Η Κύπρος πηγή έμπνευσης βραβευμένου Νιγηριανού συγγραφέα

Η Κύπρος είναι ο τόπος έμπνευσης και γραφής του αλληγορικού μυθιστορήματος αδελφοκτονίας «Οι ψαράδες» που έγραψε ο Νιγηριανός Τσιγκόζι Ομπιόμα, ο οποίος στα 30 του χρόνια είδε το πρώτο του λογοτέχνημα να μπαίνει στη λίστα των βρετανικών βραβείων Man Booker.

Το βιβλίο του απέσπασε επαινετικά σχόλια από τους βιβλιοκριτικούς των μεγάλων αγγλοσαξονικών εφημερίδων New York Times, Financial Times,

Guardian, Wall Street Journal, USA Today, με το περιοδικό Economist να τον υμνολογεί γράφοντας ότι το παρθενικό του αφήγημά «εν μέρει είναι ιστορία ενηλικίωσης και εν μέρει αρχαία ελληνική τραγωδία»!

Όπως εκμυστηρεύτηκε ο ίδιος: «Η Κύπρος, ο πιο αιώνιος απ' όλους τους θνητούς τόπους, ήταν ο χώρος έμπνευσης. Το οργιαστικό αυτό νησί όπου γεννήθηκε η Αφροδίτη, αναδυόμενη από τον αφρό της θάλασσας της Μεσογείου. Μιας θάλασσας που, μετριοπαθώς μιλώντας, είναι αδιανόητα όμορφη. Εξωτικά γαλάζια, εξόχως ζεστή. Στο νησί αυτό βρήκα τον εαυτό μου το 2007, μακριά, τόσο μακριά από την πατρίδα. Εκεί συνέλαβα πρώτη φορά το όραμα των Ψαράδων».

Ο συγγραφέας βρέθηκε στη μεγαλόνησο για σπουδές και, νιώθοντας βαθιά νοσταλγία για το σπίτι του, άρχισε να αναπλάθει τον ισχυρό ανταγωνισμό μεταξύ των δύο μεγαλύτερων αδερφών του, οι οποίοι, μεγαλώνοντας, είχαν διατηρήσει μια ισχυρή αντιπαλότητα που ενίοτε κατέληγε σε βίαιους καβγάδες τους οποίους- ως μυθιστοριογράφος- επέλεξε να οδηγήσει στα άκρα.

To θέμα: Στην μικρή πόλη 'Ακουρε της δυτικής Νιγηρίας τέσσερα αδέλφια -ο μικρότερος εννιά και ο μεγαλύτερος δεκαπέντε- εκμεταλλεύονται την απουσία του αυστηρού πατέρα τους, υπαλλήλου της Κεντρικής Τράπεζας, που πήρε μια μακρινή δυσμενή μετάθεση σε μία πόλη με εμφύλιες μάχες και αποφασίζουν για να πάνε για ψάρεμα στο απαγορευμένο κοντινό ποτάμι. Εκεί θα συναντήσουν έναν επικίνδυνο τρελό που θα προφητεύσει ότι ο μεγαλύτερος αδελφός θα δολοφονηθεί από ένα από τα αδέλφια του. Αυτή η προφητεία θα σταθεί η αφορμή να διαλυθεί ο ισχυρός δεσμός τους για να μπουν σε μια ακολουθία τραγικών γεγονότων μεταξύ πραγματικότητας και μύθων.

Είναι μια ιστορία αγάπης, μίσους και εκδίκησης που διαδραματίζεται με φόντο τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις στη Νιγηρία της δεκαετίας του '90 όταν κυβερνούσε τη χώρα ο στρατηγός Σανί Αμπάτζα, σε εποχή οικονομικής άνθισης αλλά και διαφθοράς. Μια αφήγηση με τη φωνή του μικρότερου αδελφού και αναφορές στην αφρικάνικη φύση, στους μύθους και τις δοξασίες της Νιγηρίας, με καταγραφή της καθημερινότητας έχοντας κύριο άξονα τη σύγκρουση μεταξύ παραδοσιακού και δυτικού τρόπου ζωής.

Ο συγγραφέας αφιέρωσε το βιβλίο στα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του που μάλωναν άγρια γεγονός το οποίο φόρτισε λογοτεχνικά αναδεικνύοντας την έννοια της τραγικής ισχύος.

Το βιβλίο μεταφράζεται από τα αγγλικά στα ολλανδικά, γαλλικά, γερμανικά , ιταλικά, κορεάτικα, πορτογαλικά, ισπανικά, σουηδικά και κυκλοφορεί στα γερμανικά. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και θα βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία στις 22 Οκτωβρίου.

Ο Chigozie Obioma γεννήθηκε το 1986 στο 'Ακουρε της Νιγηρίας. Διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά όπως τα Virginia Quarterly Review και New Madrid. Το φθινόπωρο του 2012 έλαβε υποτροφία για την παραμονή του στον «καλλιτεχνικό ξενώνα» Ledig House, στη Νέα Υόρκη. Έχει ζήσει στη Νιγηρία, την Κύπρο και την Τουρκία και αυτή την περίοδο διαμένει στις ΗΠΑ όπου ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στη δημιουργική γραφή στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. « Οι ψαράδες» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.

Γραμμένο στο ύφος ρεαλιστικό με ποιητικές πινελιές, κερδίζει τον νωχελικό αναγνώστη που αρέσκεται σε διαρκή αφήγηση ακόμη και αν ο αφηγητής πλατειάζει…

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα