, ανέφεραν πως υπάρχουν πάνω απο 20 περιπτώσεις μόλυνσης ανθρώπων σε άλλες χώρες και στη συνέχεια επανήλθε στις ΗΠΑ.

O παρακάτω χάρτης απεικονίζει τις χώρες όπου εξαπλώθηκε ο ιός Ζήκα:

Τι είναι ο ιός Ζήκα:

Ο ιός Ζήκα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η νέα αναδυόμενη απειλή για την ανθρωπότητα, σύμφωνα με αξιωματούχους του γραφείου δημόσιας υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μέχρι τώρα ο ιός Ζήκα θεωρούταν μια σπάνια ασθένεια με ήπια συμπτώματα και μεταδίδεται από τα κουνούπια. Πήρε το όνομά του από το δάσος Ζήκα στην Ουγκάντα, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά από τους επιστήμονες στη δεκαετία του 1940.

Ελάχιστες περιπτώσεις του ιού είχαν καταγραφεί πριν από το 2013. Όμως, οι επιστήμονες άρχισαν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου μετά από πολλαπλές εστίες που ανακαλύφθηκαν στα νησιά του Ειρηνικού και τη Νοτιοανατολική Ασία. Από τότε, ο Ζήκα έχει εξαπλωθεί στη Βραζιλία, όπου οι επιστήμονες εκτιμούν πως 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι μπορεί να έχουν μολυνθεί.

Συνήθως, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, εξανθήματα, πόνο στις αρθρώσεις και κόκκινα μάτια. Τα ποσοστά νοσηλείας είναι χαμηλά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι δεν έχουν αναφερθεί ακόμα θάνατοι από τον ιό.

Tι είναι η μικροκεφαλία:

Μικροκεφαλία, ονομάζεται η κατάσταση στην οποία η περίμετρος της κεφαλής είναι μικρότερη από τον μέσο όρο μείον δύο σταθερές αποκλίσεις ή από την 2η εκατοστιαία θέση για την ηλικία και το φύλο.

Απαραίτητη προϋπόθεση η σωστή μέτρηση της πλαστικής μεζούρας και η χρήση των κατάλληλων διαγραμμάτων . Η αιτιολογία είναι ετερογενής και περιλαμβάνει αίτια που σχετίζονται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου, τα οποία μπορούν να επιδρά- σουν πριν ή μετά τη γέννηση.

Πηγή: BBC

Keywords
Αναζητήσεις
ιος ζηκα το τελος, χωρες με ιο ζηκα
Τυχαία Θέματα