Η κ.Βασιλού από Αγ.Μαρίνα στα 104 χρόνια της, πάει σπίτι της

Η ανακοίνωση της «προεδρίας» στα κατεχόμενα για το θέμα της επιστροφής των Μαρωνιτών στα κατεχόμενα χωριά τους, το νέο "χωροταξικό σχέδιο" για την ανάπτυξη της κατεχόμενης Κερύνειας, η επιχείρηση της «αστυνομίας» σε πλοίο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, το οποίο μετέφερε παράνομα μετανάστες και η πυρκαγιά στην κατεχόμενη Μελούντα είναι τα κύρια θέματα στα οποία αναφέρονται τα σημερινά πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Η Βασιλού Αχμέτ θα πάει σπίτι της», αναφέρεται στην απόφαση των κατοχικών αρχών για επιστροφή των Μαρωνιτών

στα χωριά τους και στην περίπτωση της κυρίας Βασιλούς από την κατεχόμενη Αγία Μαρίνα, η οποία είναι 104 χρόνων και ονειρεύεται εδώ και 43 χρόνια την επιστροφή στο χωριό της. Αναφορά γίνεται και στην πυρκαγιά που ξέσπασε μεταξύ των κατεχόμενων χωριών Αρτέμι και Μελούντα, η οποία κατέκαψε 20 εκτάρια άγριας βλάστησης. Γράφει ακόμα ότι η σύζυγος του «γενικού ελεγκτή» διορίστηκε στο «υπουργείο συγκοινωνιών», γεγονός που προκαλεί ερωτηματικά και δημιουργεί αντιδράσεις.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Βίζα επιστροφής στους Μαρωνίτες», γράφει ότι σε ευρεία σύσκεψη χθες στο «προεδρικό» έγινε το πρώτο βήμα της στρατηγικής της τ/κ πλευράς στο Κυπριακό με την απόφαση να δοθούν τα μαρωνίτικα χωριά στους νόμιμους κατοίκους τους. Αναφορά γίνεται και σε επιχείρηση της «αστυνομίας» σε πλοίο που προσάραξε στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου, το οποίο μετέφερε παράνομα μετανάστες. Έχουν συλληφθεί ο ιδιοκτήτης, ο καπετάνιος, ο βοηθός του και το επταμελές πλήρωμα του πλοίου. Γράφει ακόμα ότι αντιδράσεις προκάλεσε στις τ/κ εκπαιδευτικές οργανώσεις η απόφαση να κλείσει η παιδαγωγική ακαδημία.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Το όριο είναι ο πέμπτος όροφος», αναφέρεται στο νέο χωροταξικό σχέδιο για την κατεχόμενη Κερύνεια, σύμφωνα με το οποίο μπορούν να κτίζονται κτίρια που να έχουν μέχρι και πέντε ορόφους. Γράφει ακόμα ότι δέκα άτομα συνελήφθησαν ως ύποπτα για παράνομη διακίνηση μεταναστών, όταν σε επιχείρηση των «αρχών» σε πλοίο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο εντοπίστηκαν 20 μετανάστες. Αλλού αναφέρεται στις κατηγορίες του «προέδρου» της «ένωσης δήμων» ότι δεν έγιναν οι απαραίτητες εργασίες για τη διανομή του νερού που μεταφέρεται από την Τουρκία στα κατεχόμενα.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Δεν θα δίνεται άδεια για περισσότερους από πέντε ορόφους στην Κερύνεια», αναφέρεται στο νέο χωροταξικό σχέδιο για την κατεχόμενη Κερύνεια, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται η ανέγερση κτιρίων με περισσότερους από πέντε ορόφους. Αναφορά γίνεται και στη μάχη που έδωσαν «πυροσβέστες» για να σβήσουν την πυρκαγιά στην κατεχόμενη Μελούντα. Αλλού αναφέρει ότι οι λαθρομετανάστες που βρίσκονταν στο πλοίο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο πλήρωσαν για να μεταφερθούν στην Ιταλία και να τους εξασφαλιστούν πλαστά έγγραφα και τελικά κατέληξαν στην Κύπρο.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Νέο σχέδιο για την Κερύνεια», αναφέρεται στο νέο χωροταξικό σχέδιο που παρουσιάστηκε χθες για την κατεχόμενη Κερύνεια, το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί από τον ερχόμενο Νοέμβριο. Σύμφωνα με το σχέδιο, δεν θα δίνεται άδεια ούτε σε πεντάστερα ξενοδοχεία ούτε σε πανεπιστήμια να υπερβούν τον πέμπτο όροφο. Γράφει αλλού ότι πανικό προκάλεσε η τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά στην κατεχόμενη Μελούντα, η οποία κατέκαψε άγρια βλάστηση και μετά από τέσσερις ώρες τέθηκε υπό έλεγχο. Αναφορά γίνεται και στη σύσκεψη στο «προεδρικό» και στην απόφαση για τα μαρωνίτικα χωριά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα