Η πρόληψη της σχολικής παραβατικότητας πιάνει τόπο

Θετικά και ενθαρρυντικά μηνύματα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας έστειλαν τα 28 σχολεία Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης που εφάρμοσαν καλές πρακτικές πρόληψης της βίας κατά την περσινή σχολική χρονιά 2015-2016.

Τα 28 σχολεία συμμετείχαν με δράσεις στο θεσμοθετημένο πρόγραμμα που έχει εκπονήσει το Συμβούλιο για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Εγκληματικότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης

και Δημόσιας Τάξης, σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο για τη Βία στο Σχολείο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στη Λευκωσία τα 9 σχολεία, των οποίων οι δράσεις διακρίθηκαν, παρουσίασαν τις δράσεις που εφάρμοσαν και παρέλαβαν τους επαίνους για τη διάκριση από τους Υπουργούς, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου και Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή.

Σε ομιλία του ο Υπουργός Δικαιοσύνης, αφού εξέφρασε ικανοποίηση για την προσπάθεια που καταβλήθηκε από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία που εφαρμόστηκαν οι καλές πρακτικές, ανέφερε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης ετοίμασε νομοσχέδιο για τη μεταχείριση των παιδιών ηλικίας μέχρι 18 ετών τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπα με το νόμο.

Ο κ. Νικολάου εξήγησε ότι οι κυριότερες πρόνοιες του νομοσχεδίου αφορούν τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του παιδιού ως παραβάτη, την παραπομπή του σε πρόγραμμα αποδικαστικοποίησης, τη σύσταση πολυθεματικών ομάδων χειρισμού των περιπτώσεων και την ανάληψη της δικαστικής διαδικασίας από ειδικό δικαστήριο, το Δικαστήριο Ανηλίκων.

“Γενικότερα, οι βασικές αρχές του νομοσχεδίου λαμβάνουν υπόψη πρωτίστως το συμφέρον του παιδιού κατά τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης το επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα, με το παιδί να συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων που το αφορούν και διασφαλίζουν ότι η ποινική δίωξη παιδιού συνιστά το έσχατο μέτρο”, συνέχισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, προσθέτοντας ότι πέραν του ζητήματος της μεταχείρισης των νεαρών παραβατών, απασχολεί ιδιαίτερα την Κυβέρνηση ο τομέας της πρόληψης του φαινομένου της νεανικής παραβατικότητας και γι’αυτό αξιολογεί τα στοιχεία που προκύπτουν από τη διερεύνηση των αιτιών που την προκαλούν.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε ότι η ενεργός εμπλοκή του σχολείου στην πρόληψη της βίας και της νεανικής παραβατικότητας είναι σημαντική και ουσιαστική και σε πολλές περιπτώσεις καθοριστική για τη μελλοντική ζωή των νέων μας.

Ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι οι κριτικές για τη διαχείριση του θέματος της παραβατικής συμπεριφοράς στα σχολεία είναι καλοδεχούμενες, αλλά συνέχισε, η αλήθεια είναι ότι τα δύο Υπουργεία καταβάλλουν έντονες προσπάθειες και αναπτύσσουν δράσεις που αποσκοπούν στην πρόληψη.

Ειδικότερα στις μέρες μας, που τα περιστατικά νεανικής παραβατικότητας παρουσιάζουν αυξητική τάση, και λαμβάνοντας υπόψη ότι κάθε σχολική κοινότητα αποτελεί μια μικρογραφία της ευρύτερης κοινωνίας, είναι αναγκαίο να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα απ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, πρόσθεσε.

“Αναζητώντας τις βαθύτερες αιτίες του προβλήματος μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε και να προχωρήσουμε σε αποτελεσματικές λύσεις” συνέχισε, λέγοντας περαιτέρω ότι επιδίωξη του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού είναι να παρέχεται σε όλα τα παιδιά ποιοτική εκπαίδευση και ίσες ευκαιρίες μάθησης.

Είπε ακόμα ότι το Υπουργείο Παιδείας στοχεύει στην καταπολέμηση της σχολικής αποτυχίας, η οποία πολλές φορές οδηγεί σε βίαιες και παραβατικές συμπεριφορές αλλά και στη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων, ώστε η σχολική ζωή των παιδιών να είναι καθόλα ωφέλιμη και γεμάτη από όμορφες και ευχάριστες εμπειρίες.

Τα σχολεία των οποίων οι δράσεις διακρίθηκαν είναι τα εξής:
Δημοτικό Σχολείο Αγίων Ομολογητών (ΚΑ)
Πρόγραμμα/Δράση: «Ένα Σχολείο για Όλους»
Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού ΚΓ’ – Αγ. Σπυρίδωνα Β’
Πρόγραμμα/Δράση: «ΑλλάΖΩ: Συνδυάζοντας τη γνώση με την εμπειρία, το σχολείο με την κοινωνία».
Γυμνάσιο Πετράκη Κυπριανού
Πρόγραμμα/Δράση: «Ανάπτυξη Στάσεων και Συμπεριφορών που διακρίνουν τον ενεργό, δημοκρατικό μαθητή – αυριανό Πολίτη»
Περιφερειακό Γυμνάσιο Λιβαδιών
Πρόγραμμα/Δράση: «Πρόγραμμα Σχολικής Διαμεσολάβησης»
Περιφερειακό Γυμνάσιο Κοκκινοτριμιθιάς
Πρόγραμμα/Δράση:

Από κοινού διακρίθηκαν για τις δράσεις τους που αφορούν στη Διαχείριση συμπεριφοράς μαθητών και την ενίσχυση της θετικής συμπεριφοράς τους βραβεύθηκαν τα σχολεία:
Δ΄ Δημοτικό Σχολείο Αγλαντζιάς
Α΄ Δημοτικό Σχολείο Αγίου Αθανασίου
Πρόγραμμα/Δράση :– «Σχολικό Σύστημα Προώθησης Θετικής Συμπεριφοράς-(Σύστημα ΠροΘΕΣυ)»

Από κοινού για την ολιστική τους δράση στην Προαγωγή της Ψυχοσυναισθηματικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης των Μαθητών βραβεύθηκαν τα σχολεία:
Λύκειο Κύκκου Πάφου
Πρόγραμμα/Δράση: «Προαγωγή Υγείας και Πρόληψη της Νεανικής Παραβατικότητας»
Λύκειο Κύκκου Β’
Πρόγραμμα/Δράση: «Η Δύναμή μας Εμείς».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα