Η Ντόχα δηλώνει δεσμευμένη από συμφωνία για ανταλλαγή κρατουμένων ΗΠΑ-Ιράν

Το Κατάρ δήλωσε σήμερα ότι είναι δεσμευμένο από την συμφωνία, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβησή του, για ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν, η οποία περιλαμβάνει την αποδέσμευση από την Ουάσινγκτον 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ιρανικών περιουσιακών στοιχείων που είχαν παγώσει.

"Το Κατάρ είναι δεσμευμένο από την συμφωνία και θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του. Δεν θα κάνει τίποτα χωρίς να συμβουλευτεί τους εταίρους του", δήλωσε ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν Αλ-Θάνι, κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε

με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, 'Αντονι Μπλίνκεν.

Η προειδοποίηση αυτή του Κατάρ διατυπώνεται αφότου αμερικανικές φωνές της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία επέτρεψαν στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, σύμμαχο του Ιράν, να χρηματοδοτήσει την φονική του επίθεση κατά του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν χθες, Πέμπτη, ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Κατάρ φέρεται να συμφώνησαν να εμποδίσουν το Ιράν να έχει πρόσβαση σε αυτά τα κεφάλαια.

Το Ιράν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ "δεν μπορούν να υπαναχωρούν" από τη συμφωνία μεταφοράς, μέσω του Κατάρ, των 6 δισεκ. δολαρίων ιρανικών πόρων, μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

Η Τεχεράνη, που υποστηρίζει οικονομικά και στρατιωτικά τη Χαμάς, αποτελεί αντικείμενο ιδιαίτερης προσοχής μετά την επίθεση ευρείας κλίμακας της Χαμάς που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 1.300 ανθρώπων, η πλειονότητα των οποίων ήταν άμαχοι.

Η Χαμάς κρατά έκτοτε σχεδόν 150 ομήρους. Στη Λωρίδα της Γάζας, τα μαζικά πλήγματα που εξαπέλυσε το Ισραήλ αντιδρώντας στην επίθεση που μετρά ήδη τουλάχιστον 1.799 νεκρούς, εκ των οποίων πολλά παιδιά, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Το Ιράν δήλωσε ότι υποστηρίζει την επίθεση της Χαμάς, απορρίπτοντας παράλληλα τις κατηγορίες για την εμπλοκή της.

"Η αμερικανική κυβέρνηση ξέρει ότι δεν μπορεί να υπαναχωρήσει από αυτή τη συμφωνία", δήλωσε ο εκπρόσωπος της μόνιμης αποστολής του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη, Αλί Καριμί Μαγάμ, αργά την Πέμπτη στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ (πρώην Twitter).

"Τα χρήματα αυτά ανήκουν νόμιμα στον ιρανικό λαό και προορίζονται για την κυβέρνηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν για να διευκολύνει την απόκτηση όλων των βασικών στοιχείων για την ευημερία του ιρανικού λαού", πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα