Η Κύπρος τον Νοέμβριο: 74 γεγονότα που απασχόλησαν την επικαιρότητα

Aνασκόπηση των σημαντικότερων γεγονότων που συνέβησαν στην Κύπρο τον μήνα που μας πέρασε, κάνει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται σε 74 γεγονότα που απασχόλησαν την κυπριακή κοινή γνώμη τον Νοέμβριο, από τον φόνο εκ προμελέτης του Αλέξη Μαυρομιχάλη, μέχρι τις τουρκικές παραβιάσεις στη νεκρή ζώνη του Αγίου Δομετίου. 

Δείτε αναλυτικά: 

1.11.2023 Φόνος εκ προμελέτης διαπράχθηκε γύρω στις 9 χθες βράδυ, στη Λευκωσία, με θύμα τον Αλέξη Μαυρομιχάλη, 45 ετών από τη Λευκωσία,

όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία. 

1.11.2023 O Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ συνεχίζει να βρίσκεται σε ενεργή διαβούλευση με τις δύο πλευρές όσον αφορά το διορισμό ενός απεσταλμένου για το Κυπριακό, δήλωσε την Τετάρτη ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ αρμόδιος για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις, Ζαν–Πιέρ Λακρουά, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, που έλαβε χώρα στο Προεδρικό Μέγαρο. 

2.11.2023 Η Ολομέλεια της Βουλής εξέτασε την Πέμπτη με τη μορφή του κατεπείγοντος και ψήφισε ομόφωνα νομοσχέδιο για μείωση των συντελεστών ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. 

2.11.2023 Οι σχέσεις της Κύπρου με τις ΗΠΑ σήμερα βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από ποτέ προηγουμένως, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, απευθύνοντας χαιρετισμό στο Gala Dinner που διοργάνωσε η AHEPA Κύπρου εις μνήμη του Φώτου Φωτιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία. 

3.11.2023 Σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της Τράπεζας Κύπρου σε "BB", από "B+", με θετικές προοπτικές, προχώρησε την Παρασκευή ο Οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, αναβαθμίζοντας παράλληλα την αξιολόγηση Βιωσιμότητας (VR) της τράπεζας σε "bb" από "b+". Σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της Ελληνικής Τράπεζας σε "BB+", από "BB-", προχώρησε την Παρασκευή o οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, θέτοντας παράλληλα σε «σταθερές» τις προοπτικές της τράπεζας

3.11.2023 Κατά 17,4% ή κατά 1.951 πρόσωπα μειώθηκε ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον Οκτώβριο του 2023, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2022, με βάση στοιχεία διορθωμένα για εποχικές διακυμάνσεις, τα οποία ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία. 

3.11.2023 Νέα μηνύματα προς τη διαχειρίστρια εταιρεία του κοιτάσματος «Αφροδίτη», Chevron, έστειλε από τη Βουλή ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, ενόψει και της συνάντησης με τον πρόεδρο της Chevron, Κλέι Νέφ και της λήξης της περιόδου επίλυσης της διαφοράς γύρω από το σχέδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος. 

4.11.2023 «Η διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα τόσο για την Κυβέρνηση όσο και για μένα προσωπικά», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης  

5.11.2023  Συζητήθηκε διεξοδικά η κατάσταση στην περιοχή, όπως αυτή εξελίσσεται, στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος επισκέφθηκε εκτάκτως την Κύπρο την Κυριακή στο πλαίσιο επαφών στην περιοχή, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης σε γραπτή δήλωσή του. 

6.11.2023 Συνολικά 7.933 παράνομα διαμένοντες στην Κύπρο αναχώρησαν από την αρχή έτους 

6.11.2023 Μείωση κατά €16 εκατομμύρια παρουσίασαν οι συνολικές μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις (ΜΕΧ) στο τραπεζικό σύστημα στο τέλος Αυγούστου του 2023, υποχωρώντας στα €2,08 δισεκατομμύρια από €2,10 δισ. στο τέλος του προηγούμενου μήνα, με τις συνολικές προβλέψεις των τραπεζών να ανέρχονται στο 52,5%. 

6.11.2023 Στα 81,3 χρόνια μειώθηκε το προσδόκιμο ζωής στην Κύπρο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

7.11.2023 Τις διαδικασίες για απέλαση όσων αποδειχτεί ότι εμπλέκονται στα χτεσινά επεισόδια στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας «Πουρνάρα» στην Κοκκινοτριμιθιά, προτίθεται να κινήσει άμεσα η Πολιτεία, όπως ανέφερε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου. 

7.11.2023 Ο κυπριακός τραπεζικός τομέας βρίσκεται στην καλύτερη θέση που υπήρξε την τελευταία δεκαετία, δήλωσαν ειδικοί στο 19ο Cyprus Summit του Economist, στη συζήτηση σχετικά με την απόδοση του τραπεζικού τομέα σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων. Οι ειδικοί τόνισαν, ωστόσο, τη σημασία της εφαρμογής του πλαισίου εκποιήσεων για την αντιμετώπιση των ΜΕΧ. 

8.11.2023 Κύπρο, Ελλάδα και Γαλλία επαίνεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για τις προσπάθειές τους σχετικά με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. 

8.11.2023 Παρότι παραμένει υποψήφια προς ένταξη, η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται και να διολισθαίνει σε όλα τα θέματα που αφορούν στη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες, την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος, τη διαφθορά και την ελευθερία έκφρασης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών, αναφορικά με την Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία. 

8.11.2023 Τη σημασία της επίλυσης του Κυπριακού, καθώς η αστάθεια εμποδίζει την ανάπτυξη της οικονομίας, επεσήμαναν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο πλαίσιο της δεύτερης μέρας των εργασιών του συνεδρίου του Economist

9.11.2023 Την παράταση για ακόμα ένα χρόνο των περιοριστικών μέτρων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις μη εγκεκριμένες γεωτρήσεις από την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και στην κυπριακή ΑΟΖ το 2019, αποφάσισε την Πέμπτη το Συμβούλιο της ΕΕ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε την ανανέωση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2024. 

9.11.2023 Στο 23,3% ανήλθε ο συνολικός δείκτης φερεγγυότητας του κυπριακού τραπεζικού τομέα το β’ τρίμηνο του 2023, σε σχέση με 21,7% το α’ τρίμηνο του έτους, που είναι το υψηλότερο σημείο από τον Μάρτιο του 2018, οπότε και αναφέρονται τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ). 

10.11.2023 Σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων επικεντρώθηκε η 1η Διακυβερνητική Σύνοδος Κύπρου-Ελλάδας, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα, υπό τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, με τη συμμετοχή έντεκα μελών της κυπριακής Κυβέρνησης και των Ελλήνων ομολόγων τους, οι οποίοι είχαν διμερείς συναντήσεις. 

10.11.2023 Το ύψος της βασικής σύνταξης θα αυξηθεί κατά σχεδόν 4% από το νέο χρόνο, ανέφερε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Παναγιώτου σε ομιλία του ενώπιον της 24ης Συνόδου της Βουλής των Γερόντων. 

11.11.2023 Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ συνεχίζει τις επαφές με τα δύο μέρη σχετικά με τις εργασίες στην Πύλα 

12.11.2023 Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν κάτοικοι των Δήμων Γερμασόγειας και Αγίου Αθανασίου στη Λεμεσό, οι οποίοι τάσσονται κατά της δημιουργίας «κάθε μορφής δομής για οποιονδήποτε σκοπό». 

13.11.2023 To 59,2% του πληθυσμού της Κύπρου ηλικίας 25 - 34 ετών (42,0% στην ΕΕ) είχε πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το 2022, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

13.11.2023 Κέρδη μετά τη φορολογία ύψους €349 εκατ. για το εννιάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2023 ανακοίνωσε το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου, σε σύγκριση με ζημιά €19 εκατ. για το αντίστοιχο εννιάμηνο του 2022. Για το τρίτο τρίμηνο του 2023 κατέγραψε κέρδη μετά τη φορολογία ύψους €129 εκατ., αυξημένα κατά 3% σε τριμηνιαία βάση. 

14.11.2023 Oι όποιες αιτιάσεις προβάλλονται για τον μη διορισμό από τον ΓΓ του ΟΗΕ απεσταλμένου για το Κυπριακό δεν έχουν καμιά υπόσταση, και δεν θα πρέπει να εμποδίζουν μια τέτοια εξέλιξη, ανέφερε στον επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν. 

14.11.2023 Έτοιμη μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι η διαδικτυακή πλατφόρμα μέσω της οποίας θα μπορούν να συμπληρώνουν αίτηση οι ενδιαφερόμενοι, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σχετικά με το ενδεχόμενο αποζημιώσεων των κουρεμένων καταθετών. Σύμφωνα με τις δυνατότητες του κράτους και τα στοιχεία που θα τεθούν ενώπιον της πλατφόρμας,θα εξεταστούν οι όποιες ενέργειες μπορούν να ληφθούν, είπε ο Εκπρόσωπος. 

15.11.2023 Η Αστυνομία ξεκίνησε άμεσα την αξιολόγηση των δημοσιευμάτων που σχετίζονται με την έρευνα “Cyprus Confidential”, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνστανίνος Λετυμπιώτης. Πρόσθεσε ότι όπου εντοπιστεί υπόβαθρο θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να διερευνηθούν πιθανά ποινικά αδικήματα. 

15.11.2023 Επιβράδυνση της ανάπτυξης το 2023 αλλά σταδιακή ανάκαμψη τα επόμενα χρόνια, και υποχώρηση του πληθωρισμού, προβλέπουν στο κεφάλαιο για την Κύπρο οι Φθινοπωρινές Προβλέψεις 2023 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τις οποίες παρουσίασε την Τετάρτη ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι. Σε επίπεδο ΕΕ καταγράφεται μείωση της δυναμικής των οικονομιών της Ευρώπης λόγω του υψηλού κόστους ζωής, αλλά αναμένεται σταδιακή ανάκαμψη μέχρι το 2025, καθώς και συνέχιση της μείωσης του πληθωρισμού. 

15.11.2023 Ενοχλημένος εμφανίστηκε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός από τις αποκαλύψεις για τα “Cyprus Confidential”, λέγοντας ότι αυτό που ενοχλεί ιδιαίτερα είναι ότι συνεχίζουν να προβάλλουν την Κύπρο ως έναν χρηματοοικονομικό/επενδυτικό προορισμό που παρουσιάζει προβλήματα. 

15.11.2023 Σαράντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους όταν η Τουρκία και η τότε τουρκοκυπριακή ηγεσία ανακήρυξαν σε «κράτος» τα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν θα συμβιβαστούμε ποτέ με τα τετελεσμένα και η θέληση για επίλυση του Κυπριακού ούτε κάμπτεται, ούτε μειώνεται, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, με αφορμή την επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους. 

16.11.2023 Ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος έγινε δεκτός από τον Ισραηλινό Πρόεδρο Ισαάκ Χέρτσογκ τον οποίο ευχαρίστησε για την πολιτική έγκριση της πρότασης της Κύπρου για τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο για τη Γάζα.  

16.11.2023 Η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε το απόγευμα το νομοσχέδιο για την τηλεργασία με σκοπό τη ρύθμιση των εργασιακών όρων που την διέπουν. 

17.11.2023 Η Κύπρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πέντε χώρες στην Ευρωζώνη με τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης την επόμενη τριετία, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης 

17.11.2023 Αύξηση κατά 21,1% καταγράφηκε στις αφίξεις τουριστών στην Κύπρο τους πρώτους δέκα μήνες φέτος σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με στοιχεία, της Στατιστικής Υπηρεσίας 

17.11.2023 Τη δέσμευση του για αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών στο 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) σε βάθος πενταετίας, εξέφρασε ο Υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας 

18.11.2023 Την πρόθεση για αύξηση του ποσοστού συμμετοχής γυναικών στο κυβερνητικό σχήμα εντός του 2024, προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης 

19.11.2023 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, διαβεβαίωσε ότι καθημερινά εντείνει τις προσπάθειες του έτσι ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος στο Κυπριακό. Μιλούσε στο μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ Κυριάκου Μάτση στο Παλαιχώρι 

20.11.2023 Την έναρξη των εργασιών του EU One Stop Shop (EU OSS) για το εμπόριο της Πράσινης Γραμμής στη Λευκωσία, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

20.11.2023 Έλλειμμα €26,62 δισεκατομμύρια παρουσίασε το 2022 η καθαρή χρηματοοικονομική θέση της Κύπρου το 2022. 

21.11.2023 Κέρδη €240,7 εκατομμυρίων ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Τράπεζα για τους πρώτους εννέα μήνες του 2023. 

21.11.2023 Από συγκεκριμένο κράτος με εμπειρία σε θέματα παραβίασης κυρώσεων και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος θα προέλθουν οι εμπειρογνώμονες που θα ενισχύσουν σύντομα τη διερεύνηση που γίνεται στην Κύπρο, μετά και τις αποκαλύψεις από τη δημοσιογραφική έρευνα “Cyprus Confidential”, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη 

21.11.2023 Πτώση κατά 33% στην Κύπρο και αύξηση κατά 19% στην ΕΕ σημείωσε τον Αύγουστο του 2023, ο αριθμός των νέων αιτητών ασύλου, δηλαδή των ατόμων που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση διεθνούς προστασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2022, σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία για το άσυλο που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ 

21.11.2023 Στο BBB+, από BBB, αναβάθμισε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ο γερμανικός οίκος Scope Ratings GmbH, διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας 

22.11.2023 Τέλος έλαβε δικαστική διαμάχη μεταξύ της ελληνικής εταιρείας ΚΟΛΙΟΣ ΑΕ και ομάδας Κύπριων παραγωγών και μεταποιητών πρόβειου και αιγινού γάλακτος, μετά την απόφαση της εταιρείας, σε συμφωνία με τους παραγωγούς, να αποσύρει το αίτημα καταχώρησης του λογότυπου «HALLOUMAKI», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη. 

22.11.2023 Την εκτίμηση ότι στο τέλος του 2024 ο δείκτης δημοσίου χρέους ως προς το ΑΕΠ της κυπριακής κυβέρνησης θα παρουσιάσει πτώση σχεδόν 30 ποσοστιαίων μονάδων, σε σύγκριση με το τέλος του 2021 εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

22.11.2023 Συγχρηματοδοτούμενα σχέδια χορηγιών €245 εκ. μέχρι το 2027 παραχωρούνται ως κίνητρα στις επιχειρήσεις, με στόχο τον εκσυγχρονισμό, την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους και την ενεργειακή αναβάθμισή τους, είπε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου, χαιρετίζοντας την Ετήσια Γενική Συνέλευση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λευκωσίας (ΕΒΕΛ) 

23.11.2023 Πραγματοποιήθηκε από τις 11 μέχρι τις 19 Νοεμβρίου η άσκηση ειδικών επιχειρήσεων με την επωνυμία ΤΑΜΣ «SILVER SPEAR – 2023», η οποία συνδιοργανώθηκε από την Εθνική Φρουρά και τις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) της Αρμενίας. 

23.11.2023 Η Κύπρος είναι ο πιο σθεναρός υποστηρικτής της ευρωπαϊκής πορείας της Σερβίας, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι, μετά από συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Σερβίας  Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος με τη σειρά του υπογράμμισε ότι η Κύπρος είναι αδελφή χώρα της Σερβίας. 

24.11.2023 Ημέρα σταθμό για τον προσφυγικό κόσμο που διαμένει σε πολυκατοικίες στους κυβερνητικούς οικισμούς στέγασης εκτοπισθέντων, χαρακτήρισε ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, τη σημερινή, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο εργοτάξιο όπου άρχισε η κατεδάφιση δύο από τις πέντε πολυκατοικίες, οι οποίες έχουν ενταχθεί στην πρώτη φάση του Σχεδίου «κτίΖΩ» στον Δήμο Λατσιών. 

24.11.2023 Συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο Α’ είχε σήμερα στην Αγία Έδρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος συνοδευόταν από την σύζυγό του Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας. Μετά συναντήθηκε με αξιωματούχους της ΕΝΙ. 

24.11.2023 Οι ανακαλύψεις της Eni μάς φέρνουν πιο κοντά στη δημιουργία του αγωγού EastMed, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica 

25.11.2023 Και τα δύο μέρη είναι πολύ αισιόδοξα ότι τελικά καταλήγουμε σε κάτι το οποίο θα είναι ένα σχέδιο κοινής αποδοχής, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου για το θέμα της Chevron, διαχειρίστριας εταιρείας του κοιτάσματος 'Αφροδίτη' της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Σημείωσε πως" θα πρέπει να δούμε φυσικό αέριο από τον βυθό να βγαίνει στην επιφάνεια γύρω στο 2027 με 2028". 

25.11.2023 Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Βραζιλίας, Luiz Inácio Lula da Silva, μετέφερε στον νέο Πρέσβη της Κύπρου στη χώρα, Βασίλειο Φιλίππου, το ενδιαφέρον της Κυβέρνησής του για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας με την Κύπρο, στους τομείς των επενδύσεων, της πράσινης μετάβασης, του τουρισμού και της ναυτιλίας. 

26.11.2023 Ο Πρόεδρος της Ναμίμπιας, Hage G. Geingob, εξέφρασε την προσήλωση της χώρας του στη διεθνή νομιμότητα καθώς και τη στήριξή του στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. 

26.11.2023 Πιστώσεις ύψους 11,2 εκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνονται στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2024, με σκοπό τη μίσθωση/αγορά δύο πυροσβεστικών ελικοπτέρων καθώς και τη μίσθωση/αγορά υπηρεσιών τεσσάρων πυροσβεστικών αεροπλάνων, όπως ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πέτρος Ξενοφώντος. 

27.11.2023 Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στην Ντόχα, η τελετή υπογραφής Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κατάρ, για συνεργασία στον τομέα της Ανώτερης Εκπαίδευσης, της Επιστημονικής Έρευνας και της Τεχνολογίας. 

27.11.2023 Τις εξελίξεις σε Κυπριακό και Μέση Ανατολή συζήτησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Εμίρη του Κατάρ. Ομάδα από τα διάφορα επενδυτικά ταμεία του Κατάρ θα μεταβεί στην Κύπρο για να διερευνήσει τις προοπτικές για επενδύσεις της χώρας στους τομείς των υποδομών, της ενέργειας και του τουρισμού, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Εμίρη του Κατάρ, Tamim bin Hamad Al Thani. 

27.11.2023 Παράταση μέχρι την Παρασκευή, 1η Δεκεμβρίου, ζήτησε και πήρε η εταιρεία Chevron για να τοποθετηθεί, με επιστολή, σε σχέση με την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη», δήλωσε τη Δευτέρα στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου. 

27.11.2023 Η Κύπρος έχει το θλιβερό προνόμιο να είναι η πρώτη σε κατανάλωση αντιβιοτικών με αποτέλεσμα την κατάταξή της στις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά αντοχής στην Ευρώπη ενώ μεγάλες ποσότητες αντιβιοτικών καταναλώνονται ανεξέλεγκτα και στην κτηνοτροφία, είπε ο καθηγητής Διαμαντής Πλαχούρας, μιλώντας σε επιστημονική εκδήλωση. 

27.11.2023 Ως «σοβαρή συνεχιζόμενη παραβίαση της νεκρής ζώνης», χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, την τελευταία ενέργεια των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων, που αφορά στην τοποθέτηση σε ακατοίκητη κατοικία στη νεκρή ζώνη, στην περιοχή Αγίου Δομετίου, μεταλλικού ιστού, επί του οποίου τοποθετήθηκε περιστρεφόμενη κάμερα και αντένα. 

28.11.2023 Μείωση 50% καταγράφεται στις νέες αιτήσεις ασύλου την περίοδο Μαρτίου-Οκτωβρίου 2023 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών

28.11.2023 Στοχεύουμε σε ακόμα μια επιτυχημένη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, χαιρετίζοντας την ομόφωνη ψήφιση σε νόμο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του νομοσχεδίου για τον διορισμό και τις αρμοδιότητες Υφυπουργού Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα ενόψει της ανάληψης της Κυπριακής Προεδρίας, το πρώτο εξάμηνο του 2026

28.11.2023 Η Chevron διαβλέπει συνέργειες μεταξύ του κυπριακού φυσικού αερίου και άλλων δραστηριοτήτων στην περιοχή, δήλωσε ο Κρίσταν Σβέντσεν, επικεφαλής του αμερικανικού κολοσσού για την Κύπρο. Η τοποθέτηση του κ. Σβέντσεν έγινε στο πλαίσιο συζήτησης κατά τις εργασίες του Ενεργειακού Συνεδρίου Ανατολικής Μεσογείου, στη Λεμεσό.

29.11.2023 Η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τη βάση λύσης στο Κυπριακό δεν έχει αλλάξει, τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπός της, Ζοζέπ Μπορέλ, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το πώς αξιολογεί την προώθηση της λύσης δύο κρατών στην Κύπρο από την Τουρκία, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης στις Βρυξέλλες της έκθεσης για το μέλλον των σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ.

29.11.2023 Έκκληση προς την Κυβέρνηση, όπως οι επόμενοι κρατικοί Προϋπολογισμοί, αρχής γενομένης από τον Προϋπολογισμό του 2025, διατηρήσουν αυστηρά την πορεία του ελλείμματος και χρέους η οποία περιλαμβάνεται στον Προϋπολογισμό του 2024, κάνει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο Κύπρου.

29.11.2023 Τα πολιτικά κόμματα και από τις δύο κοινότητες στην Κύπρο, που συμμετέχουν στον δικοινοτικό διάλογο υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Σλοβακικής Δημοκρατίας, επιθυμούν να ενημερωθούν περαιτέρω από τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΟΗΕ, Κόλιν Στιούαρτ, για την παρούσα κατάσταση στην περιοχή της Πύλας.

29.11.2023 Έφτασε στην Κύπρο το πρώτο φορτίο που θα σταλεί ως ανθρωπιστική βοήθεια προς τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα, μόλις αυτό καταστεί δυνατό μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου, για τη δημιουργία του οποίου έχει αναλάβει πρωτοβουλία η Κυπριακή Δημοκρατία, ανέφερε στο ΚΥΠΕ κυβερνητική πηγή.

29.11.2023 Σε κινητοποίηση τέθηκε η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών το απόγευμα λόγω εισόδου το απόγευμα ανδρών του κατοχικού στρατού με όχημα στη νεκρή ζώνη στην περιοχή του Αγίου Δομετίου. Αρμόδια πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως οι ειρηνευτές των ΗΕ ζήτησαν από τους άντρες των τουρκικών δυνάμεων να αποχωρήσουν όπως και έγινε. 

29.11.2023 Επαναφορά Διαλόγων Υψηλού Επιπέδου για θέματα οικονομίας, ενέργειας και μεταφορών, δεδομένου πως η Τουρκία δεν θα επαναλάβει παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, περιλαμβάνονται στις εισηγήσεις της έκθεσης για τη σημερινή κατάσταση και την προοπτική των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ και της Κομισιόν. 

29.11.2023 «Η πολιτική δέσμευση για επίδειξη μηδενικής ανοχής για πρακτικές που εκθέτουν την Κύπρο διεθνώς, είναι πραγματική, είναι απτή και είναι αμετάκλητη», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό του στο δείπνο που παρέθεσε το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο Κύπρου (AmCham) στη Λευκωσία, με την ευκαιρία της γιορτής για τη Μέρα των Ευχαριστιών.

30.11.2023 Επιστολή σε αξιωματούχους του ΟΗΕ ζητώντας όπως η ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) διασφαλίσει την άρση της παραβίασης στο «Σπίτι της Μαρίας», στη νεκρή ζώνη στον Άγιο Δομέτιο, και την αποκατάσταση του status quo στην περιοχή, απέστειλε, με οδηγίες, που έλαβε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου.

30.11.2023 Έχει ξεκινήσει το πρωί η ενεργοποίηση των μέτρων, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ερωτηθείς σχετικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ότι θα ληφθούν σε σχέση με το θέμα της παραβίασης της νεκρής ζώνης στην περιοχή Αγίου Δομετίου.

30.11.2023 Πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης της τάξης των €918,9 εκ., που αντιστοιχεί σε 3,1% του ΑΕΠ για την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2023 ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία, με βάση τα προκαταρκτικά δημοσιονομικά αποτελέσματα που ετοιμάστηκαν. Συγκριτικά, την αντίστοιχη περίοδο του 2022 το πλεόνασμα ανερχόταν σε €691,5 εκ., που αντιστοιχούσε στο 2,5% του ΑΕΠ

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
κυπρος, γεγονοτα, οηε, βουλη, ηπα, ahepa, μνήμη, τραπεζες, fitch, νέα, εταιρεία, eurostat, cyprus, economist, ελλαδα, γαλλια, αοζ, αθηνα, συμμετοχή, αεπ, εοκα, shop, συγκεκριμένο, bbb, gmbh, μνημονιο, κυπε, βρυξέλλες, status, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, ρια αντωνιου, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, εφημεριδα δημοκρατια, καθαρα δευτερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, παραταση φορολογικων δηλωσεων, τραπεζα της ανατολης, τονια αντωνιου, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, κοινωνικος τουρισμος, Τελετή Έναρξης, Τελετή Λήξης, εκλογες ηπα, τραπεζα κυπρου, τελος του κοσμου, φορολογια 2013, σχεδιο αθηνα, αξιολογηση, γιορτη σημερα, ahepa, κομματα, αποτελεσματα, μνήμη, χωρες, το θεμα, αεπ, αιτηση, αντενα, αστυνομια, γνωμη, δημοκρατια, εδρα, εθνικη, ηγεσια, ηπα, θεμα, κυπρου, μνημοσυνο, οηε, πλαισιο, σημερινη, στατιστικη υπηρεσια, υψος, φυσικο αεριο, χθες βραδυ, cyprus, economist, αυξηση, αιτησεις, ασυλο, αφιξεις, αφορμη, βγαινει, βελιγραδι, βοηθεια, βραδυ, βρισκεται, βρυξέλλες, γαζα, γινεται, δευτερα, δυναμη, δηλωση, δηλωσεις, δοθηκε, εγινε, ευκαιρια, ευρω, ειπε, εκθεση, εκτιμηση, ελευθερια, εμπορικο επιμελητηριο, ενεργεια, εξελιξη, επικοινωνια, εοκα, επενδυσεις, ερευνα, εσωτερικων, εταιρεία, ετων, ευρωπη, εφημεριδα, ζημια, ζωης, ζωνη, υπηρεσια, η τελετη, ιωαννου, ομιλια, ισαακ, καταρ, κεφαλαιο, κυβερνηση, κρατικο, λευκωσια, μηνυματα, μηνες, μειωση, μορφη, νικο, ομαδα, οικος, οχημα, πεμπτη, περιβαλλον, πηγη, πολιτεια, προβληματα, πρωι, κτηνοτροφια, πτυχιο, ρυθμιση, συγκεκριμένο, συζητηση, συζυγο, συντομα, σειρα, συμμετοχή, σχεδια, σχεδιο, τουρκια, υπουργειο εξωτερικων, φυσικο, φορολογια, φορα, κωνσταντινος, κυπε, αντρες, bbb, δικαιωματα, eurostat, εννεα, ενωση, επεισοδια, ετοιμη, gmbh, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, shop, κυριακου, κυριακη, status, τραπεζα, θεματα, βοηθος, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα