Η «μάνα των Ελλήνων» της Ουκρανίας ανοίγει την καρδιά της στην «Σημερινή»:

Eδώ και έναν χρόνο, μια «μικρή Ελλάδα» για την οποία ελάχιστα γνωρίζουμε, βρίσκεται στο μέσο ενός σφοδρού πολέμου και περνά μιαν από τις δυσκολότερες δοκιμασίες στην ιστορία της. Είναι η «μικρή Ελλάδα» της Ουκρανίας και οι εκεί Έλληνες βλέπουν τη γη τους να καταστρέφεται. Βλέπουν επίσης τις δομές και τις οργανώσεις τους, που έχτισαν όλα αυτά τα χρόνια, να ρημάζονται και να διαλύονται, καθιστώντας έτσι αβέβαιο το μέλλον τους στην ίδια τους την πατρίδα.

Ο ελληνικός πληθυσμός της Ουκρανίας θεωρείται ο αρχαιότερος απ’ όλους όσοι απαρτίζουν το σύγχρονο ουκρανικό

έθνος. Από τον 7ον αιώνα π.Χ. Έλληνες αποίκισαν περιοχές στην Αζοφική. Στο πέρασμα των αιώνων, ελληνικοί πληθυσμοί στο πλαίσιο διαφόρων συγκυριών, βρέθηκαν στην περιοχή της Κριμαίας, στην Ανατολική και τη Δυτική Ουκρανία.

Έφτασαν περίπου τις 200.000 ψυχές και ζούσαν πριν από τη ρωσική εισβολή σε όλη τη χώρα. Το κέντρο τους ήταν η Μαριούπολη και τα γύρω απ’ αυτήν χωριά.

Είχαν μέχρι πριν τον πόλεμο 106 συλλόγους, που ήταν όλοι συντονισμένοι και υπάγονταν στην Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας. Τιμούσαν όλες τις εθνικές και θρησκευτικές επετείους με λαμπρές γιορτές και εκδηλώσεις. Είχαν ελληνικά σχολεία και έδρα ελληνικών σπουδών στο πανεπιστήμιο της Μαριούπολης και γενικώς έκαναν ό,τι περνούσε απ’ το χέρι τους για να κρατήσουν την ελληνική τους ταυτότητα ζωντανή.

Απ’ τα πιο σημαντικά πρόσωπα του Ελληνισμού της Ουκρανίας είναι η κυρία Αλεξάνδρα Προτσένκο. Πολλοί την λένε «μάνα των Ελλήνων». Είναι εδώ και πολλά χρόνια η πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας. Επί προεδρίας της έγιναν σημαντικότατες δράσεις και οι ελληνικοί σύλλογοι οργανώθηκαν με αξιοζήλευτο τρόπο.

Μετά την εισβολή των Ρώσων, η κ. Αλεξάνδρα έφυγε πρόσφυγας και αυτή από τον τόπο της, τη Μαριούπολη. Εδώ και περίπου έναν χρόνο ζει στη Θεσσαλονίκη. Την συναντήσαμε και μιλήσαμε μαζί της. Μας είπε γι’ αυτήν τη «μικρή Ελλάδα» της Ουκρανίας. Μας μίλησε για όσα γράφονται περί «διωγμών και πιέσεων» της ελληνικής μειονότητας από την κυβέρνηση του Κιέβου. Μας απάντησε για το αν υπάρχουν Έλληνες της Ουκρανίας που πολεμάνε με τον ουκρανικό στρατό και άλλοι που υποστηρίζουν τη Ρωσία, όπως επίσης και για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτήν τη στιγμή ο Ελληνισμός της Ουκρανίας.

Στο μήνυμά της προς τους Έλληνες της Κύπρου και της Ελλάδας τόνισε πως τα κατεχόμενα κομμάτια της Ουκρανίας θα ξαναενωθούν και αυτό ελπίζει να γίνει και στην Κύπρο. Τέλος, εύχεται «να ζήσει η Ελλάδα μας χαρούμενη, και οι Έλληνες παντού, με τη σημαία ψηλά».

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη στην «Σημερινή»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελλήνων, Ουκρανίας, Σημερινή,ellinon, oukranias, simerini