Η Κύπρος θρηνεί για την ανείπωτη τραγωδία

Ανείπωτη η τραγωδία. Μικρές οι λέξεις για να περιγράψουν το μέγεθος της καταστροφής, της απόγνωσης, του πόνου. Η χώρα παραδομένη στην πύρινη λαίλαπα, θρηνεί επί των ερειπίων τα παλικάρια της που έπεσαν με αυταπάρνηση για να εκπληρώσουν το καθήκον τους προς την πατρίδα, προς όλους εμάς.

Δραματική η κατάσταση στα χωριά Άγιος Θεόδωρος, Κούρδαλι και Σπήλια.

Υπεράνθρωπες οι προσπάθειες των ανδρών του Τμήματος Δασών, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Πολιτικής Άμυνας. Ανυπέρβλητα, ωστόσο, τα προβλήματα.

Χωριά να εκκενώνονται, σπίτια έρημα.

Καμένη γη, καμένες ψυχές. Ανεπανόρθωτη

οικολογική καταστροφή, όλα στάχτες και αποκαΐδια.

Αναζωπυρώσεις και απόγνωση

Περνώντας από τον Άγιο Θεόδωρο. Κλειστά σπίτια. Έρημοι δρόμοι. Οι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού απομακρύνθηκαν για λόγους ασφαλείας. Ανηφορίζοντας για το χωριό Κούρδαλι, καπνοί και έντονη μυρωδιά από καΐλα, προμήνυαν δύσκολες και δυσάρεστες εξελίξεις. Και πράγματι, λίγα μέτρα πιο κάτω, αναζωπυρώνεται η πυρκαγιά. Δασοπυροσβέστες επιχειρούν να την κατασβέσουν. Όμως, και από άλλα σημεία υπήρχαν αναζωπυρώσεις, εξαιτίας του αέρα, της υψηλής θερμοκρασίας και της πυκνής ξηρής βλάστησης.

Στο Κέντρο Συντονισμού

Στο Κέντρο Συντονισμού στη Γαλάτα, επικρατεί αναβρασμός και έντονη ανησυχία, καθώς αν και υπάρχουν σχεδιασμοί ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει τις διαστάσεις που θα μπορούσε να προσλάβει η κατάσταση.

Στις φλόγες τα κρησφύγετα

Απόγευμα. Τα πύρινα μέτωπα πολλαπλά. Η πυρκαγιά εξαπλώθηκε στα κρησφύγετα των αγωνιστών της ΕΟΚΑ. Πτητικά μέσα επιχειρούσαν κατάσβεσή της, καθώς περαιτέρω εξάπλωση της θα έθετε σε άμεσο κίνδυνο το χωριό Σπήλια. Βούρκωσαν τα μάτια των λιγοστών ηλικιωμένων που είχαν αρνηθεί πεισματικά να αφήσουν πίσω το βιος του. Μια ιστορία τυλιγμένη στις φλόγες. Θύμησες και φυλακτά της ψυχής τους έβλεπαν να γίνονται ένα με τις στάχτες.

Μαύρο το δειλινό...

Γύρω στις πέντε το απόγευμα κι' ενώ από τους ασυρμάτους της Πολιτικής Άμυνας, ακούγονταν ανησυχίες για μετατόπιση της πύρινης λαίλαπας προς την Ασίνου, η μοίρα έμελλε να γράψει τραγικό επίλογο για δύο δασοπυροσβέστες, που με την ομάδα τους επιχειρούσαν κατάσβεση πυρκαγιάς στον Άγιο Θεόδωρο και Κούρδαλι. Το πυροσβεστικό όχημα, του οποίου επέβαιναν ανατράπηκε παρασύροντας τους στο θάνατο και τραυματίζοντας έναν ακόμη συνάδελφό τους.

Σαν αστραπή κυκλοφόρησε το θλιβερό νέο. Θλίψη κυρίεψε όλα τα συνεργεία του Τμήματος Δασών, που βρίσκονταν σε διάφορα σημεία της Σολέας. Τα πρόσωπα πάγωσαν, οι ανάσες έμειναν μισές στο άκουσμα της απώλειας.

Έλλειψη συντονισμού

Σωρηδόν οι καταγγελίες στο Sigmalive για έλλειψη συντονισμού και ασυνεννοησία. Καταγγελίες από ανθρώπους που έσπευσαν στην πρώτη γραμμή του πύρινου μετώπου είτε λόγω εντεταλμένης υπηρεσίας, είτε εθελοντικά. Αργά το βράδυ, ο υπουργός Δικαιοσύνης, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στη Γαλάτα, με σκοπό να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να σχεδιαστεί η σημερινή μέρα. Οι πληροφορίες έκαναν λόγο για νέες ενισχύσεις με πτητικά μέσα από Ελλάδα και Ισραήλ. Οι ελπίδες για απομάκρυνση του πύρινου εφιάλτη προς στιγμή αναπτερώθηκαν.

Ο εφιάλτης ξύπνησε μεσάνυχτα στην Ασίνου

Ωστόσο, οι ελπίδες διαψεύστηκαν και ο εφιάλτης επέστρεψε γύρω στις 23.00 στην Ασίνου. Αναχωρώντας από τη Γαλάτα για τον δρόμο της επιστροφής στη Λευκωσία, σύννεφα καπνού και έντονη μυρωδιά, πυροδότησαν εκ νέου τις ανησυχίες. Τρία με τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα παρέκαμπταν τη βασική οδική αρτηρία και κατευθύνονταν προς την Ασίνου.

Το θέαμα τραγικά απερίγραπτο.

Πύρινο μέτωπο κάλυπτε ολόκληρη την κορυφογραμμή μεταξύ του χωριού Σπήλια και Ασίνου.

Ολονύχτιες οι προσπάθειες για συγκρατηθεί η πυρκαγιά, μέχρι το πρώτο φως της μέρας και μέχρι την επιστροφή των πτητικών μέσων.

Αγωνία θλίψη, αλλά ακούραστη μάχη σ' έναν άνισο αγώνα με τις αδηφάγες φλόγες, που είχαν σύμμαχο το βαθύ σκοτάδι και τα δύσβατα σημεία.

Κρανίου τόπος

Η οικολογική καταστροφή τεράστια. Μεγάλες οι καμένες δασικής γης. Σήμερα, με το χάραμα δεν κελαηδούν τα πουλιά. Θρηνούν κι' αυτά στον απόηχο του θανάτου.

Keywords
Τυχαία Θέματα