Η ώρα των αποφάσεων για την Προεδρία της Βουλής

Σε εξέλιξη βρίσκεται συνεδρία του πολιτικού γραφείου της ΕΔΕΚ, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να ξεκαθαρίσουν οι αποφάσεις για την πορεία του κόμματος μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και να οριστικοποιηθεί και η στήριξη του προέδρου του Κινήματος Μαρίνου Σιζόπουλου για την προεδρία της Βουλής.

Στο Πολιτικό Γραφείο κάνουν δεύτερες σκέψεις για την επίσπευση του εκλογικού συνεδρίου το οποίο είναι καθορισμένο για το Φθινόπωρο,

καθώς οι παραιτηθέντες από την πυραμίδα του κόμματος παραμένουν στη θέση τους μέχρι το Συνέδριο.

Την υποψηφιότητα Σιζόπουλου στηρίζει και το ΔΗΚΟ, του οποίου το εκτελεστικό γραφείο συνήλθε νωρίτερα και επικύρωσε την απόφαση για στήριξη του Προέδρου της ΕΔΕΚ. Στήριξη ενδεχόμενης υποψηφιότητας Σιζόπουλου εκ μέρους του ΔΗΚΟ, προσδίδει δυναμική στην υποψηφιότητα του Προέδρου της ΕΔΕΚ, διαμορφώνοντας προϋποθέσεις σύμπλευσης όλων των δυνάμεων του κεντρώου χώρου.

Στο ΔΗΣΥ δεδομένου ότι το Πολιτικό του Γραφείο θα συνεδριάσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θεωρητικά όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές. Σε μία λακωνική δήλωση το μεσημέρι ο ΔΗΣΥ αναφέρει πως όταν ληφθεί η απόφαση θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση. Παρόλα αυτά το θέμα βρίσκεται στην ατζέντα του πολιτικού Γραφείου την προσεχή Τρίτη. Πληροφορίες πάντως φέρουν το ΔΗΣΥ, μετά και από συνεννόηση του Αβέρωφ Νεοφύτου με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, να θέτει κόκκινη γραμμή στη στήριξη του Μαρίνου Σιζόπουλου εξαιτίας της πρότερης πολιτικής του συμπεριφοράς και σύγκρουσης με την κυβέρνηση.

Ανοικτή παραμένει και η υποψηφιότητα του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Υπό συζήτηση είναι και το σενάριο υποστήριξης της υποψηφιότητας του Δημήτρη Συλλούρη, όχι όμως η στήριξη υποψηφιότητας του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού.

Στην Εζεκία Παπαϊωάννου συνήλθε το απόγευμα το Πολιτικό Γραφείο, το οποίο προκρίνει την υποψηφιότητα Άντρου Κυπριανού, πρόταση η οποία θα τεθεί και στην Κεντρική Επιτροπή, για τελική άπόφαση τη Δευτέρα. Ο Άντρος Κυπριανού θα έχει, εξάλλου, συνάντηση με τον Γιώργο Λιλλήκα προς ανίχνευση προθέσεων, παρά τη δεδηλωμένη θέση της Συμμαχίας Πολιτών ότι δεν επιθυμεί συνεργασία με τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ για την εκλογή Προέδρου της Βουλής. Βέβαια στη Συμμαχία Πολιτών θεωρούν εκ των ων ουκ άνευ, την πιθανότητα να τα βρει ο χώρος του Κέντρου για να εκλεξει Πρόεδρο της Βουλής, ενώ ανοικτό παραμένει και το ενδεχόμενο να προταθεί ο Γιιώργος Λιλλήκας, αν προκύψει στήριξη από ένα μεγάλο κόμμα.

​Η Αλληλεγγύη προέκρινε την υποψηφιότητα Συλλούρη, για την οποία αν δει θετικά η Πινδάρου και σε αυτή την περίπτωση δημιουργούνται πλειοψηφίες, για την ψήφιση νομοσχεδίων. Δεδομένη είναι και η πρόθεση του Προέδρου των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη, αν εξασφαλίζει και τη στήριξη άλλων δυνάμεων του Κέντρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα