Η ομάδα του Κωστρίκη εντόπισε cluster νέου στελέχους του HIV-Τι είπε για Covid

Στο Ράδιο Πρώτο φιλοξενήθηκε ο δρ. Λεόντιος Κωστρίκης, ο οποίος μίλησε για το νέο στέλεχος του ιού HIV που ανακάλυψε η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Κύπρου αλλά και για την πανδημία του κορωνοϊού.

Αρχικά αναφέρθηκε στο νέο στέλεχος του ιού HIV τον οποίο ανακάλυψε ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Όπως δήλωσε, ο ιός είναι σε πανδημία

εδώ και 40 χρόνια. «Ξεκίνησε από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα». Πρόσθεσε ότι είναι μια ξεχασμένη πανδημία καθώς υπάρχουν καλά αντιικά φάρμακα. «Η θεραπεία εισήχθη το 1990 και είναι γνωστή ως κοκτέιλ θεραπεία».

Ο κ. Κωστρίκης ανέφερε ότι κάθε χρόνο στην Κύπρο εντοπίζεται διπλάσιος αριθμός λοιμώξεων και είναι κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας. Ο ίδιος μαζί με την ομάδα του και σε συνεργασία με την Γρηγόρειο κλινική ταυτοποιούν όλα τα στελέχη που εντοπίζονται από τους νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς.

«Αυτό που έχει παρατηρηθεί είναι ένα cluster 14 ασθενών». Συμπλήρωσε ότι ο πρώτος ασθενής ταυτοποιήθηκε το 2017 και ο τελευταίος πρόσφατα. «Είναι ένα αυξανόμενο cluster». Εξήγησε ότι είναι ένα ανασυνδυασμένο στέλεχος ιού το οποίο αποτελείται από τέσσερα στελέχη του HIV. «Η πρώτη ταυτοποίηση έγινε εδώ στην Κύπρο. Δεν έχει παρατηρηθεί σε άλλη περιοχή του κόσμου».

Ακόμη είπε ότι έχει δοθεί όνομα στο νέο στέλεχος και ονομάζεται CRF91. Ο δρ.Κωστρίκης ανέφερε ότι η έρευνα έχει δημοσιευθεί σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό.

Διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζουν τις κλινικές επεκτάσεις σε ασθενείς. «Αυτοί οι ασθενείς έχουν επιδημιολογική σχέση. Μετά τη δημοσίευση ανακαλύψαμε ακόμη δύο ασθενείς». Σημείωσε ότι ως κοινό χαρακτηριστικό είναι ότι όλοι είναι νεαροί ομοφυλόφιλοι άντρες και σχεδόν όλοι Κύπριοι. «Έχουν μολυνθεί από τον HIV στην Κύπρο», είπε.

Στη συνέχεια ο δρ. Κωστρίκης σχολίασε τις δηλώσεις της Στέλλας Κυριακίδου και του Υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα για την πανδημία του κορωνοϊού, τονίζοντας ότι ο ίδιος έχει διαφορετική άποψη, βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα.

Επεσήμανε ότι τα έξι επιδημιολογικά κύματα που είχαμε στην Κύπρο δεν δημιουργήθηκαν λόγω του χειμώνα, του φθινοπώρου ή του καλοκαιριού. «Έχουν δημιουργηθεί λόγω της έλευσης κάποιου γενετικού στελέχους του ιού, το οποίο ήταν μεταδοτικότερο από το προηγούμενο. «Το τελευταίο επιδημιολογικό κύμα ήταν λόγω της μετάλλαξης Όμικρον 5.1».

Διευκρίνισε ότι συνεχίζεται η μελέτη και ταυτοποιούνται γενετικά 200 δείγματα τη βδομάδα και αποστέλλεται αναφορά στο Υπουργείο Υγείας. «Θα γνωρίζουμε αν υπάρχει έλευση νέου στελέχους στην Κύπρο. «Να λάβουμε μέτρα αν έρθει νέο στέλεχος στην Κύπρο, όχι λόγω χειμώνα», είπε. 

Διαβάστε ακόμη: Υπ. Υγείας: Δεν φεύγει η μάσκα- Εξετάζεται επιστροφή μαθητών με rapid test

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι τα μέτρα που λαμβάνονταν τον χειμώνα ήταν επειδή υπήρχαν νέα στελέχη. «Η δική μου φιλοσοφική αρχή είναι ότι όπως εξελίσσεται ο ιός, να εξελίσσεται και ο δικός μας τρόπος αντιμετώπισης».

Τέλος, μίλησε για τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων που εντοπίστηκαν στην Κύπρο, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι ανησυχητικό. «Υπήρχε πάντοτε στην Ευρώπη και η αύξηση των κρουσμάτων είναι επειδή υπήρχαν lockdown με αποτέλεσμα ο πληθυσμός των χωρών να μην κάνει αντισώματα απέναντι σε άλλες ασθένειες. Αναμένω να το δούμε και στα παιδιατρικά νοσήματα».

Ακούστε το απόσπασμα στο 36:55

Διαβάστε ακόμη:

Κυριακίδου:Καλεί σε προετοιμασία για covid-19-«Να αυξήσουμε τους εμβολιασμούς»

Ενώπιον των ειδικών την Παρασκευή ο οδικός χάρτης για διαχείριση του κορωνοϊού

Keywords
Τυχαία Θέματα