Η Κυβέρνηση ενισχύει εμπράκτως τον τομέα της πυρασφάλειας

Τα καψαλίσματα απόρροια ανθρώπινου λάθους αποτελούν μια απο τις κυρίοτερες αιτίες εκδήλωσεις καταστροφικών πυρκαγιών στην Κύπρο. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, όπου ανθρώπινες ζωές χάνονται και ολόκληρες περιουσίες γίνονται στάχτη. Πυροσβεστική Υπηρεσία και CNP Ασφαλιστική συντονίζουν και φέτος τις ενέργειές τους για αντιμετώπιση των πυρκαγιών, διοργανώνοντας την εβδομάδα πυρασφάλειας με το μήνυμα '' Η πρόληψη στην πράξη, είναι ευθύνη όλων μας''

κυβέρνηση

από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της και στο πλαίσιο της πολιτικής για βελτίωση του χρόνου ανταπόκρισης και την μείωση των ζημιών, ενισχύει εμπράκτως τον τομέα της πυρασφάλειας του τόπου, τόσο με την προώθηση συγκεκριμένων πολιτικών αποφάσεων και μέτρων, όσο και με την ενίσχυση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης και του προσωπικού, όπως είναι η αύξηση του αριθμού πρόσληψη εποχιακών εργατών πυρόσβεσης" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου..

Από πέρσι ο αριθμός των πτητικών μέσων αυξήθηκε κατά δυο με τη χρήση των ελικοπτέρων Bell, ανεβάζοντας τον αριθμό στα 8, ενώ σε περίπτωση ανάγκης βοήθεια θα παράσχουν δυνάμεις των Βρεατνικών Βάσεων, του Ισραήλ και της Ελλάδας. Πέρσι τέθηκαν σε λειτουργία Πρατηρητήρια Υπαίθρου στις Κοινότητες Χοιροκιτίας, Κυβίδων και Αρόδων.

Όπως δήλωσε ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Νικολάου "Η κυβέρνηση φέτος έχει δώσει έγκριση και εργοδοτήθηκαν 169 Εποχικοί Εργάτες Πυρόσβεσης για 8 μήνες, οι οποίοι στελεχώνουν 18 Πυροσβεστικούς σταθμούς υπαίθρου και τρια παρατηρητήρια. Οι πυροσβεστικοί σταθμοί υπαίθρου Περιστερώνας, Στρουμπιού και Μονιάτη λειτουργούν επί 24ωρου βάσεως, ενώ ο Πυροσβεστικός σταθμός Κάτω Πύργου στελεχώθηκε με εποχικούς Πυροσβέστες".

Βάσει στατιστικών στοιχείων της πυροσβεστικής υπηρεσίας

Το 2015 ανταποκρίθηκε σε 6811 κλήσεις πυρκαγιών, σε σύγκριση με 5691 το 2014, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1120 πυρκαγιές. Η αύξηση οφείλεται κυρίως σε πυρκαγιές υπαίθρου που καταγράφηκαν μόνο στις επαρχίες Λευκωσίας και Πάφου κατά τους τρεις τελευταίους μήνες του χρόνου. Στις υπόλοιπες περιοχές υπήρξε μικρή μείωση. Οι ζημιές που προκλήθηκαν το 2015 ήταν στο μισό σε σύγκριση με το 2014.

Άμεση ανταπόκριση, γρήγορη κινητοποίηση, άμεση αποτροπή κάθε απειλής, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

"Η Παγκύπρια Εβδομάδα Πυρασφάλειας που ξεκινά σήμερα και διαρκεί μέχρι της 15 Μαϊου, είναι ένας καταξιωμένος θεσμός, τον οποίο ξεκινήσαμε από κοινού με την Πυρσβεστική Υπηρεσία Κύπρου, πριν από 15 χρόνια. Είναι ένας θεσμός που όχι μόνο άντεξε στο χρόνο αλλά σταθερά δυναμώνει και διευρύνει την απήχηση του" ανέφερε ο διευθυντής της CNP Aσφαλιστικής Ανδρέας Κ. Στυλιανού..

Η έναρξη της Παγκύπριας εβδομάδας Πυρασφάλειας έγινε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου κατα τη διάρκεια διάσκεψης τύπου στα κεντρικά Γραφεία του Ασφαλιστικού Ομίλου CNP Cyprus. Το παρών τους έδωσαν μεταξύ άλλων ο αρχηγός της αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου και ο αρχηγός του πυροσβεστικού Σώματος της Ελλάδας Αντιστράτηγος Ιωάννης Καρατζιάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα